0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Як рано навесні допомогти рослинам озимих культур?

Коли тільки зійшов сніг, якщо він був, і денні температури перейшли через +5 °C, тоді відновлюється активна вегетація рослин озимих і зимуючих культур. Це озима пшениця, ячмінь, ріпак та зимуючий горох.

 

Головні проблеми, що виникають у рослин озимих культур при відновленні вегетації рано навесні:

1. Ослаблена, погано працююча, коренева система;

2. Ураження рослин під час зимівлі хворобами листя та кореневими гнилями;

3. Заселення рослин шкідниками, що прокидаються.

 

У вирішенні цих завдань необхідно використовувати набір агропрепаратів, зокрема компанії Agrosfera®.

 

Під час відновлення вегетації рослин температура ґрунту досить довго не перевищує 6–8 °C. Внаслідок чого, ґрунтова біота ще не активна і багато поживних речовин недоступні кореневій системі рослин. У цей період потік поживних речовин від коріння в гору по рослині до листя недостатній. Через невелику площу листового апарату фотосинтез ще не в змозі забезпечити доставку достатньої кількості органічних кислот для розчинення мінеральних речовин ґрунтового комплексу. Прискорити процеси відновлення вегетації допоможуть позакореневі обробки рослин препаратами з мікроелементами та регуляторами росту. Для майбутнього хорошого урожаю необхідна потужна вторинна коренева система з великою кількістю всмоктуючих волосків. Цю проблему вирішують рістрегулюючі препарати з мікродобривами, такі як Мікс Фреш®, Аміно Фреш®, Енергія Фреш®, Фосфор Фреш®. Амінокислоти провокують відростання вторинної кореневої системи рослин, а індолілмасляна кислота – якість праці цієї системи, тобто забезпечує утворення кореневих волосків. Також, в препаратах міститься Фосфор у легко доступній формі, який так необхідний рано навесні для фотосинтезу та швидко засвоюється рослинами.

 

Рекомендовані схеми застосування цих препаратів: Мікс Фреш® – 0,5 кг/га + Енергія Фреш® – 0,5 кг/га або Аміно Фреш® – 0,5 л/га + Фосфор Фреш® – 0,5 кг/га.

 

За період зимівлі захисна дія протруйників на озимі рослини практично закінчується. Низькі температури, висока вологість повітря в приземному шарі, роси створюють сприятливі умови для розвитку хвороб: борошнистої роси, септоріозу, різних плямистостей, гнилей  тощо. Для боротьби з ними необхідно провести профілактичну нульову обробку рослин фунгіцидом на основі карбендазиму Форсаж® у нормі 0,5 – 0,6 л/га. Діюча речовина карбендазим діє на патогени при температурі від +5 °C. Цей агроприйом дозволить блокувати проростання гіфів грибів, підсушить пошкоджені за час зимівлі краї листя та затримає поширення вже існуючих хвороб. Особливо це актуально для гниючих після зимівлі листя озимого ріпаку та гороху, а також поширення краплями дощу та роси септоріозу та різних плямистостей на зернових колосових.

 

При настанні сонячних днів прокидаються шкідники. Буквально з першими променями теплого сонця починається заселення рослин із посадок та пожнивних залишків довгоносиками, хлібними мухами, брухусом тощо. Для того, щоб знищити першу хвилю шкідників, достатньо додати в бакову суміш при обробці рослин простий препарат на основі піретроїду альфа-циперметрину Альтекс® - 0,15 л/га. Взагалі рекомендується додавати у будь-яку обробку пестицидами та мікродобривами  інсектициди – це дозволить завжди контролювати чисельність шкідників у Ваших посівах.

 

Так як всі вище запропоновані препарати можна вносити при температурі повітря від +5 °C, їх добре використовувати в баковій суміші. Для якіснішого змочування листової поверхні, а значить поліпшення роботи діючих речовин, в розчин бажано додати ПАР Флокс®, на основі ізодецилового спирту, концетрація в готовій суміші 0,1 - 0,2% препарату.

 

Через 10 - 14 днів, коли у рослин почне активно відростати вегетативна маса, для стимуляції росту листової поверхні, а значить фотосинтетичної діяльності, якісної закладки генеративних органів необхідно провести другу обробку баковою сумішшю у складі: Ленд Фреш® - 0,5 кг/га або Гуміленд Фреш® – 1,0 л/га + Альтекс®– 0,15 л/га або Дестрой® – 0,15 л/га + ПАР Флокс® Експерт – 0,1 л/га. Препарати з гуміновими та фульвокислотами  допоможуть збільшити площу листової поверхні, її фотосинтетичну активність, а інсектициди зменшать популяцію шкідників. Якщо у цей період рослинам нашкодили пізні весняні заморозки, то для виведення їх зі стресу необхідно додати в розчин препарати що містять амінокислоти: Мікс Фреш® - 0,5 кг/га або Аміно Фреш® - 0,5 л/га. Синтетичні амінокислоти за рахунок швидкого проникнення в рослину дозволять швидко запустити ростові процеси після несприятливих погодних умов. Для таких культур як озимий ріпак, горох бажано додати до суміші Бор Маджестик® – 0,5- 1,0 л/га. Бор не пересувається акропетально по рослині, тому його необхідно вносити шарами для ущільнення структури, активно зростаючих тканин, і початку закладання генеративних органів.

 

Компанія Agrosfera® бажає якісної перизимівлі  культур на Ваших ланах і сподіваються на те, що наші поради будуть корисні.

 

Ігор Шаблико, науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera®. 

Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії:

0 800 20 42 42 або на нашому сайті.

 

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт