0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Особливості застосування протруйників для посіву ярих культур

Одним із важливих етапів технології вирощування групи ярих культур є підготовка насіння для, власне, посіву. Відповідно в цьому аспекті провідне місце посідає правильний вибір протруйника. Перш за все, при виборі протруйника, звертаємо увагу на ті задачі, які повинен вирішити обраний протруйник, а вони в свою чергу будуть залежати від культури та якості насіннєвого матеріалу. Також важливим фактором, що впливатиме на вибір протруйника є строк посіву.

 

 

Отож, серед ярих ранніх культур одними з найперших висівають горох та овес, потім ярі пшениця та ячмінь і дещо пізніше висівають ярий ріпак та цукрові буряки. На сьогодні передпосівна доробка насіння цукрових буряків, в тому числі і їх протруєння, відбувається на насіннєвих заводах та ретельно контролюється спеціалістами і у господарствах практично не проводиться, тому немає потреби у аналізі та особливостях підбору протруйника для цієї культури. Теж саме стосовно і такої культури, як ярий ріпак. Тому основну увагу будемо приділяти гороху та ярим.

 

 

При вирощуванні гороху, який із групи ранніх ярих культур, висівають одним з найперших перед протруйником ставлять задачу якісно утримувати цілий ряд хвороб, що можуть атакувати рослину уже з перших днів вегетації. Серед них найбільш злісними є кореневі гнилі, пліснявіння насіння, фузаріозна, біла та сіра гнилі проростків (сім’ядоль). Друге, не менш важливе завдання, захист проростків від комплексу ґрунтових на наземних шкідників. Також важливо, так як посів проходить у ранні строки коли є ризик коливання температур та зниження їх показників до +2-3 0С, щоб діючі речовини протруйника не мали ретардант них властивостей та не здійснювали негативного впливу на терміни проростання та якість отриманих проростків. Навпаки, потрібно в першу чергу розглядати варіанти, де діючі речовини мають рістстимулюючу дію і при цьому якісно тримають визначену групу хвороб. Серед таких протруйників в першу чергу може розглядатись продукт, що називається Гранівіт, ТН, з нормою використання 2,5 л/т. Він містить дві діючі речовини системну карбоксин (200 г/л) яка якраз і має рістстимулюючу дію та контактну тирам (200 г/л). Даний продукт буде добре контролювати кореневі гнилі та хвороби проростків за рахунок системності карбоксилу, а також пліснявіння та створення захисної зони навколо насінини за рахунок контактного тираму. Крім того не буде подовжувати строк проростання, а навпаки, за певних умов, буде сприяти швидшому проростанню насіння. Одним з недоліків такого препарату є небажаність поєднання його з азотфіксуючими бактеріями. Якщо ж потрібно використати такі бактерії і хочемо бути впевненими в їх життєдіяльності та роботоспроможності, тоді використовуємо протруйник Галеон, ТН. Цей протруйник також є двокомпонентним та базується на д.р. дифеноконазол (92 г/л) та азоксістробін (27 г/л). Дифеноконазол є системною діючою речовиною із класу триазолів, також володіє рістстимулюючою дією та досить потужно захищає від основних хвороб на етапі проростання та сходів. Азоксістробін виконує роль контактної діючої речовини, а також підсилює  дію дифеноконазолу і створює захисну зону. Крім того, азоксістробін здатен покращувати азотне живлення, що безумовно є надважливим на перших етапах вегетації рослин, а також для активного росту колоній азотфіксуючих бактерій. Використовують Галеон, ТН у кількості 0,55 л/т насіння.

 

 

Для боротьби з шкідниками, як ґрунтовими так і наземними, слід використати протруйник Ін Сет з діючою речовиною імідаклоприд, який випускається у двох формуляціях, а саме КС (концентрат суспензії) з вмістом імідаклоприду 600 г/л та ВГ (водорозчинні гранули) з вмістом д.р. 700 г/кг. При використанні формуляції КС норма використання буде складати від 3,0 до 5,0 л/т насіння в залежності від фракції, а у випадку застосування формуляції ВГ –від 2,5 до 3,5 кг/т. використання цього протруйника дасть змогу якісно проконтролювати наявних в ґрунті шкідників, таких як дротяники, личинки хлібних мух і блішок, підгризаючі совки та інші, а також і після сходів до 10-14 днів наземних шкідників серед яких блішки, бульбочкові довгоносики, попелиці, тощо.

 

 

Аналогічні завдання ставляться перед протруйником і при вирощуванні зернових ярих культур. Серед основних хвороб які повинен контролювати протруйник є сажкові хвороби (тверда, летюча, стеблова, корончата сажки), кореневі гнилі (фузаріозна, гельмінтоспоріозна, офіобольозна, церкоспорозна, пітіозна) та звісно ж пліснявіння насіння. За умов надмірного зволоження та низьких позитивних температур на момент посіву варто також уникати протруйників з рістрегулюючою дією, наприклад, на основі тебуконазолу. За таких умов застосовуємо ті ж продукти, що й для горху, а саме Гранівіт, ТН по 2,5-3,0 л/т або Галеон, ТН – 0,55-0,75 л/т. при потребі можна скомпонувати з інсектицидним протруйником Ін Сет, у дещо менших кількостях, зокрема, при застосуванні КС від 0,3 до 1,0 л/т, а при ВГ – 0,25-0,6 кг/т. Проте, за таких умов можливо також використати унікальний, п’ятикомпонентний протруйник Пентафорс 322 FS, ТН. В основі цього протруйника лежать три фунгіцидні (тирам, флутріафол та тебуконазол) д.р. і дві інсектицидні (імідаклоприд та лямбда-цигалотрин). Слід зазначити, що навіть наявність у ньому тебуконазолу, дозволяє використовувати даний протруйник в зазначених умовах, так як кількість тебуконазолу досить незначна, всього 7 г/л і додано для підсилення роботи протруйника саме проти сажкових хвороб. Цієї кількості замало, щоб спровокувати потужний ретардантний ефект.  Використовується він у нормі 1,5-2,0 л/т та вирішує питання як з хворобами так і з шкідниками, а також обмежує поширення вірусних та бактеріальних хвороб. За умов сухої та теплої весни на момент посіву, або  пізніших строків посіву ярих зернових можемо використовувати і продукти з вмістом тебуконазолу, а саме Кольчуга Плюс, ТН в нормі 0,2-0,25 л/т або Томагавк, ТН по 0,4-0,5 л/га. у випадку прогнозування спалаху кореневих гнилей можливо додовати у якості партнера в баковій суміші  препарат Форсаж, КС по 0,5-1,0 л/т.

 

 

 

 

 

Шевчук Петро, науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera.  Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії:

0 800 20 42 42 або на нашому сайті.

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт