0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Септоріоз - загроза посівам озимих зернових

Септоріоз в даний час займає лідируюче положення по шкідливості.

Погодні умови вегетаційного періоду 2019 та початку 2020 року є сприятливі для розвитку септоріозу. В цілому з листових плямистостей переважає на даний час септоріоз.

При ураженні листя Septoria tritici плями у вигляді довгастих жовтувато-коричневих смуг або темно-бурих плям з попелясто-сірим центром з чорними пікнидами.

Щодо шкідливості хвороби, то уражаються всі надземні органи рослин починаючи з листя закінчуючи колосом. В результаті передчасного відмирання листя, ураження стебла і колоса значно знижується фотосинтетична активність рослин, скорочується їх вегетаційний період. Втрати врожаю можуть становити 40%.
 

Основним джерелом збереження інфекції хвороби ‑ пожнивні залишки, де навесні і влітку наступного року рясно формується пікніди з пікноспорами. Інфекція так само може передаватися з насінням і зберігатися на культурних і дикорослих рослинах з родини злакових. Зараження відбувається при наявності крапель води на рослинах та температурі в межах +5-30°С.
 

Чим раніше щодо фаз розвитку рослин проявляється захворювання на посівах, тим більша небезпека виникнення епіфітотії і раніше при більш низьких рівнях зараження необхідно проводити захисні заходи.
 

Боротьба з хворобами пшениці здійснюється комплексно з урахуванням фітосанітарного стану посівів. Вона включає агротехнічні та хімічні заходи.
 

Агротехнічні заходи (подріблення пожнивних залишків та заробляння їх у ґрунт), дотримання сівозміни (хороші попередники: зернобобові культури (горох, нут, сочевиця), ріпак. Хто дотримався цих вимог ризик ураження хворобою значно менший.
 

З хімічних заходів боротьби насамперед є протруєння. Хто з агрономів використав якісні протруйники ‑ це плюс до зменшення ризиків ураження септоріозом з осені.
 

Весняний захист від даної хвороби проводять при відновленні вегетації озимих зернових при появі початкових ознак хвороби. А повторне обприскування - за потребою у фазі прапорцевого листка захист якого від ураження має вирішальне значення для нормального наливу зерна.
 

При плануванні та проведенні хімічних заходів боротьби з хворобою необхідно враховувати, що тільки своєчасне застосування фунгіцидів забезпечує високу технічну ефективність (75-95%).
 

Для якісного захисту посівів озимих зернових при помірному розвитку захворювання у весняний період вартозастосувати такі препарати фунгіциди: Арбалет, КС (0,7 л/га), або Баліста, КЕ (0,6 л/га), або бакові суміші фунгіцидів Форсаж, КС + Корнет, КС (0,5+0,5 л/га) або Ретардин, ЕВ + Корнет, КС (0,5+0,5 л/га).
 

Стійкість рослин пшениці до хвороб залежить і від доступності мікроелементів, зокрема цинку, марганцю і міді. Застосування відповідних препаратів Мікс Фреш (0,5 кг/га), Цинк Маджестик (0,5-0,75 л/га) при позакореневому підживленні сприяють підвищенню імунологічної опірності культури.

 

Науковий співробітник з агрономії компанії Агросфера О. Майструк

 
 
-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт