0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Сисні шкідники: шкодочинність та заходи боротьби з ними.

Протягом вегетаційного періоду, від сходів до збирання врожаю, є безліч суб’єктивних та об’єктивних факторів, здатних впливати на стан культурних рослин, а через них на величину та якість врожаю. Одним з таких факторів, що відіграє ключову роль в процесі формування врожаю, є заселеність того чи іншого біоценозу шкідниками та їх активність всередині конкретного біоценозу.  Однією з найбільш шкодочинних груп шкідників є група сисних шкідників. Досить сказати, що в топ-десять найбільш шкодочинних шкідників кожної культури, обов’язково буде входити не менше чотирьох представників з цієї групи.

 

Сисними, ця група шкідників, називається через особливості харчування її представників, що в свою чергу зумовлено будовою ротового апарату комах, віднесених до сисних. В чому ж полягають ці особливості? Перша і головна особливість, це звісно будова ротового апарату. Для цієї групи характерним є ротовий апарат колюче-сисного типу. Другою відмінністю є тип харчування. Сисні шкідники, використовуючи колюче-сисний ротовий апарат харчуються соком рослин, шляхом проколювання клітини та висмоктування її вмісту. Отже, на відміну від, наприклад, листогризучих шкідників, які завдають значних, видимих відразу пошкоджень всіх органів росин, але переважно листя, у сисних шкідників пошкодження видно не завжди одразу. Проте, їх шкодочинність часом є набагато більшою за шкодочинність тих же листогризучих. Оскільки живлення комах відбувається на всіх органах рослини (листя, стебло, пагони, суцвіття, плоди, тощо) та на всіх етапах органогенезу. Крім того, саме сисні шкідники є перенощиками вірусних та бактеріальних хвороб, які практично не піддаються навіть контролю, не кажучи про лікування. Основними перенощиками вірусів є попелиці та цикади. Ватро також відмітити, що дана група шкідників значно знижує і якісні показники отриманого врожаю. Так, наприклад, пошкоджені клопами соняшники мають низький вміст олії, пошкоджене попелицями зерно пшениці не придатне до випікання хліба, а боби сої, що їх пошкодив павутинний кліщ, повністю не визрівають, мають низький вміст білку та втрачають здатність утримувати зернівку всередині плоду і призводить до розтріскування бобів.

 

Найбільш поширеними та  шкодочинними представниками групи сисних шкідників є представники двох рядів комах – рівнокрилі, серед яких попелиці, цикади, щитівки, трипси, листоблішки, несправжньощитівка та напівтвердокрилі, що представлені клопами. Також до цієї групи відносяться і кліщі. Визначити заселеність сисними шкідниками можна також за характером пошкоджень так, наприклад, пошкодження зернових в період колосіння клопом можна встановити по білому забарвленню колоса, так звана білоколосість, а заселення попелицею по характерно деформованому листі.

 

Біологія розвитку шкідників, що належать до групи сисних різноманітна, одні, наприклад клопи, дають по одному, максимум два, поколінню  в рік, а зимуючою стадією є імаго, інші, попелиці, живуть колоніями від кількох особин до десятків і навіть сотень, в одній групі, можуть давати до 15 генерацій в рік, а зимуючою стадією є яйце. Проте є одна спільна умова їх швидкого розвитку і блискавичного поширення, це відсутність опадів та висока (вище +250С) температура повітря. За таких умов, наприклад, самки кліщів можуть вдвічі збільшити відкладання яєць, а період розвитку покоління може скоротитись в 2,5 рази, з 18-20 днів до 7-8днів. Очевидно, що при настанні таких умов потрібно бути готовим до спалаху поширення шкідників, а рішення про застосування інсектициду чи акарициду приймати миттєво.

 

 

Власне, саме від прийнятого рішення буде залежати ефективність контролю шкідника. В одних випадках (якщо шкідник веде відкритий спосіб життя) достатньо застосування простого контрактника, наприклад, такого як Альтекс, КЕ по 0,1-0,15 л/га, або Ріфос, КЕ з нормою 0,5-1,5 л/га. В інших випадках (при скритоживучому способі життя) потрібно поєднання системних та контактних діючих речовин, як в інсектициді Дестрой, КС, що використовується з нормою 0,1-0,15 л/га, або суто системною діючою речовиною як у препараті Ін Сет, ВГ, що використовується з нормою від 0,045 до 0,1 кг/га. У випадках заселення поля кліщами потрібно застосувати окремий вид препаратів, що виходять під загальною назвою – акарициди. Таким препаратом є контактний препарат на основі піридабену – Штурм, ЗП застосовується з нормою 0,5-0,9 кг/га. Препарат є високоефективним проти найбільш злісних, багатоїдних видів кліщів, таких як павутинний та виноградний.

 

 

Отже, боротьба з шкідниками є важливою ланкою в успішному виробництві сільськогосподарської продукції, а надто боротьба з ненайчисельнішою, але однією з найшкодочинніших її груп – сисними шкідниками.

 
-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт