0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Несприятливі умови перезимівлі для озимих культур

Незайвим буде нагадати, що ж формує зимостійкість озимих культур і що ж власне і є зимостійкістю. Отже, зимостійкість – це стійкість зимуючих рослин до комплексу несприятливих умов перезимівлі в осінній, зимовий та весняний період свого життя. До таких несприятливих умов належать: вимерзання, випирання, випрівання, вимокання та льодова кірка, яка в свою чергу буває притерта та нависла.

 

Вимерзання. Загибель рослин внаслідок сильного зневоднення клітин спричинених замерзанням, так званої, вільної вологи в міжклітинних просторах. В більшості випадків виникає під час частих зимових відлиг, що чергуються з наступаючими слідом сильними тривалими морозами з вітром та відсутністю снігового покриву. Пришвидшувати вимерзання може недостатнє фосфорно-калійне живлення в осінній період, яке призводить до слабкого розвитку кореневої системи та низького накопичення цукрів.

 

Випрівання. Загибель рослин спричинених випаданням значного снігового покриву на ще незамерзлий ґрунт та встановленням температури на рівні ґрунту в межах від 0 до +2°С. За таких умов в рослині продовжують відбуватись процеси дихання та обміну речовин. Так, як світло для рослин під снігом недоступне, то поповнювати запаси поживних речовин неможливо. Відтак рослина гине від виснаження або від ураження хворобами, зокрема, снігової плісняви.

 

Випирання. Виштовхування вузла кущення на поверхню ґрунту льодом, який утворюється в ранньовесняний період за рахунок різкої зміни денних та нічних температур, і обумовлює загибель рослин за рахунок обезводнення вузла кущення.

 

Вимокання. Загибель рослин спричинене довготривалим застоєм талих вод в ранньовесняний період. За таких умов рослини потрапляють в не типові, анаеробні умови. Далі відбуваються процеси схожі з випріванням.

 

Льодова кірка. Яка утворюється в наслідок суцільного замерзання води називається притерта, та яка над рослинами або на поверхні снігу – нависла. Шкідливіша звичайно - притерта де загибель рослин в наслідок посилення дії негативних температур та механічного пошкодження вузла кущення. Нависла буде шкідливою за умов довгого її зберігання на посівах озимих культур. Механізм дії схожий на випрівання та вимокання.

 

Для того, щоб зменшити несприятливі умови перезимівлі необхідно застосувати ряд агротехнічних заходів. Зокрема, якісний обробіток ґрунту, оптимальні строки посіву озимих, використання фосфорно-калійних добрив, мікроелементів та стимуляторів росту кореневої системи.

 

Agrosfera пропонує використовувати для покращення зимостійкості наступні продукти ФОСФОР ФРЕШ, КАЛІЙ ФРЕШ, ЕНЕРГІЯ ФРЕШ по 0,5-1,0 кг/га, БОР МАДЖЕСТІК по 1,0-3,0 л/га.

 

Використання даних препаратів покращить розвиток кореневої системи, накопичення цукрів та пластичних речовин, облистненість та підвищення загального імунітету рослин.

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт