0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Група фунгіцидів – ТРИАЗОЛИ: опис, механізм дії

У наші часи відомо безліч сучасних фунгіцидів для різних рослин від широкого спектру хвороб.
 

Розглянемо одну з найбільших груп фунгіцидів – ТРИАЗОЛИ (дифеноконазол, флутріафол, тебуконазол, пропіконазол, ципроконазол, епоксіназол, метконазол, протіоконазол).
 

ТРИАЗОЛИ - група системних фунгіцидів, інгібіторів синтезу стеринів (ергостерин). Речовини розрізняються ступенем активності, спектром впливу на збудників хвороб, але всі вони ксилемо-рухливі (так звані акропетальні) - рухаються тільки вгору від місця нанесення по ксилемі. Захищають новий приріст рослини, не пересуваються вниз (наприклад, від листя в корені).
 

В лінійці компанії Агросфера присутня ця група фунгіцидів та представлена такими діючими речовинами: дифеноконазол, тебуконазол, флутріафол.
 

Дифеноконазол системний фунгіцид і протруювач насіння. При обприскуванні вбирається листям, має захисну і лікувальну дію. Використовується також проти широкого кола патогенів з класів аскоміцетів, базидіоміцетов, дейтероміцетів. Крім захисної дії, препарат позитивно впливає на рослину збільшує площу листової пластинки їх довжину.
 

Дифеноконазол перевершує більшість речовин по спектру дії на фітопатогенів, не володіє побічним ретардантним ефектом на сходи і виключає їх зрідженість при використанні його при протруєнні. Період напіврозпаду в ґрунті становить 85 днів.
 

Володіє специфічною активністю проти борошнистої роси, парші яблуні і хвороб кісточкових, а також проти сажкових (карликова сажка, що інші триазоли цього не виконують). Діюча речовина прискорює проростання протруєного насіння на дві доби, сходи з'являються одночасно. Відзначається також посиленням кущистості і збільшення продуктивного стеблостою при однаковій довжині рослин, що істотно полегшує збирання. Діючу речовину можна використовувати як саму, так і в суміші з іншими фунгіцидами. Присутній в препараті - ГалеонБаліста.
 

Тебуконазол системний фунгіцид широкого спектра дії. Володіє захисними, лікувальними, викорінюючими властивостями. Швидко проникає в рослину і рівномірно розподіляється в ній. Пригнічує біосинтез ергостерину в мембранах клітин фітопатогенів, пригнічуючи деметилювання. Утворені Д5-стерини також впливають на метаболізм, і цим тебуконазол відрізняється від інших триазолів. Володіє росторегулюючим впливом (ретардантний ефект). Тебуконазол повільно руйнується в ґрунті і слабо пересувається по грунтовому профілю У ґрунті зберігається до 5-6 тижнів.
 

Тебуконазол має специфічний ефект проти всіх видів іржі зернових культур. При обприскуванні рослин протягом 3-ох тижнів захищає їх від хвороб. На борошнисту росу діє слабше, ніж інші представники групи триазолів, тому на його основі випускають комбіновані препарати з додаванням флутріафолу, карбендазиму.
 

Препарат має широкий спектр використання на культурах: зернова група, ріпак, соя, морква, виноград. Контролює такі хвороби: зернові (пліснявіння насіння, септоріоз, сажки, фузаріоз колоса, снігова пліснява, іржа, борошниста роса), льону-довгунця (антракноз), проса (сажка волоті), ріпак (альтернаріоз, сіра гниль), виноград (оїдіум). Присутній в препаратах - Кольчуга ПлюсТомагавк, Пентафорс Баліста, Ретардин, ЕВ та Ретардин, ВГ.
 

Флутріафол - системний фунгіцид проти базидіальних та сумчастих грибів. Володіє також фумігантною дією, особливо стосовно борошнистої роси. Фунгіцид флутриафол пригнічує розвиток іржі, борошнистої роси на винограді і зернових культурах, церкоспорозу цукрових буряків, парші яблуні. Слабко діє проти церкоспорельозу і фузаріозу. Має тривалий захисний ефект до 8 тижнів, володіє глибинним ефектом.
 

Період напіврозпаду в ґрунті становить 65-125 днів, в окремих випадках 405 днів. У рослинах пересувається акропетально.
 

Зареєстровані препарати на основі флутріафолу дозволені до застосування проти хвороб пшениці озимої та ярої (різні види іржі, піренофороз, борошниста роса, фузаріоз колоса, септоріоз), ячменю ярого та озимого (різні види плямистостей, іржа, ринхоспоріоз, борошниста роса), буряку цукрового (фомоз, борошниста роса , церкоспороз), яблуні (парша, борошниста роса), винограду (оїдіум). Діючу речовину можна використовувати як саму, так і в суміші з іншими фунгіцидами. Присутній в препаратах АрбалетТомагавкПентафорсКорнет.
 

Щодо інших діючих речовин групи триазолів, то вони мають свої особливості, але нічим особливим не переважають вище згадані фунгіциди.
 

Пропіконазол - найкращий для вегетативних органів грибів, ніж для генеративних, але пригнічує спороутворення. Збільшує інтенсивність фотосинтезу в прапорцевому листі озимої пшениці. Слабо пригнічує кореневі гнилі та фузаріоз. В основному представлений в  сумішах з іншими діючими речовинами.
 

Ципроконазол - системний фунгіцид. Специфічна активність проти іржастих грибів. Зберігає активність до 45 днів. Біологічна ефективність проти септоріозу колоса становить 80-85%, септоріозу листя 50-80%, піренофороз 70-75%, фузаріозу колоса 50-60%. В основному представлений в  сумішах з іншими діючими речовинами.
 

Епоксиконазол володіє широким спектром фунгіцидної дії проти комплексу захворювань вегетативних органів злакових культур, характеризується швидким початком тривалої дії (від 3 до 6 тижнів), активністю при холодній, вологій погоді. Має профілактичну та викорінюючу дію. Пригнічує борошнисту росу, всі види плямистостей та іржі в посівах зернових культур. В основному представлений в сумішах з іншими діючими речовинами для захисту зернових культур.
 

Метконазол - системний фунгіцид. Має тривалу терапевтичну та захисну дію (близько 6 тижнів). Діє як превентивно, так і при перших ознаках захворювання. Проявляє властивості регулятора росту рослин, викликаючи потовщення листка. Зареєстровані препарати на основі метконазола дозволені до застосування проти хвороб ріпаку ярого та озимого (альтернаріоз, фомоз). Речовина суто для захисту ріпаку.
 

Протіоконазол системний фунгіцид, має захисну і лікувальну дію. Використовується для обробки вегетуючих рослин проти збудників різних хвороб та для протруювання зерна. У польових умовах речовина піддається швидкої деградації. Період напіврозпаду становить 1,3-2,8 днів. У ґрунті в польових умовах ДT50 Протіоконазолу десь становить 16,3-72,3 дня. Використовується в основному з іншими діючими речовинами для захисту польових культур.
 

 

Науковий співробітник з агрономії компанії Агросфера О. Майструк

 

 

Купити фунгіциди Агросфера можно на сайті► або замовити за телефоном 0 800 20 42 42 

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт