0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Чи потрібний кукурудзі цинк?

Є чимало факторів, що впливають на величину урожаю, при вирощуванні кукурудзи. Серед них і погодно-кліматичні умови протягом вегетаційного періоду, і система підготовки ґрунту, і строки та глибина посіву, і забезпеченість вологою протягом року, і обрана система захисту культури від бур’янів, хвороб та шкідників, і потенційна продуктивність використовуваних гібридів, і, звичайно ж, забезпеченість елементами живлення. Безумовно, що провідна роль відведена саме макроелементам таким як азот, фосфор та калій, але не потрібно списувати з рахунків і значення на вплив на формування врожаю і мікроелементів, зокрема, такого елементу як цинк.

 

Чому ж саме цинк є таким важливим елементом для кукурудзи, що на ньому загострюється особлива увага? Чи й справді саме цинк є найважливішим мікроелементом для кукурудзи? Щоб відповість на ці запитання потрібно достеменно знати роль цього поважного елементу в житті і розвитку такої, не менш поважної культури, як кукурудза. А роль його заключається в наступному: цинк бере участь у синтезі вітамінів, білків, та що найважливіше синтезі хлорофілу. Цинк входить до складу основних ферментів. Крім того, цинк приймає активну участь в регулюванні вуглеводневого обміну. Його дефіцит призводить до порушення азотного обміну і як результат до порушення синтезу білків, а це вже напряму впливатиме на величину та якість урожаю. А ще, його величність цинк, покращує запилення та допомагає кукурудзі вистоятипід час настання несприятливих факторів у навколишньому середовищі в період вегетації, зокрема, приморозки, спека чи посуха.І це ще не все, дефіцит цинку матиме вирішальний вплив на величину качана та кількість зерен в ньому. Отож, як бачимо роль цинку є вирішальною в формуванні як фотосинтетичної поверхні так і кількісно-якісних показників майбутнього врожаю.

 

Тепер визначимо, що ж може сприяти дефіциту цинку. Перш за все це його низький вміст в ґрунті, а також високі (<7,0) показники рН ґрунту. В певній мірі дефіциту цинку може сприятилегкий механічний склад ґрунту, наприклад, піщані та супіщані мають низький вміст Zn, так як його сполуки легко з них вимиваються. Фосфор також впливатиме негативно на наявність цинку. При його підвищеному вмісті в ґрунті або застосуванню високих доз фосфорних добрив, особливо у припосівне внесення, ці елементи взаємодіючи між собою утворюють нерозчинні фосфати, таким чином викликаючи як дефіцит цинку так і фосфору. Ще одним фактором, що різко тимчасово зменшує доступність цинку, є волога та прохолодна погода на ранніх етапах органогенезу культури, а надто за ранніх строків посіву.

 

Отже, ми уже знаємо роль цинку в рослині та фактори, що сприяють дефіциту цинку. Тепер розглянемо як виявити в рослині дефіцит цього елементу. Про дефіцит цинку в рослині, може свідчити, перш за все, сам зовнішній вид кукурудзи. При огляді рослини, потрібно звертати увагу на молоде листя, саме там буде помітно нестачу цинку, так як цей елемент не реутелізується в рослині. Таке листя починає змінювати традиційне забарвлення на більш світліший відтінок. В залежності від ступеню нестачі відтінок буде більш світліший аж до досягнення білого кольору. Варто зазначити, що вся пластинка листка відразу не висвітлюється, а спочатку утворюються світлі полоси по обидва її боки,починаючи від основи листа. І тільки з досягненням критичного рівня нестачі цинку, ці полоси можуть розширитись до розміру листкової пластинки. Також при нестачі цинку уповільнюється розвиток міжвузлів. Тому занадто короткі міжвузля можуть бути також свідченням нестачі цинку. Крім того, у випадку, якщо візуальні ознаки не є надто переконливими, можна скористатись визначенням вмісту елементів живлення за допомогою лабораторії для проведення листкової діагностики. При цьому на полі відбирають зразки типових для даного поля листків. Потім в лабораторних, а при можливості і польових умовах готується витяжка хлоропластів,а далі за відповідною методикою проводиться визначення вмісту елементу методом фотометрії. Таку послугу компанія Агросфера надає безкоштовно своїм постійним клієнтам.

 

Ще одним методом що допоможе дізнатись ступінь забезпечення цинком є проведення аналізу ґрунту до початку проведення міроприємств із удобрення та обробітку ґрунту. Це дасть можливість ще до посіву виявити потенційну нестачу та вжити певних заходів, наприклад, корегування системи удобрення.

 

Таким чином, залишилось тільки дізнатись коли, скільки та які добрива потрібно застосувати, для усунення або прогнозованого, або ж уже наявного, дефіциту цинку при вирощуванні кукурудзи.Першим застосуванням цинкових добрив можна вважати припосівне внесення в рядки за допомогою спеціального аплікатора, який кріпиться на сівалку. Для цього використовують переважно сульфат цинку та застосовують його в нормі від 3до 10 кг/га. Далі, так як цинк впливає на формування врожаю, а цей процес відбувається  в період від п’ятого до восьмого листка кукурудзи, вносимо або на випередження, у фазі 4-5 листка, або по факту в період 7-8 листка. Тут  в основному використовують хелатні добрива для позакореневого внесення, що хелатовані різними агентами, наприклад ЕДТА, суміш органічних кислот (бурштинова, лимонна,винна та ін.) тощо. Також можна використовувати і препарати на основі оксиду цинку. Проте слід пам’ятати, що продукти на основі ЕДТА, дають кращий результат при застосуванні їх у фазі 4-5 листків і можуть показати прибавку врожаю в межах 8-10%. Тоді як за використання їх у фазі 7-8 листків всього 4-6%. А продукти на основі суміші органічних сполук та оксиду цинку краще працюють при використанні у фазу 7-8 листків і забезпечують прибавку в межах 4-8% на відміну від застосування їх у фазу 4-5 листків де вони показують досить скромний результат, усього 1,5-3%. Також не варто поєднувати внесення гербіцидів в баковій суміші із будь якою з вищенаведених форм добрив так як в цьому випадку ми втрачаємо прибавку врожаю майже повність максимально можлива прибавка становитиме 0,2-0,5%. З огляду на вищесказане можемо зробити висновок що все ж кращими для застосування є хелатні добрива на основі ЕДТА. Одним з таких добрив є добриво від компанії Агросфера - Маджестік Цинк. Це добриво містить у своєму складі 13% цинку та збалансований комплекс найнеобхідніших макро- і мікроелементів, а також солі гумінових кислот, що буде додатково стимулювати розвиток кореневої системи та забезпечувати оптимальне поглинання поживних речовин незалежно від погодних умов. Використовується в нормі 1,0-3,0 л/га на ряді с/г культур, зокрема кукурудза, зернові, овочеві, соняшник, ріпак тощо.

 

 

 

Шевчук Петро, науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera.  Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії:

0 800 20 42 42 або на нашому сайті.

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт