0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Нестача вологи, відсутність дощів всю осінь. Як наслідок, в пізніх термінах посіву нерівномірні сходи

Цьогорічні посушливі умови осені внесли корективи у посів озимих зернових. У деяких господарствах сіяли в строки, а в інших чекали дощу. В тій чи іншій ситуації, все ж таки вдалося отримати сходи, але розвиток рослин при дефіциті вологи був уповільненим. В кінцевому результаті озимі увійшли в зиму у фазі 3-4 листки, а в окремих випадках – «шила».

 

Але стоїть питання: «Чи виживе така пшениця після зими, і що робити весною, якщо виживе»?

 

Все залежить від зими, якою вона буде. При м'якій зимі сходи пшениці вдало перезимовують, так як витримують морози -12….14°С. Якщо перед зниженням температури випаде хоча б 5-8 см снігу, то при морозі -15°С рослини в фазі «шила» виживуть. Оскільки, восени при зниженні температури і скорочення довжини дня призупиняються ростові процеси і суттєво зменшується інтенсивність дихання. Завдяки цьому у вузлах кущення і листках нагромаджується велика кількість пластичних речовин, а особливо цукрів.

 

Накопичення цукрів, а точніше, підвищення їх концентрації в клітинному соку відбувається в процесі «загартовування» рослин, адаптації озимих до дії низьких температур. Загартування має дві фази . Перша фаза - оптимальна температура повітря +8-10°С денна і близько 0°С нічна. Цей процес триває мінімум 12-14 днів. За цей час рослини накопичують близько 20-25% цукрів. Друга фаза загартування відбувається при зниженні температури повітря від 0 до -5°С. Якщо рослина проходить ці фази то є ймовірність, що вона виживе.

 

При відновлені весняної вегетації листки активізують ріст швидше, ніж коренева система, тому азот і фосфор, що знаходиться в ґрунті, засвоюються корінням дуже повільно, оскільки шар ґрунту прогрівається приблизно 10-14 днів до температури більше +5°С після відновлення вегетації.

 

Тому, відразу після відновлення весняної вегетації доцільно внести 1 кг/га фосфору у діючій речовині в перерахунку на Р2О5 разом з карбамідом ‑ (Фреш Фосфор (1,5-2 кг/га) в суміші з карбамідом (5-7 кг/га).

 

Для підвищення ефективності листових підживлень доцільно застосовувати стимулятори росту. Такі, як гумінові речовини (гумати та фульвати калію). Препарати солей фульвових кислот (фульвати) підвищують коефіцієнт засвоєння елементів живлення з позакореневих підживлень. В такому випадку слід застосовувати препарати за такою схемою Фреш Фосфор в нормі 1,5 кг/га + Фреш Ленд (фульвати калію) в нормі 0,3 кг/га, а також карбамід 5 кг/га.

 

Дотримуючись цих рекомендації ми зможемо допомогти відновитися та розвиватися слабким посівам весною.

 

 

Купити мікродобрива, регулятори росту для основних сільськогосподарських культур можно на сайті►

 

 

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт