Сьогодні ми розглянемо одну з найпоширеніших хвороб основних культур.
Це септоріоз, в даний час він займає лідируюче положення по шкідливості.
Основними культури, які уражує септоріоз (Septoria) – це пшениця, ячмінь, жито, соняшник, соя, горох.
Основними симптомами ураження:
У злаків:
На сходах знебарвлені або жовтуваті плями, які покривається темними пікнидами.
У дорослих рослин на листі (Septoria tritici) плями у вигляді довгастих жовтувато-коричневих смуг або темно-бурих плям з попелясто-сірим центром з чорними пікнидами. Уражене листя засихає
На колоскових лусочках плями темно-бурі або темно-фіолетові з темними цятками пікнід, наявність яких є обов’язковою діагностичною ознакою. Зколоскових лусок хвороба переходить на зерно.
У соняшника:
Це бура плямистість листя (Septoria helianthi) - хвороба поширена в усіх зонах вирощування соняшника. При сильному ураженні листя передчасно засихає, зменшується врожай та вміст олії в насінні.
Ознаки ураження рослин частіше проявляються на листі в другій половині літа у вигляді світло-жовтих округлих плям діаметром 0,8-1 см, з часом центральні частини плям набувають темно-коричневого забарвлення.
У сої.
Збудником хвороби є гриб Septoria glycines. Симптоми хвороби спочатку з’являються на сім’ядолях, надалі на нижніх, а потім на верхніх листках, стеблах у вигляді червонувато-бурих, кутастих (обмежених жилками) плям діаметром від 1 до 5 мм. Тканина, що оточує місця ураження, стає хлоротичною. Таке листя опадає. На бобах плями значно дрібніші, ніж на листках. На стеблах плями видовжені, буро-коричневі.
На горосі.
Septoria pisi розвивається протягом всього вегетаційного періоду, масово – в період цвітіння. На всіх надземних органах – листках, стеблах і бобах з’являються неправильні, розпливчасті плями, забарвленні в блідо-жовтий чи бурий колір. Часто вони зосереджені на краях листків. Пошкоджені тканини усіяні темно-бурими, напівзануреними в тканини, пікнідами. Уражується насіння через рубчик, який забарвлюється в рожевий колір.
Умови, що сприяють розвитку хвороби:
- Розвитку хвороби сприяє волога і тепла погода з частими опадами та несильним вітром. Зараження відбувається при наявності крапель води на рослинах та температурі в межах +15-28°С.
Основні джерела де може зберігатися чи зимувати гриб та як розповсюджується:
- Основним джерелом збереження інфекції хвороби ‑ пожнивні залишки, де навесні і влітку наступного року рясно формується пікніди з пікноспорами.
- Інфіковане насіння.
- Розповсюджується упродовж вегетації, спори вивільняються з пікнид в умовах підвищеної вологості та розносяться дощем та вітром.
Заходи захисту:
- Агротехнічні заходи:
- подрібнення пожнивних залишків та заробляння їх у ґрунт,
- дотримання сівозміни.
- Хімічні заході:
- протруєння насіння (Галеон 0,55-0,75л/т);
- обприскування посівів на протязі вегетації, профілактично та при появі початкових ознак хвороби фунгіцидами компанії Agrosfera:
для зернової групи - Арбалет (0,7 л/га), або Баліста (0,6 л/га), або бакові суміші: Форсаж + Корнет (0,5+0,5 л/га) або Ретардин + Корнет (0,5+0,5 л/га)
для соняшнику - Арбалет (0,6-1,0 л/га), Форсаж – 1,5 л/га
для сої та гороху – Арбалет (0,6-1,0 л/га), бакова суміш: Форсаж + Корнет (0,5+0,5 л/га)
При плануванні та проведенні хімічних заходів боротьби з хворобою необхідно враховувати, що тільки своєчасне застосування фунгіцидів забезпечує високу технічну ефективність (75-95%).
Олександр Майструк, науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera.
Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії 0 800 20 42 42
або на сайті.