0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Фітогормони в житті рослин. Або Фітогормони – помічники рослин.

Аграріям добре відомі виняткові якості різних дієвих засобів захисту рослин, які встигнули стати для сільгоспвиробників незмінними соратниками у вирощуванні сільськогосподарських культур.
 

Серед таких засобів є фітогормони. 


Чому? Бо це сильні стимулятори, які підсилюють імунітет рослин, сприяють вкоріненню, покращують схожість та проростання, прискорюють достигання плодів та зменшують негативний вплив несприятливих природних чинників.
 

До таких фітогормонів відносять: цитокініни, ауксини, гібереліни, та абсцизову кислоту. Всі вони продукуються рослинами, але їх не завжди вистачає для розвитку. Тому для подолання їх дефіциту, провідні компанії застосовують органічні фітогормони (бактерії, водорості та ін.), а також синтетичні замінники (індолілмасляна кислота). Останні за своїми особливостями майже не відрізняються від препаратів, до складу яких входять природні складові.
 

Більшість фітогормонів є в лінійці компанії Агросфера. Коротко розглянемо їх, але детальніше зупинимося на одному з найважливіших – цитокініни.
 

Ауксини ‑ це фітогормони, які налагоджують процеси поділу та розтягу клітин і стимулюють формування кореневої системи. Такий ауксин представлений у препараті Енергія Фреш® (індолілмасляна кислота).
 

Гібереліни – гормони, які здатні стимулювати ріст та розвиток стебла і листків шляхом розтягу клітин. Найбільш вимогливими до гібереліну є бруньки, молоді листки, незріле насіння, плоди. Даний фітогормон представлено у мікродобриві Калій Фреш®, який в суміші з калієм впливає на утворення насіння та підвищує продуктивність і якісні показники культур.
 

Абсцизова кислота – є природним інгібітором росту, припиняє поділ клітин, виступає, як ретардант.
 

Цитокініни – це речовини, які стимулюють: процеси клітинного ділення і диференціації, синтез білків, своєчасне формування сходів, розвиток бокових бруньок, а також регулювання надходження поживних елементів у клітини рослин (активація поглинання води та калію). Тим самим регулюють процеси передчасного старіння листя.

Але тут не все так просто.
 

Цитокініни формуються у коренях, переміщаються в листки та піддержують їх функціональну життєдіяльність. Тут можна було би сказати «супер», але є один важливий момент цитокініни містяться в рослинах в малих кількостях.
 

Врахувавши даний момент, компанія Агросфера вивела на ринок сучасний стимулятор росту Флорід Фреш® на основі морських водоростей з високим вмістом фітогормонів ‑ до 0,06%, переважно цитокінінів (зеатін, ізопентениладенін та інші).
 

Даний препарат зарекомендував себе на ринку України й ось, чому!
 

Фітогормони відіграють ключову роль в органогенезі азотфіксуючих бульбочок у бобових рослин, тобто збільшують їх кількість та стимулюють утворення на коренях. Тому, при протруєнні сої варто застосувати таку схему, Флорід Фреш® з нормою 400 г/т насіння та Енергія Фреш® для стимуляції інокуляції в межах 200 г/т. Ця схема забезпечить збільшення кількості бульбочок в середньому до 25%. Рис.1.
 

Рис.1.

Також даний стимулятор відмінно зарекомендував себе при обробці посівів сої в фазу бутонізації ‑ кінця цвітіння. При вивченні процесу абортивності квіток і бобів науковці дійшли висновку, що опадання бобів відбувається через низький вміст цитокінінів. Використовуючи ці висновки, було застосовано Флорід Фреш® в нормі 0,3 кг/га в суміші з Універсал Фреш® 1,0 кг/га у фазу бутонізації сої. Це вплинуло на стимулювання гілкування, формування квіток і їх запилення, що збільшило кількість бобів до 15% та підвищило врожайність на 12%.
 

Тому, цитокініни є найважливішими регуляторами азотного обміну у рослин. Щодо інших елементів живлення то постачання їх відбувається також за участі фітогормонів. Так, рослини, що вирощувалися в умовах фосфорного голодування значно зменшували рівень утворення цитокінінів. Така ж ситуація і з калієм, за його нестачі знижується вміст даного гормону.
 

Цитокініни беруть активну участь у регуляції росту, як стебла так і листків. Одним з найвідоміших ефектів фітогормонів є затримка старіння листків. Так, застосування даного препарату нормою 0,4 кг/га у фазу прапорцевого листка у зернових вплинуло на процеси фотосинтезу, що подовжило вегетацію і збільшило урожайність за рахунок виповненості насіння.
 

Також важливу роль фітогормонів можна спостерігати в регуляції репродуктивних органів гірчиці, ріпаку, сої та кукурудзи. Так, при застосуванні цитокінінів (Флорід Фреш® 0,4 кг/га) на кукурудзі у фазу появи волоті ‑ підвищувало фертильність. Досить суттєві результати дала обробка стимулятором винограду в фазу 7-9 листків. Це застосування вплинуло на цвітіння та формування грона.
 

Ще є один з основних моментів, який впливає на вміст гормонів в рослинах – це стресові умови (висока та низька температура, водний дефіцит, засолення). В даних ситуаціях рослини не зможуть виробляти цитокініни, тому їх запас варто поповняти препаратами з вмістом фітогормонів. Тому при дефіциті вологи на південних ґрунтах України для стимуляції сходів соняшника було додатково зроблено обробку насіння препаратом Флорід Фреш® (300 г/т). Це прискорило появу сходів на 2 дні та підвищило урожайність мінімум на 8-10%. Такі ж результати були при ранній сівбі обробленого насіння соняшника у холодний ґрунт на заході України.
 

Ось чому, фітогормони (цитокініни) є одними з незамінних помічників аграрія в «битві» за врожай.

 

 

Олександр Майструк
науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera.

 

Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном  гарячої  лінії 0 800 20 42 42
або на сайті►.

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт