0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Осіннє застосування гербіцидів на озимих культурах

Ні для кого не секрет, що за останні десятиріччя клімат в Україні суттєво змінився в сторону потепління. Плюсові температури вище 10ти градусів можуть тривати до кінця жовтня, а нерідко, навіть, до третьої декади листопада. Зими також стають не надто суворими, переважно з температурою близько нуля (від +5 до -6…-8°С), з невеликим сніговим покривом (не більше 10 см) та частими відлигами. Все це сприяє активному розвитку бур’янів ще в осінній період та безпроблемній їх перезимівлі під час періоду спокою в зимовий період. Теж ж саме стосується і падалиці культурних рослин, що були попередниками. Для озимих зернових це соя, соняшник, горох та ріпак, для озимого ріпаку це переважно ярі та озимі зернові. І якщо з соєю чи соняшником до початку періоду весняного відростання проблем майже не виникає то падалиця таких культур як горох, який є достатньо холодостійкою культурою особливо зимуючі сорти, озимий ріпак, озимі злакові зернові, можуть стати справжнім головним болем для агронома навесні. Такий стан речей спонукає все більше і більше задумуватись про осіннє внесення гербіцидів на озимій групі культур.

 

 

Розберемо більш детальніше, які є вимоги, показники застосування гербіцидів в осіннє внесення і які діючі речовини будуть доречними в цей період. Умовно можна виділити дві групи показників: біологічні та економічні. Розпочнемо з біологічних.

 

Біологічні. Для формування в майбутньому високого врожаю рослина, ще на початкових етапах свого росту та розвитку, повинна утворити потужну кореневу систему та закласти добре розвинені пагони, здатні легко перенести зимовий період. Для цього її, звісно, потрібні поживні речовини, волога, світло тощо. За будь яких умов активніше та потужніше будуть розвиватись саме бур’яни та падалиця культурних рослин, створюючи тим самим неабияку конкуренцію для молодих, не зміцнілих рослин культури. Ця конкуренція, безумовно, буде програна саме культурними рослинами. Щоб цього не відбулось конкурента потрібно усунути. Для цього можна скористатись як агротехнічними методами (досходові та післясходові боронування) так і хімічними, що передбачають застосування гербіцидів. При застосуванні гербіцидів потрібно  враховувати так званий гербокритичний період та ЕПШ бур’янів. Гербокритичний період це період росту та розвитку культурних рослин під час якого вони найбільш уразливо реагують на присутність на полі іншої рослинності (бур’янів, падалиці культурних рослин тощо). Для озимих культур такий період триває протягом 60 днів, причому для зернових культур його пік припадає на перші 30 днів вегетації, а для ріпаку приблизно з 35 по 50 день вегетації.  Відповідно, відбувається це саме на осінньому етапі вегетації. Стосовно ЕПШ то він для різних видів бур’янів різний, проте, є науково обґрунтовані дані, що за чисельності, яка перевищує для однорічних бур’янів 12-16 шт/м2, а для багаторічних - 2 шт/м2, необхідно застосовувати гербіциди для їх ефективного контролю. 

 

 

Економічні показники, перш за все пов’язані з нецільовим використанням внесених добрив, які на сьогодні коштують чималих грошей. А так як бур’яни швидше розвиваються то і використовувати поживу з внесених добрив будуть швидше і більш повніше. Це також стосується і весняних підживлень азотом на які першими будуть відгукуватись саме не знищенні восени бур’яни та падалиця. Наслідком такого нецільового використання добрив буде помітно слабший розвиток культури, який безперечно призведе до непоправних втрат врожаю через формування меншої кількості продуктивних стебел, закладання меншого колосу чи слабому гілкуванню. Ще одним економічним бонусом при використанні гербіцидів в осінній період є те що норми гербіцидів можуть бути дещо зниженими, так як бур’яни знаходяться ще на початкових етапах органогенезу та легко піддаються контролю.

 

 

Які ж гербіциди доречно використовувати для осіннього внесення? Для озимих зернових (ячмінь, пшениця, жито) кращими до застосування в осінній період будуть гербіциди на основі сульфонілсечовин такі як Гурон, ВГ по 30-35 г/га, Меркурій, ВГ 15-20 г/га та Канцлер, ВГ по 15г/га. Також досить добре справляються гербіциди з класу триазолпіримідини, які крім бур’янів чудово контролюють падалицю соняшника. Сюди можемо віднести гербіцид Корвет, КС з нормою 50-60 г/га. Крім того даний продукт має ще й хоч і нетривалу до 3 тижні, ґрунтову дію на нові сходи деяких бур’янів. Варто зазначити, що використовуючи даний продукт потрібно ретельно відслідковувати погодні зміни та не використовувати при очікувані заморозків в ніч після обробки. За умови ранніх строків посіву та досягнення ще за оптимальних температурних показників фази кущіння, можна також скористатись гербіцидом який поєднує в собі синтетичний ауксин та триазолпірамідинСулам, СЕ по 0,4-0,5 л/га. Але в цілому використання препаратів на основі синтетичних ауксинів в осінній період не бажано, щоб не порушувати ростових процесів культурних рослин. В посівах озимого ріпаку краще застосувати ґрунтовий гербіцид Пропозит, КЕ2,0-2,5 л/га. Для контролю падалиці злакових культур грамініцид Шквал, КЕ по 0,8-1,0 л/га.

 

 

Отож, осіннє внесення гербіцидів сприяє очищенню поля від небажаної рослинності під час гербокритичного періду росту і розвитку культури, кращому та більш повнішому використанню внесених мінеральних добрив саме вирощуваною культурою, а не бур’янами та формуванню вищого врожаю. Тому враховуючи дані обставини, можемо з впевненістю сказати що осіннє внесення гербіцидів є не менш, а подекуди навіть більш, ефективним ніж весняне.

 

 

Шевчук Петро, науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera.
-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт