0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Капустяна міль - заходи боротьби

У зв’язку із розширенням посівних площ під ріпаком відбувається погіршення фітосанітарного стану посівів через зростання заселеності рослин шкідниками.

 

Капустяна міль (Plutella maculipennis Curt.) належить до родини «Серпокрилі молі» (Plutellidae). Трапляється усюди. Зона високої шкодочинності охоплює лісостепові й степові області. Метелики капустяної молі живуть у середньому 17 – 30 діб, літають у сутінках. На півночі України капустяна міль має 2 – 3 генерації, на півдні ‑ 4 – 5. Покоління нечітко розмежовані, тому шкідник трапляється на рослинах у різних стадіях розвитку одночасно. Повний цикл розвитку капустяної молі триває 25 – 35 діб.

 

Розглянемо осінній період розвитку та заходи боротьби з цим шкідником. В першу чергу, це стосується південних областей України, оскільки температурний режим ще дозволяє розвиватися то розмножуватися капустяній молі.

Самка відкладає першу порцію яєць через добу після спарювання, а за свої 30 днів життя вона здатна відкласти до 300 штук. Яйцекладки розташовуються на нижній стороні листка вздовж жилок або на черешках.

Максимальною кількість яєць в одній кладці не перевищує 5-ти штук. Яйце розвивається швидко від 4 до 7 днів, потім з’являється личинка. Личинка прокладає вздовж жилки листа поздовжню міну завдовжки до 6 мм.

Довідка! Міною називають пошкодження частини рослин при якому шкідники проробляють ходи всередині тканин, залишаючи недоторканими шари епідермісу.

Через 2-3 дні, гусениці капустяної молі виповзають назовні і живиться відкрито знизу листків, вигризаючи м’якоть і залишаючи незайманою тонку шкірку. Пізніше продірявлюють її наскрізь, переважно круглими отворами. Всього гусениця живе до 25 днів линяючи за цей час до 4-х разів.

Після третього линяння, гусінь заляльковується, впадаючи в анабіоз при температурі +9-10оС. Весь час вона знаходяться в коконі, прикріпленому до нижньої поверхні листя. В залежності від зовнішніх умов розвиток лялечки триває від тижня до двох. Коли ця стадія припадає на пізню осінь, вихід метелики відбувається навесні.

Заходи захисту від капустяної молі. Для регулювання рівня пошкодження капустяною міллю рослин озимого ріпаку в осінній період необхідно:

обробити насіння інсектицидними протруйниками, строки сівби та хімічний захист посівів.

Ефективним для передпосівної обробки насіння є інсектициди із діючою речовиною імідаклоприд (Ін Сет SC, КС- 3-4 л/т).

Економічний поріг шкодочинності при заселенні 10% рослин і чисельності, яка перевищує 4 – 5 гусениць на одну рослину, доцільно проводити обприскування сходів інсектицидами з діючими речовинами або ж профілактично за ознак льоту молі:

  •  (імідаклоприд 250 г/л + лямбда-цигалотрин 80 г/л), Дестрой, КС в нормі 0,15 л/га - двокомпонентний інсектицид для боротьби з широким спектром гризучих і сисних шкідників, включаючи приховано живучих;
  • (альфа-циперметрин 100 г/л + імідаклоприд 700 г/кг), бакова суміш з двох препаратів Альтекс, КЕ + Ін Сет, ВГ (0,1 л/га+0,07 кг/га) для захисту від комплексу шкідників та (диметоат 400 г/л) в нормі 0,7 - 1,2 л/га.

Своєчасне застосування інсектицидів з дотриманням регламентів застосування, того чи іншого препарату ‑ це ключ до гарного врожаю. 

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт