0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Ріпак: сильні рослини восени, добрий урожай влітку

Народна мудрість каже, що все велике починається з малого. Споруда з цеглини, маленький струмок переростає в бурхливий потік і свідомість людини, громадянина також починає формуватись змалечку. Так само величина і якість урожаю формуються відразу після проростання культури. Ще в більшій мірі це стосується озимих культур, тому що їх вегетаційний період переривається практично на самому початку вегетації і саме в цей період агроному потрібно прикласти максимум знань,  вмінь та зусиль, щоб сформувати до входу в зиму правильні за розміром і розвитком рослини, які в подальшому віддячать добрим урожаєм.
 

Отже, все по порядку. Першою проблемою з якою зіткнуться аграрії після висівання ріпаку це кількість вологи в ґрунті, необхідної не скільки для проростання культури (для цього може бути достатньо провокаційного дощику), як для забезпечення переходу рослин від фази проростання до послідуючих фаз росту і розвитку культури. Що для цього потрібно? Звичайно ж, потужна коренева система, яка навіть в умовах дефіциту вологи буде продовжувати свій розвиток, тим самим забезпечуючи життя молодим рослинам ріпаку. Цьому сприятиме допосівна доробка насіння стимуляторами росту кореневої системи. Наприклад, таким як Енергія Фреш® препарат на основі індолілмасляної кислоти, гормону стимулюючого коренеутворення у рослин. Використання даного стимулятору забезпечить максимальний ріст коренів уже з перших днів їх росту, даючи рослині шанс на життя в умовах дефіциту вологи, не говорячи вже про умови з достатнім вологозабезпеченням. Використовуєте даний препарат в нормі 0,5-1,0 кг/т.
 

Другою проблемою, що потребує швидкого розв’язку є бур’яни. Конкуренція, яку вони нав’язують молодим рослинам ріпаку, за вологу та елементи живлення, може бути вирішальною. Тому позбавитись небажаного конкурента є однією з найперших задач при вирощувані озимого ріпаку. Якісно вирішити цю задачу допоможе комплексне використання гербіцидів, як ґрунтових так і страхових. Зокрема, гербіцид на основі пропізохлору720г/л, ґрунтової дії Пропозит® який ефективно працює і за умов достатньої кількості ґрунтової вологи так і в умовах її дефіциту. Використовується з нормою 2,0-3,0 л/га. Для контролю бур’янів в післясходовий період доречно буде використати гербіцид Легіон® з нормою 0,12-0,2кг/га для боротьби з дводольними бур’янами та Стилет® по 0,5-1,5 л/га або Шквал®по 0,5-1,2 л/га в боротьбі зі злаковими бур’янами.

 

Третім, не менш небезпечним, викликом є шкідники. Вже з перших днів проростання, знаходячись ще у фазі сім’ядоль, рослини ріпаку піддаються масовій атаці шкідливих комах, які продовжують активно харчуватись. Капустяні та хрестоцвіті блішки, попелиці, ріпаковий пильщик, ріпаковий листоїд, довгоносики й прихованохоботники, ось неповний список шкідників ласих до озимого ріпаку в період осіннього етапу вегетації. Не дивно, що навіть за умов отримання потужних сходів та умілої боротьби з бур’янами, проігнорувавши боротьбу з шкідниками, можна в результаті, втратити все. Тому використання інсектицидів безумовно необхідне, а так як шкодять і листогризучі і сисні і мінуючі то потрібно використовувати як контактні так і системні препарати. Скажімо такі як Дестрой® 0,1-0,15 л/га або Ріфос® з нормою витрати 0,5-0,6 л/га. Також за умов заселення лише листогризучими шкідниками можливе застосування інсектициду Альтекс® в нормі 0,1-0,15 л/га.
 

Четвертим чинником до якого має бути прикута увага агронома це безперечно хвороби. При ураженні хворобами в осінній період в рослинах ріпаку відбувається перерозподіл органічних речовин. Так, вміст сухої речовини, золи, каротину та клітковини починає зростати, тоді як вміст протеїну, жирів, цукрів, вітаміну С та амінокислот невпинно знижується. В результаті суттєво знижуються і такі важливі показники як морозо - та зимостійкість. Пероноспороз, альтернаріоз, чорна ніжка, сіра гниль, циліндроспоріоз, борошниста роса ось основні хвороби, що завдають клопоту під час осінньої вегетації. В боротьбі з ними досить дієвими є фунгіциди на основі карбендазиму Форсаж® 0,6л/га, флутріафолу Корнет® 0,5л/га та тебуконазол Ретардин® 0,8-1,0; Ретардин® 0,4-0,5 л/га. Крім того фунгіциди на основі тебуконазол використовують також з рострегулюючою метою. Це необхідно робити в тому випадку коли спостерігається активний ріст надземної маси та є загроза переростання та витягування точки росту, що безумовно, негативно вплине на перезимівлю ріпаку. Перше внесення варто планувати приблизно у фазі 4-5 листків.
 

І насамкінець завершальна п’яте, на що обов’язково звертається увага восени – живлення. Найважливішими елементами в цей період є фосфор, калій та бор. Звичайно ж, листкове живлення не замінить в повному обсязі кореневого, проте зможе забезпечити дефіцит на етапі росту кореневої системи та переходу елементів живлення основного удобрення в доступну форму. Тому рекомендуємо застосувати хелатні добрива Фосфор Фреш® та Калій Фреш® в нормі 0,5-1,0 кг/га, а також Бор Маджестік® з нормою витрати 1,0-3,0 л/га. Це допоможе зміцнити рослини та забезпечити їх необхідними для перезимівлі речовинами.
 


Петро Шевчук,
науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera

 

Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії 0 800 20 42 42
або на сайті►

 
-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт