0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Підгризаючі совки на посівах озимого ріпаку та методи контролю

На середину вересня переважна більшість сільгоспвиробників закінчили посів озимого ріпаку, а понад 70% вже дочекались сходів культури. Чи не найголовнішою проблемою догляду в осінній період є боротьба з підгризаючими совками. До цих шкідників належать: озима, оклична, капустяна, бавовняна совки, совка-гамма та інші. Шкодочинність совок вимірюється від 5-6% при слабкому заселені шкідника; до 55-60% за сприятливих умов для розмноження даних шкідників. Літ метеликів розпочинається з середини липня та триває до середини вересня, кладка яєць відбувається на бур’яни: падалицю ріпаку, стерню, пізні посіви просапних культур і навіть на ґрунт. В Черкаській області вже можна знайти кладку яєць совки на ранніх сходах ріпаку. Одна личинка підгризаючої совки може пошкодити до 10 рослин за добу. Харчування личинок відбувається до жовтня. Південні регіони України є особливо вразливими, бо шкідник може продовжувати шкодити посівам озимих аж до середини жовтня.

 

Методи боротьби з цим шкідником можуть бути різними від агротехнічних і біологічних до хімічних. Саме на хімічних методах боротьби хотілось би загострити особливу увагу. Першим бар’єром на шляху з підгризаючою совкою має стати інсектицидний протруйник, який зможе створити захисний шар навколо насінини, але дія інсектицидного протруйника насіння озимого ріпаку є недостатньою в боротьбі з совками, тому  вже найближчим часом потрібно вживати превентивних заходів для захисту та посилити контроль появи шкідника на молодих сходах.

Для боротьби з підгризаючими совками використовуються препарати з різних хімічних груп, а саме синтетичні піретроїди (Альтекс, КЕ 0,1-0,15 л/га), неонікотиноїди (Ін Сет, ВГ 0,05-0,07 кг/га), фосфорорганічні сполуки (Акцент, КЕ 1-1,5л/га). Кожна із зазначених груп препаратів має специфіку застосування і певні обмеження з врахуванням віку гусениць. На ранньому етапі розвиту гусениці ще не мають сильної резистентності до інсектицидів. Тому проти гусениць I – III віку проводимо обприскування двокомпонентними інсектицидами (Дестрой, КС 0,1-0,15 л/га, Ріфос,КЕ 0,5-0,6 л/га), або баковими сумішами інсектицидів контактної та системної дії (Альтекс, КЕ - 0,1л/га + Ін Сет, ВГ - 0,05 кг/га).

Обприскування за появи гусениць III – VI віку (підгризаючих) проводимо під час їх виходу на поверхню ґрунту, починаючи з періоду сутінок і до опівночі з нормою виливу робочого розчину 250-300 л/га, при цьому доцільно застосовувати синтетичний піретроїд з контактно-шлунковою дією Альтекс, КЕ з нормою витрати 0,1-0,15 л/га.

 

І наостанок, шкідників, які шкодять посівам озимого ріпаку восени досить багато, тому варто вчасно проводити агротехнічні заходи і завжди бути готовим до дій на своєму полі.

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт