0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Критичні періоди у живленні кукурудзи

Для отримання високого врожаю кукурудзи необхідно знати основні критичні періоди живлення цієї культури, які ми зможемо скоригувати із застосуванням мікродобрив та регуляторів росту.

 

В процесі росту і розвитку кукурудзи можна виділити три таких основних критичних періоди у живленні кукурудзи.

 

І критичний період - фаза від 2 до 5 листків. З початку росту рослин культура слабо використовує елементи живлення з ґрунту. Чому? Тому, що рослини проростають одним корінцем, а у фазу 2-3 листків формуються перші вузлові корінці, що транспортують елементи живлення і воду (фото 1). 

 

Ранній розвиток кореневої системи з утвореними вузловими корінцями (фото).

Впродовж 2-3 тижнів рослини ростуть та утворюють від 3 до 5 листків і на цьому етапі утворюються інші вузлові корінці. Тому в цей період рослинам необхідне збалансоване живлення на утворення генеративних органів.

 

В даній ситуації головна роль у формуванні генеративних органів і росту кореневої системи припадає на фосфор. 

 

На цій стадії варто застосовувати мікродобрива з високим вмістом фосфору. Проте ви скажете: «фосфор був внесений в ґрунт, рослинам повинно його вистачати». Стосовно фосфору і його доступності через корінь є певні моменти.

 

При внесенні фосфорних добрив в ґрунт, гранули розподіляються в його шарі нерівномірно, а коренева система молодої рослини не в змозі його використати, оскільки фосфор засвоюється коренем на відстані менше, як 2 мм. Також, основні мінеральні добрива вносять під передпосівну культивацію і добриво не встигає повністю розкластися щоб рослина могла їх засвоїти. Погодні умови також впливають на доступність фосфору з ґрунту, тобто за температури ґрунту нижче +140С рослина не засвоює його. 

 

Отже, у фазу формування коренів (2-5 листків) необхідно провести позакореневе живлення мікродобривами з вмістом фосфору. 

 

З багаторічної практики чудові результати показують мікродобрива компанії Agrosfera, а саме, Фосфор Фреш® (1,0 кг/га) в склад якого входить гормон росту кореневої системи, або ж Універсал Фреш® (1,5 кг/га), що містить бурштинову кислоту. Також, можна застосовувати бакову суміш із мінеральних добрив (карбамід, сульфат магнію) з добривом Фосфор Фреш®. Дана композиція буде в такій пропорції: карбамід 5-7 кг/га + сульфат магнію 2-3 кг/га + Фосфор Фреш 1,0 кг/га. Така композиція забезпечить максимальний ефект при взаємодії цих елементів, які є синергістами та підсилюють дію один одного.

 

 

ІІ критичний період - фаза 6-8 листків. В цей момент утворюється волоть та качан. Тут основним елементом для рослин є цинк, а також не менш вагомими є мідь, марганець, бор та залізо. Ці елементи впливають на: цвітіння волоті й качана; утворення зерна; рух елементів живлення по рослині та стійкість кукурудзи до враження хворобами та несприятливих погодних умов (посуха, спека). 

При дефіциті цинку затримується ріст рослин, зменшується вміст хлорофілу в листі (міжжилковий хлороз), є вірогідність того, що може не зав’язатися качан, а також, в рослинах знижується вміст ауксинів, які відповідають за розвиток рослин.

Основна нестача цинку в рослинах спостерігається на ґрунтах з рН 4,5-5,5, а на карбонатних він є недоступний, внаслідок того, що кальцій антагоніст цинку. 

 

В даній фазі (6-8 листків) слід використати мікродобриво Цинк Маджестик® (1,5 л/га) або композицію з Цинк Маджестик® (1,0 л/га) і регулятора росту Мікс Фреш® (0,5 кг/га). Ця суміш не тільки скоригує живлення рослин, а й знівелює наслідки температурного стресу за рахунок рослинних амінокислот. Також, за рахунок екстракту морських водоростей (фітогормон цитокінін) активує поглинання води та калію з ґрунту і тим самим буде регулювати процеси передчасного старіння листя. 

 

Цинк Маджестик® - це концентроване хелатне мікродобриво з вмістом цинку (13%). Цинк доречно застосовувати у формі хелатів. Оскільки хелати в порівняні з мінеральними солями (сульфати) не беруть участі в реакції з другими компонентами робочого розчину. Тим самим, ризик фітотоксичності на культуру, що іноді буває при використанні солей цинку, виключається.

В усіх мікродобривах компанії Agrosfera присутні мікроелементи, а саме: В, Мg, Mo та хелати металів Zn, Cu, Mn, Fe.

 

 

ІІІ критичний період - фаза 8-10 листків (поява волоті). Цей період характеризується інтенсивним ростом кукурудзи. Тут рослини засвоюють третину фосфору, половину азоту і майже 70% калію, який використовує рослина за всю вегетацію. Тобто, калій тут виступає основним елементом, який сприяє транспортуванню органічних речовин, синтезу вуглеводів і білка та впливає на надходження азоту рослинам з добрив і ґрунту. Також підвищує стійкість кукурудзи до хвороб, дефіциту вологи та дії підвищених температур. 

 

В даний момент слід застосувати мікродобриво Калій Фреш® в нормі 1,0 кг/га з додаванням інсектициду для боротьби з кукурудзяним стебловим метеликом. 

 

Знаючи ці періоди в живленні кукурудзи і як їх корегувати, ви зможете одержати високий уражай, але для цього необхідно використовувати не тільки мікродобрива та регулятори росту, а й обов’язково мінеральні добрива.

 

 

 

Олександр Майструк науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera.

Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії:

0 800 20 42 42

або на нашому сайті.

 
-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт