0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Озимий ріпак, що необхідно зробити весною і до збору врожаю?

Поговоримо про озимий ріпак, що необхідно зробити зараз – навесні і до збору врожаю. 

 

При перезимівлі значна частина листя загниває і це є причиною розвитку хвороб. В такому випадку використовуємо препарат Форсаж (карбендазим, 500 г/л) у нормі 0,6 л/га. 

 

Щодо шкідників то вони вже зараз активізуються. Серед них першими з’являється великий ріпаковий прихованохоботник. Рано навесні (часто в середині березня ще до початку відновлення вегетації), коли впродовж 7-10 днів максимальна денна температура перевищує +9°С, самки відкладають яйця у верхівки молодих пагонів ріпаку (нижче на 1см верхівки пагонів). У місцях проколів на стеблі видно темні плями. Для цього, необхідно в бакову суміш додати препарат Ріфос (хлорпірифос, 500 г/л + циперметрин, 50 г/л) у нормі 0,6 л/га. 

 

Для відновлення розвитку необхідні макро- і мікроелементи. Але через низькі температури рослини не можуть їх використовувати з ґрунту, а особливо фосфор, який стає доступним при температурі ґрунту +12-14°С. 

 

Для цього необхідно застосувати в баковій суміші мікродобриво Фосфор Фреш (індолілмасляна кислота - 10 г/кг, N - 10%, P - 40%, K - 11% + мікроелементи) у нормі 1,0 кг/га та регулятору росту кореневої системи Енергія Фреш (індолілмасляна кислота - 40 г/кг, N - 5,4%, P - 5%, K - 8%) – 0,5 кг/га, та ПАР Флокс Експерт в нормі 0,05 л/га. Ця суміш дасть можливість озимому ріпаку почати відновлювати кореневу та листову системи після перезимівлі.

 

Щодо захисту посівів від бур'янів то тут варто приділити увагу. Основним тут буде контроль падалиці озимих зернових. Для боротьби з озимими злаками варто застосувати гербіцид Шквал (хізалофоп П–етил, 125 г/л) у нормі 0,8-1,0 л/га. Цей грамініцид може працювати при низьких температурах - від +10ºC, що актуально рано навесні. Проти деяких зимуючих і однорічних двосім’ядольних бур’янів (осот, амброзія, ромашка, нетреба звичайна, паслін чорний та ін.) застосовуємо гербіцид Легіон (клопіралід, 750 г/кг) у нормі 0,12 до 0,2 кг/га. Цей препарат можна сміло застосовувати в суміші з гербіцидом Шквал. Обробку гербіцидами найкраще проводити до початку бутонізації ріпаку. 

 

В фазу початку росту стебла варто застосувати фунгіцид-ретардант Ретардин, EW (тебуканазол, 250 г/л) у нормі 0,8 л/га. Ретардант сприяє зменшенню висоти рослин ріпаку та збільшенню кількості продуктивних пагонів. Для надання пластичності стеблу та забезпечення рослин елементами живлення в цей інтенсивний період росту треба додати в бакову суміш мікродобриво Бор Маджестик (B - 11%, N - 4,8%, P - 2%, K - 4% + мікроелементи) у нормі 1,0 л/га та Універсал Фреш (бурштинова кислота - 40 г/кг, N - 20%, P - 20%, K - 20% + мікроелементи) 1,0 кг/га та ПАР Флокс Профі у нормі 0,05 л/га. Також в цей період є шкідники, тому варто додавати інсектицид Дестрой (імідаклоприд, 250 г/л + лямбда-цигалотрин, 80 г/л) у нормі 0,15 л/га.

 

Далі, в фазу закінчення бутонізації ріпаку провести захисне обприскування рослин інсектицидом фунгіцидом та провести живлення рослин озимого ріпаку. Необхідно застосувати бакову суміш інсектицид Альтекс (альфа циперметрин, 100г/л) 0,15 л/га, фунгіцид Арбалет (азоксистробін, 200 г/л + флутріафол, 120 г/л) у нормі 0,8 л/га та мікродобрива Калій Фреш (гіберелін - 10 г/кг, N - 5%, P - 15%, K - 38% + мікроелементи) 1,0 кг/га і Бор Маджестик 1,0 л/га. 

 

Ріпак культура нерівномірного дозрівання, тому за 2 тижні до збирання, при побурінні 70% стручків варто провести десикацію посівів, якщо вони засмічені бурянами - системними перепаратами Вулкан Плюс (гліфосат у формі ізопропіламінної солі, 480 г/л) у нормі 3 л/га + ПАР Флокс Експерт 0,1 л/га або Деліт (калійна сіль гліфосату, 613 г/л, у кислотному еквіваленті, 500 г/л) - 2,0 л/га + ПАР Флокс Експерт 0,1 л/га. Також, якщо посіви чисті проводять десикацію десикантом Везувій (дикват, 150 г/л) в нормі 3,0л/га з ПАР Флокс Експерт 0,1 л/га за тиждень до збору врожаю при побурінні 70% стручків культури. 

 

Це всі моменти вирощування озимого ріпаку від весни до збору врожаю.

 

 

 

 

Олександр Майструк, науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera.  Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії:

0 800 20 42 42 або на нашому сайті.

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт