0 товаров.
0 800 20-42-42 гаряча лінія та консультації 9:00 - 18:00
вихідні дні: субота - неділя
Сравнение:

Пересівати чи зберегти?

У великій кількості господарств в Одеській області та на значній частині площ, які були засіяні зерновими не отримали сходи або сходи дуже нерівномірні і слабкі. Уже зараз зрозуміло, що на весну будуть пересівати.

 

Відповідь одна - не робити поспішних висновків.

 

В цьому випадку необхідно забезпечити моніторинг стану рослин на посівах озимих зернових з метою визначення їх життєздатності та планування заходів щодо мінерального живлення весною.

 

Основним методом моніторингу стану посіву при перезимівлі є «Метод монолітів».

 

Моніторинг полягає у визначенні життєздатності рослин методом відбору монолітів ґрунту розміром 30×30 см, товщиною 15 см з двох паралельних рядків. Згідно з існуючими рекомендаціями, відбір монолітів проводять тричі - 25 січня, 20 лютого та 10 березня. Проби, слід відбирати в різних за розвитком місцях поля, враховуючи один моноліт з площі 20-25 га. Після вирубування моноліт відразу поміщають у спеціальний ящик, який доставлять у приміщенні з температурою повітря не вище 5-10°C.

 

Після від танення (1-2 дні) ящик можна перенести в приміщення з температурою 18-20°C де рослини поливають. Через 10 днів проводять попередню оцінку життєздатності рослин, а через 15-20 днів – остаточну. Проводячи обліки, до життєздатних слід відносити рослини, що активно утворюють нові листки та вузлові корені. Слід знати, що у слаборозвинених з осені рослин, нові вузлові корені можуть не утворюватись, але при активному відростанні листових пластинок такі рослини слід відносити до життєздатних.

 

Метод монолітів дає вірну оцінку життєздатності посівів (рис.1)
за умови дотримання всіх правил відбору, доставки, відтавання та відрощування зразків. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис 1. Оцінка життєздатності посівів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оцінка, бал

Стан посіву

Рекомендації

5

Густота рівномірна, не менше 400 рослин на 1м2, зрідженість відсутня, пошкодження шкідниками незначне

 

4

Зрідженість незначна, кількість загиблих рослин не більше 20%

Розвиток потужної кореневої системи. Під час весняного відновлення вегетації, посіви у  фазі початок кущення - кущення. Енергія Фреш (0,5-1 кг/га) + або Фосфор Фреш (1-2 кг/га).  Посіви у фазі сходи - початок кущення. Флорід Фреш (0,2-0,4 кг/га) + Фосфор Фреш (1-2 кг/га) - Стимуляція кущення.

3

Зрідженість значна, кількість загиблих рослин 40-50%

Підсів ярими ячменем за умов задовільного фітосанітарного стану

2

Зрідженість сильна, кількість загиблих рослин до 75%

Пересів ярими культурами

1

Зрідженість дуже сильна або повна загибель посіву, кількість загиблих рослин більше 75%

Пересів ярими культурами

 

Якщо все чудово, і йде розвиток рослин та є відповідна густота стояння рослин, тоді вже слід планувати весняне застосування регуляторів росту Фреш Фосфор (1-1,5 кг/га) або бакової суміш Фреш Фосфор (1 кг/га) + Фреш Енергія (0,5 кг/га) для підсилення кореневої системи та процесів кущення.

 

 

 

 

 

 

 
-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт