0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Ріпаковий пильщик – хто він?

Ріпаковий пильщик – хто він?

 

Ріпаковий пильщик відноситься до групи шкідників хрестоцвітих культур і широко поширений по всій Україні. Масова поява комах спостерігається з настанням прохолодної погоди і особливо в умовах високої вологості повітря. В кінці серпня — на початку вересня на листках ріпаку можна помітити яйця шкідника. Це починають працювати самиці пильщика другої генерації. Через деякий час на листках з‘являються личинки, так звані несправжньогусениці, цієї ж генерації, саме вони є найбільшою загрозою молодим рослинам ріпаку і майбутньому врожаю. Швидко поїдаючи ніжні соковиті листочки, личинки скелетують їх, залишаючи недоторканими лише дрібні жилки. Також, варто зазначити, що за сухої та теплої погоди, шкідник активізує свою шкодочинність, самиці відкладають більше яєць, а личинки ще активніше включаються в процес поїдання листя. Несправжньогусениці старших поколінь надзвичайно витривалі до холодів і навіть заморозків. Зауважте, що за температури повітря -10С вночі та +70С вдень вони не перестануть знищувати посіви ріпаку.

Втрати урожаю можуть сягати 80-95%.

Враховуючи вище сказане, очевидним стає, що недопустимо просто ігнорувати даного шкідника. Потрібно вжити заходів для контролю популяції шкідника і тим самим зберегти свій урожай.

 

Які ж методи будуть найдієвіші в боротьбі з цим непростим ворогом?

 

Перш за все, це агротехнічні прийоми, зокрема, зяблева оранка або глибоке рихлення сприяє знищенню великої кількості коконів з личинками, ліквідація бур’янів. Особливо важливо знищити їх до початку цвітіння, дотримання режиму сівозміни, знищення рослинних залишків після збирання основного врожаю.

З розвитком технологій все більшою популярністю користується хімічний метод боротьби з шкідниками. Не є винятком і ріпаковий пильщик. Коли вже неможливо справитись тільки за допомогою агротехніки, звертаємось до хімічних помічників.

Слід пам’ятати, що обробка інсектицидами доцільна при заселенні 10 % рослин із середньою чисельністю 3-5 несправжньогусениць на одну рослину. Найкращі результати досягаються за використання двокомпонентних препаратів, при цьому важливо, щоб діючі речовини були з різних хімічних класів. Так, наприклад, в компанії Agrosfera, є препарат Дестрой, КС з діючими речовинами імідаклоприд 250 г/л + лямбда-цигалотрин 80 г/л) де поєднано неонікотиноїд з системною дією та синтетичний піретроїд, що має контактно-кишкову дію. Крім того імідаклоприд пересувається в рослині акропетально тим самим забезпечуючи довготривалий захист. Також в компанії є ще один двокомпонентний препарат – Ріфос, КЕ (хлорпірифос 500 г/л + циперметрин 50 г/л). В даній комбінації поєднано фосфорорганічну сполуку з синтетичним піретроїдом, що має фумігантну дію з контактно-кишковою, що дає змогу знищити шкідника поза зоною потрапляння крапель робочого розчину. Застосування інсектицидів в осінній період є обов’язковим, сприяє кращій перезимівлі Вашого ріпаку та майбутній врожаю.

Бажаємо всім сільськогосподарським виробникам гарних врожаїв, стабільних доходів та розумних спеціалістів. Компанія Agrosfera завжди готова прийти Вам на допомогу.

 

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт