Десикація: коли, чим і навіщо???
Настає час збирання врожаю. У багатьох регіонах для її якісного проведення в цьому сезоні не обійтися без десикації.
Що таке десикація рослин? Це хімічне сушіння важливий агротехнічний прийом, який проводять перед збиранням урожаю з метою прискорення дозрівання різних с.-г. культур шляхом зменшення вмісту вологи в рослинах
Десикація дозволяє в оптимальні терміни проводити збирання, запобігає втратам врожаю і підвищує його якість за рахунок пригнічення хвороб і бур'янів.
Десикація прискорює дозрівання і забезпечує його рівномірність. Особливо це важливо для таких культур, як соняшник і бобові. Фізіологія їх така, що рівномірного дозрівання не відбувається.
Проведення десикації цих рослин дозволяє вчасно провести прибирання та запобігти втратам від висипання насіння з кошиків або розтріскування стручків гороху. Тільки завдяки тому, що стручки не тріскаються і дозрівання обробленого гороху відбувається дружно, на кожному гектарі вдається вберегти по 20 центнерів врожаю.
Десикація підвищує і якість продукції. Під дією препаратів м'які тканини рослин починають висихати, що стимулює відтік ассимилянтів з листя в плоди і насіння. В результаті, в залежності від культури, збільшується олійність або підвищується вміст клейковини. Завдяки такій дії десикантом класність продукції зростає на одну - дві позиції.
У вологих умовах ефективніше провести десикацію і підсушити культуру на корені, ніж потім сушити зерно на току, що за часом, трудомісткості і витрат не так вигідно. Після десикації соняшник надходить на елеватор минаючи підробіток, так як вже має вологість 7-9%. Якщо ж фермер не проводить обробку, то насіння потрапляє на елеватор з вологістю 15-30% і її вартість розраховується з урахуванням сушіння і заробітчанства. В даному випадку втрати можуть виявитися в п'ять - шість разів перевищує номінальну вартість.
Чотири випадки, коли необхідно застосовувати десиканти:
1. Вологе прохолодна погода.
2. Нерівномірний дозрівання посівів.
3. Сильна ураженість хворобами.
4. Велика засміченість.
Застосування препаратів на основі гліфосату
Багаторічний досвід фермерів Європи показав, що застосування гліфосату у якості десиканта, збільшує урожай на 15-20 %, так як знижуються втрати при комбайнуванні, зменшується засміченість зерна і наступних культур.
Відсутність технологічної колії, на їхню думку, не проблема, так як від пошкодження культури колесами обприскувача і трактора втрати врожаю становлять менше 5 %, а прибавка - не менше 15 %.
Застосування препаратів на основі гліфосату - екологічно, так як зерно оброблених культур використовується без обмежень для виробництва кормів, продуктів харчування і в пивоварінні. Солома і рослинні залишки можуть використовуватися на корм тваринам.
На поверхні ґрунту гліфосат і аналоги швидко зв'язуються ґрунтовими частинками і розкладаються мікроорганізмами на вуглекислий газ і воду. Тому після внесення даних гербіцидів можна сміливо висівати будь-які сільськогосподарські культури.
Десиканти на основі диквату
Дикват - контактний десикант для підсушування рослин перед збиранням врожаю і для часткового знищення бур'янів. Вирішує проблеми з нерівномірним і повільним дозріванням насіння найважливіших сільськогосподарських культур.
Препарати на основі диквату діють відразу після обприскування, візуально ефект видно через 4-7 діб, в залежності від температури повітря і ступеня дозрівання рослин.
Оптимальна температура повітря для застосування диквату від +15С до +25С
Механізм дії диквату:
Діюча речовина швидко розкладається в рослині, тому застосування диквату є безпечним як на насіннєвих посівах, так і на посівах, які призначені для продовольчих цілей.
Властивості диквату:
1. Збір культури в більш ранні терміни при будь-яких погодних умовах;
2. Вирішення проблеми нерівномірного і повільного дозрівання насіння найважливіших сільськогосподарських культур;
3. Зниження вологості насіння;
4. Зменшення витрат на сушку;
5. Висока швидкість дії - збір можна проводити через 4 - 7 днів після обробки;
6. Не змивається дощем через 10 хвилин після обробки;
7. Висушує бур'яни, чим полегшує прибирання;
8. Зупиняє розвиток і поширення захворювань.
Технологія проведення десикації передбачає використання авіаційної техніки і тракторних обприскувачів. Їхній вибір залежить від обсягу десикаційних заходів, строків їхнього проведення, особливостей культури, яку обробляють, місця розміщення посіву.
Тракторні обприскувачі за принципом дії бувають штангові і вентиляторні. Штангові забезпечують кращу рівномірність розподілення десиканту поверхнею посіву, вони менше залежать від погодних умов. Вентиляторні - продуктивніші, маневреніші, однак ефективність покриття посіву робочою рідиною надто залежить від погодних умов, насамперед, від напрямку і сили вітру.
З авіаційної техніки використовують малогабаритні літаки, гвинтокрили та інші, які комплектують різними розпилювачами для якісного внесення робочого розчину.
Під час обприскування будь-яким типом обприскувачів першочергово враховують швидкість вітру і температуру повітря.
У всіх випадках допустима швидкість вітру для обприскування становить до 4-5 м/с, агрегати мають рухатися перпендикулярно його напрямку. Кращий час для проведення десикації - ранок (4-10 год) та вечір (17-22 год).
Витрати робочої рідини становлять: за авіаобприскування - 50-100, за наземного - 200-400 л/га
Десикація озимих культур
Коли починати десикацію зернових культур?
- За 2 тижні до запланованого збирання врожаю, з метою забезпечення достатнього часу для дії десиканту/гербіциду.
- Коли плодоніжка у верхній частині стебла, прямо під вушком, починає втрачати свій зелений колір та стає коричневою. Перевірка підходить для пшениці та ячменю.
- Зберіть 20 зернин з різних частин найкращий варіант взяти з центра кожного колоса) Натисніть ногтем великою пальця на зернину: якщо тиснення залишпється на зерні. культура готова до обприскування. Перевірка підходить для пшениці, ячменю.
- Розріжте зернину навпіл для підтвердження вмісту вологи. Якщо 75% зернин мають прожилки на складці забарвлення темно-коричневого кольору, це означає, що рівень вологи досяг 30% Якщо всі відібрані зернини мають такий вигляд у розрізі, значить вміст вологи менше 30%. Перевірка підходить лише для пшениці.
Для десикації пшениці застосовують гліфосати ‑ Вулкан у дозі 3 л/га, Деліт – 2л/га, Аболір – 1,5кг/га та Везувій - 2-2,5 л/га. За використання цих препаратів слід зважати на особливості їхнього впливу на рослину. Наприклад, Везувій швидко підсушує наземну частину стеблостою, проте через деякий час пошкоджені бур'яни можуть відростати і нарощувати вегетативну масу. Гліфосат діє повільніше, але забезпечує знищення не тільки надземної маси, а й кореневої системи, тобто його остаточна ефективність як десиканту вища.
Коли починати десикацію озимого ріпаку?
- Виберіть типову для поля ділянку, відібрати навмання 20 стручків із середньої частини головного стебла різних рослин
- Відкрийте кожен стручок, і якщо колір змінюється із зеленого на коричневий по меншій мірі у 2/3 на кожен стручок у 15 з усіх відібраних стручків, це означає, що настав ранній відповідний етап для обприскування.
- Повторіть цю процедуру оцінки на іншій типовій ділянці поля, щоб остаточно впевнитися, що поле готове до обприскування. На цьому етапі стручки здатні згинатися в кільце навколо пальця без розтріскування.
- Обприскування мас бути проведене через 3-4 дні, у випадку ж дуже холодної погоди цей термін може становити до 7 днів. Препарат має бути застосований коли вологість ріпаку менше 30% та при побурінні 70% стручків.
Десикація ярих ранніх культур
Час проведення десикації визначають за ступенем дозрівання культури.
Коли починати десикацію гороху.
- Оптимум застосування десиканту на горосі - коли 60-70% бобів мають повну стиглість або 70-75% побуріння стручків при вологості зерна 20%. Рекомендується звернути увагу на кількість маси і засміченість бур'янами. Залежно від цього вибираються норма витрати препарату і об'єм робочого розчину.
На посівах гороху десикацію проводять препаратом Везувій (2-3л/га) у суміші з аміачною селітрою або карбамідом за сім-десять діб до прямого збирання.
Десикація ярих пізніх культур
Серед пізньостиглих культур найефективнішим є проведення передзбиральної десикації у посівах сої і соняшнику. Ці культури дозрівають нерівномірно, схильні до ураження хворобами і осипання насіння, тому їх завчасне збирання має важливе значення і забезпечує збереження врожаю.
Десикація сої - вже добре вивчений і апробований прийом. Скорочує тривалість вегетаційного періоду і прискорює збирання на 5-9 діб залежно від строку десикації, погодних умов і стану посіву.
Коли починати десикацію сої
- Розпочинати десикацію слід у фазу початку побуріння бобів за вологості насіння 50% і нижче, врожайність і маса 1000 насінин при цьому вже не зменшуються, вміст білка й олії - також без змін.
- Окрім товарних посівів, передзбиральній десикації підлягають також насінники сої. Десикація насіннєвих посівів дає можливість отримувати насіння сої з високою енергією проростання і лабораторною схожістю навіть у несприятливих для достигання умовах. Десикацію насіннєвих посівів проводять суто діючою речовиною дикват.
Проводять десикацію препаратом Везувій (дикват) та у дозі 2-3 л/га. Можна використовувати й інші препарати на основі гліфосатів: Вулкан (3 л/га), Деліт (2 л/га), Аболір (1,5 кг/га).
Десикація соняшнику - агроприйом, який проводять з метою прискорення дозрівання і збирання врожаю та зниження його втрат від грибкових захворювань (білої і сірої гнилі).
Коли починати десикацію соняшнику?
- Десикацію соняшнику краще проводити за вологості насіння близько 20-25%, кошиків - 80, стебел - 60%. Практика показує, що такий стан настає через 35-40 діб після масового квітування рослин соняшнику.
- Кошики соняшнику забарвлені в типовий лимонний колір
- Листки, розміщенні біля кошика – сухі.
- Проводити десикацію соняшнику можна і за вищої вологості (25-30%), оскільки врожай насіння від цього не зменшується. Застереження: у такому разі підсихання рослин відбувається повільніше і може дещо знижуватись вміст олії.
Проводять десикацію препаратом Везувій (дикват) та у дозі 2-3 л/га. Можна використовувати й інші препарати на основі гліфосатів: Вулкан (3 л/га), Деліт (2 л/га)
Десикація кукурудзи
Кукурудза має різні групи стиглості, відповідно до цього є різні періоди застосування десикації. Якщо, для прикладу, візьмемо групи гібридів включно до ФАО 270, то у середині — кінці серпня вологість зерна в качані становить 33–36%. Ця група гібридів віддає вологу дуже повільно порівняно із пізньостиглими гібридами. Пізньостигла група ‑ віддача вологи відбувається швидше. І завдяки тому, що ранньостигла група повільніше «скидає» вологу, виникає потреба в десикації.
Коли починати десикацію кукурудзи?
- Вологість зерна 29-32%
- Поява так званої «чорної точки» на зерні для гібридів з ФАО вище 250
- 2-3 Верхніх засохлих листочки для ФАО нижче 250.
Проводять десикацію препаратом основі гліфосату: Аболір в нормі (1,5кг/га до 75 пагонів на м2, 2 кг/га більше 75 пагонів на м2). Деліт 2-2,5 л/га.