0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Сівба озимої пшениці: строки, норма, глибина посіву

От і настала пора посіву озимої пшениці сезону 2019-2020рр. Але виникають питання коли сіяти, з якою нормою і на яку глибину внаслідок погодних умов, які складаються на даний час.

 

Отже, строки сівби озимої пшениці визначають у кожному конкретному випадку, беручи до уваги температурний режим, вологість ґрунту, особливості сорту, удобрення та попередники. 

 

Кращим строком посіву є період, коли середньодобова температуру повітря встановиться на рівні 14-17°С, а осіння вегетація триває 40 - 50 днів.

 

Важливо звернути увагу на строки сівби за нестачі продуктивної вологи в посівному шарі ґрунту, в орному і підорному. Науковцями встановлено, що для дружних сходів пшениці необхідно 10 мм продуктивної вологи в посівному шарі. А для росту і розвитку кількість її у фазі трьох листків в орному шарі повинна становити 20мм, а у фазі кущення – 30 мм. За посушливих умов строки сівби варто відтермінувати до оптимально пізніх. 

 

Строки сівби коригують від попередників. Після гірших - сівбу проводять у першій половині оптимальних строків. По стерньових попередниках (як виняток) сіють наприкінці оптимальних та в допустимо пізні строки, що дає можливість уникнути пошкодження рослин шкідниками та хворобами в осінній період.

 

Рекомендованими оптимальними строками сівби озимої пшениці: у західному Лісостепу - з 15 по 30 вересня; у східному Лісостепу - з 10 по 20 вересня, допустимо ранні строки - з 1 вересня, допустимо пізні - до 30 вересня; у центральному та північному Лісостепу - з 15 по 30 вересня, допустимо ранні – 10-15 вересня, допустимо пізні - до 5 жовтня; на Поліссі - з 10 по 25 вересня, допустимі ранні - 5-10 вересня, пізні - до 30 вересня; в Степу – з 15 по 25 вересня, зокрема в районах Південного Степу - з 20 по 30 вересня.

 

На норму висіву впливає цілий ряд факторів: сорт, густота стояння, зона вирощування, якість насіннєвого ложа і терміну посіву.

 

Згідно з численними рекомендаціями оптимальна норма висіву для більшості сортів становить 4,0-5,0 млн схожих насінин на 1 га. В кожному окремому випадку необхідно дотримуватися рекомендацій оригінатора того чи іншого сорту щодо норм висіву при різних строках посіву.

 

Глибина загортання насіння є важливим фактором при посіві озимини. За якісного передпосівного обробітку ґрунту і наявності в ньому продуктивної вологи оптимальна глибина загортання насіння може бути 3-4 см. За такої глибини вузол кущіння розміщується на оптимальній глибині (2-3 см), що сприяє успішній перезимівлі рослин. Пізні строки сівби вимагають мілкішого загортання, ніж ранні. А за нестачі вологи в посівному шарі глибину - збільшують.

При запізненні з сівбою, а також після обробки насіння препаратами, що мають ретардантний ефект, глибину загортання обов’язково потрібно зменшувати до 2,5 - 3,0 см, а норму висіву дещо збільшувати. Такі підходи виправдані і за вимушеної сівби озимих зернових культур у пізні строки. 

 

Тому для кращого старту рослин озимої пшениці при пізніх посівах при протруюванні насіння використовувати стимулятори росту компанії AgrosferaЕнергія Фреш (0,5-1,0 кг/т), Ленд Фреш (0,5-1,0 кг/т), Гуміленд Фреш (1-3 л/т) та мікродобриво Фосфор Фреш (1,0-2,0 кг/т). А в протруєння при пізніх строках посіву протруйники, які не мають ретардантного ефекту, а володіють стимулюючими властивостями: Галеон, ТН (0,55-0,75л/т) та Гранівіт, ТН 2,5-3,0л/т).

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт