0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Гречка, як виростити хороший урожай

В Україні найсприятливішими для вирощування гречки є зони Лісостепу та Полісся.

 

Які попередники найліпші для гречки? 

Гречка вимоглива до попередників. Кращими з них є удобрені озимі зернові, зернобобові, просапні культури (цукрові буряки, картопля, кукурудза). Щодо самої гречки вона також є добрим попередником, оскільки використовує важкодоступні форми фосфору і тим самим пожнивні рештки поліпшують родючість ґрунту за рахунок фосфору та інших поживних речовин.

 

 

Удобрення медоносної культури.

Восени вносять фосфорно-калійні добрива під час боронування, а навесні – азотні (на глибину 10-12 см). Середні норми мінеральних добрив під гречку становлять: N 30-60, Р 45-60 і К 30-60 кг/га. Ефективно під час сівби в рядки внести Р або складні добрива (тукосуміш, нітроамофоска). Також: гречка зовсім не переносить хлор.

 

 

Коли сіяти гречку?

Гречка дуже полюбляє тепло і зовсім не переносить холодну погоду. Період сівби припадає на кінець квітня та початок-середина травня. Сіяти її необхідно у добре прогрітий ґрунт (+10-12°С) на глибину 4-5 см (північ України), а при ймовірності пересихання верхнього шару на 8-10 см (південь).

Кращі способи сівби гречки - це звичайний рядковий або широкорядний. Норми висіву насіння гречки залежать від ґрунтово-кліматичних умов та особливостей сорту. При звичайному рядковому способі в Лісостепу і на Поліссі висівають 4-5 млн зерен (80-110 кг/га), у районах Степу - 3-3,5 млн зерен (60-70 кг/га). Загортають насіння на глибину 4-5 см, а на легких ґрунтах на 6-7 см.

Перед посівом бажано посівний матеріал протруїти для захисту від хвороб (фузаріозу, пероноспорозу, сірої гнилі, пліснявіння насіння) препаратом Гранівіт, ТН 2,5 л/т насіння.

 

 

Застосування ЗЗР.

Для боротьби з бур'янами на широкорядних посівах гречки на полях з невисокою засміченістю можуть бути використані міжрядні обробітки ґрунту.

Проти однорічних дводольних і деяких злакових бур’янів рекомендований гербіцид Рейтар, КС після посіву 1,0-1,5 л/га. При надмірному зволоженні ґрунту норму витрати Рейтару необхідно знижувати до 1,0 л/га. Загибель бур'янів настає у період їх проростання. Після застосування Рейтар проводити міжрядні розпушування ґрунту при широкорядних посівах не можна.

Підвищена чутливість гречки до гербіцидів обмежує можливість їх використання на сходах культури. Для зниження засміченості посівів ромашкою непахучою, осотами та видами гірчака можливе застосування гербіциду Легіон, ВГ у фазу 2-3 листки культури в нормі 0,08-0,12 кг/га. У боротьбі із злаковими бур’янами ефективним прийомом є застосування грамініциду Шквал, КЕ (0,8-1,0 л/га) від сходів до появи бутонів у фазу 2-4 листків у злакових і при їх висоті 10-15 см.

 

 

У разі загрози істотного зрідження посівів такими шкідниками сходів, як гречкова блішка, піщаний мідляк, підгризаючі совки, проти них проводять обприскування інсектицидом Альтекс, КЕ (альфа-циперметрин, 100 г/л) - 0,1-0,15 л/га.

 

Застосовувати інсектициди в фазі бутонізації гречки не можна, щоб не зашкодити медоносним бджолам та іншим корисним комахам, зважаючи на ранні та дуже розтягнуті строки цвітіння.

 

 

Щодо хвороб, за їх наявності (фітофтороз, пероноспороз, сіра гниль) обприскувати сходи гречки або її посіви до бутонізації можна фунгіцидами Юнкер, ЗП. (металаксил, 80 г/кг + манкоцеб, 640 г/кг) - 2,5 кг/га, Арбалет, КС (азоксистробін 200 г/л + флутриафол 120г/л) - 0,6 л/га або ж проти церкоспорозу аскохітозу, сірої гнилі та фузаріозу Форсаж, КС (карбендазим, 500 г/л) + Корнет, КС (флутриафол, 250 г/л) - 0,4+0,4 л/га.

 

 

Підживлення гречки протягом вегетації, коли?

Протягом вегетації для підвищення врожайності та зменшення дії несприятливих факторів варто використовувати мікродобрива ти стимулятори росту в певні фази розвитку.

Тому, при обробці насіння: рекомендується застосовувати Енергія Фреш 0,5 кг/т насіння в поєднанні з протруйником. В результаті чого, можна забезпечити рівномірні дружні сходження культури, а також розвиток міцної та розвиненої кореневої системи.

Початок бутонізації: рекомендовано застосовувати 1,0 кг/га Універсал Фреш з метою якісного покращення процесів формування і розвитку зернин та забезпечення посухостійкості рослини. Додатково, рекомендується додати Бор Маджестик - 1,0 л/га, та Цинк Маджестик з розрахунку - 0,5 л/га. 

 

 

Збирання гречки, як і коли?

Достигає культура протягом тривалого часу. Період цвітіння, а в зв’язку з цим плодоутворення у неї затягується у скоростиглих сортів на 25-30 днів, у середньо- на 30-40, у пізньо- до 50 днів. Тому на рослинах бувають зерна різної стиглості, і вибір строку збирання значною мірою визначає успіх в одержанні високих урожаїв цієї культури. Її найбільш доцільно збирати в фазі побуріння 65-75% зерен на рослинах. Цей період вважається високоякісним, має найбільшу масу 1000 зерен і дає високий вихід ядра. 

Тому, особливостям достигання зерна гречки найбільшою мірою відповідає роздільне збирання. Залежно від величини та вологості скошеної маси і погоди гречка у валках знаходиться протягом 3-5 днів. До обмолоту її приступають, коли вологість зерна становить 15-17%, а стебел і листків - 30-35%.

Проте існують і недоліки такого методу, адже його доцільно застосовувати лише в суху погоду.

Завдяки десикації можна скоротити витрати на сушіння гречки, не вдаватися до роздільного методу збирання. Тут варто провести десикацію.

 

 

Коли проводити десикацію?

Десикацію зазвичай проводять за 1-2 тижні до збирання, коли 70% коробочок побуріє. І ще, можна дивитися на стебло, точніше його колір, у гречки, яка є фізіологічно стиглою колір стебла буде червоним. Якщо стебло зелене – значить нехай стоїть. 

Для десикації використовують десикант Везувій, РК з нормою 2 л/га з ПАР Флокс Експерт 0,1 л/га з витратою робочого розчину не менше 200 л/га, строк очікування до збирання - 7 днів.

 

 

Для запобігання обтрушуванню і подрібненню зерна під час обмолочування частоту обертання молотильного барабана зменшують до 500 об/хв.

 
 
 

Майструк Олександр, науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera®. 

Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії:

0 800 20 42 42 або на нашому сайті.

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт