0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Здорова - добре розвинена рослина, народжує на світ життєздатне, високоякісне зерно

Кількість та якість врожаю зерна залежить від активності фотосинтезу. Процес фотосинтезу розділяється на дві фази: світла та темна. Світла фаза - це етап, на якому енергія світла, поглинена хлорофілом (здатним вловлювати кванти світла), перетворюється в електрохімічну енергію. Темна фаза - процес перетворення води і вуглекислоти (СО2) з повітря (з використанням енергії, отриманої в світлу фазу) в глюкозу, а потім в крохмаль. Крім молекул глюкози в хлоропластах утворюються амінокислоти, нуклеотиди, спирти. Який висновок, ми агрономи робимо з цього екскурсу в ботаніку 6 класу? 
 

Це те, що чим довше листя рослин будуть зелені, тим більше вони зможуть синтезувати різних речовин для наливу зерна. Наше завдання допомогти рослинам в їх важкій роботі. Перше - це боротьба з хворобами та шкідниками. У цьому нам допоможуть препарати компанії Агросфера. Фунгіциди: Арбалет® - 0,6 л/га; проявляє високоефективну, тривалу (до 30 днів) дію при помірних температурах (15 - 25 градусів), Корнет® - 0,5 л/га; має високу ефективність проти іржі та фузаріозу колоса, Форсаж® - 0,4 л/га; підсилює дію флутріафолу проти хвороб колосу, особливо септоріозу, Ретардин® - 0,6 л/га; комплексно діє проти іржі, септоріозу та фузаріозу колоса. Інсектициди: Дестрой® - 0,15л/га; незамінний системний, контактно-шлункової дії препарат проти трипса, клопа черепашки, пявиці та попелиці, Альтекс® – 0,15л/га; контактно-шлунковий інсектицид з репелентними властивостями. Під час наливу зерна, дуже часто, виникає дефіцит поживних речовин - це перш за все азот, калій, сірка. Азот і сірка - це білки і вуглеводи, а калій - це транспортування поживних речовин по рослині, пружність клітинної мембрани, ламкість соломини. Для забезпечення рослин цими елементами є препарати Калій Фреш® 1,0 - 1,5 кг/га та Ленд Фреш® - 0,5 кг/га. І ще один важливий момент. В процесі еволюції рослини самі навчилися захищати себе від несприятливих погодних умов, створивши восковий наліт на листках. Що для рослин добре, для проникнення пестицидів, стимуляторів росту та мікродобрив, погано. Подолати цей природний захист, не зруйнувавши його, допоможуть прилипачі на основі органо-силіксанових речовин: Флокс® Профі - 0,1 л/га або Флокс® Експерт - 0,1 л/га. Вони допоможуть, рівномірно і швидко, проникнути поживно - лікувальному «фрешу» в клітинний сік рослин, не пошкоджуючи восковий наліт. Ну і звичайно 2,5 кг/га сульфату магнію, щоб частково поповнити дефіцит сірки та магнію.

 

Кілька слів про захист і живлення рослин соняшнику на ранніх стадіях розвитку. В останні роки, через насичення сівозмін соняшником, відбулося накопичення в ґрунті збудників багатьох хвороб даної культури. Фомоз, фомопсис, борошниста роса та іржа міцно заселили наші поля, тому фунгіциди треба застосовувати вже при наявності 2 – 4 справжніх листків культури. Для цих цілей підходять фунгіциди Арбалет® - 0,6 л/га або  бакова суміш Форсаж® – 0,5л/га + Корнет® - 0,5 л/га. Не потрібно вже нікому доводити важливість бору для росту рослин соняшнику. Найбільше цей елемент необхідний при цвітінні даної культури, але тому що він слабо пересувається по рослині, то його треба вносити дрібно: в першу обробку (2 - 4 листи) - 0,5 л/га Бор Маджестік® та 1,0 л/га, в другу (фаза «зірочки»). У 2020 році в багатьох регіонах України практично відсутній запас вологи на глибині понад 40 см. Тому необхідно приділити особливу увагу розвитку вторинної кореневої системи у просапних культур для більш повного використання нею мінімальних опадів та роси з ґрунту. Для стимуляції появи всмоктувальних волосків на коріннях рекомендуємо індолілмасляну кислоту, основний компонент препарату Енергія Фреш® - 0,5 кг/га. 

 

Другу обробку рослин соняшнику необхідно проводити в фазу «зірочки». Це найвідповідальніший момент для закладки майбутнього врожаю насіння, тому варто застосувати бакову суміш: 1,0 л/га Бор Маджестік® + 0,5 л/га Корнет®  + 1,0 кг/га Ленд Фреш® + 0,15 л/га Дестрой®  + 0,15 л/га Флокс® Експерт.

Озимий ріпак вже відцвів, йде налив зерна. В цей час можуть виникнути дві проблеми: хвороба - альтернаріоз стручка і шкідники - попелиця і хрестоцвітний або ріпаковий клопи. Обробка посівів ріпаку відразу після цвітіння - Ретардин® - 0,9 л/га + Дестрой® - 0,15 л/га, значно скоротить втрати врожаю, а ось додавання в бакову суміш мікродобрива Калій Фреш® - 1,0 кг/га та прилипача Флокс® Експерт  - 0,1л/га поліпшить налив і олійність насіння.

 

Остання найбільш поширена культура - це кукурудза. Цього року весна була дуже рання, але і дуже затяжна. Через це, перша хвиля падалиці соняшнику, злакові бур'яни, амброзія та інші почали сходити тільки після 5 - 10 травня, практично разом з кукурудзою. З усіма цими бур'янами легко впорається у фазі 3 - 7 листків кукурудзи бакова суміш гербіцидів Сулам® - 0,5 л/га + Нікоміл® - 0,9 л/га. Через 5 - 7 днів після внесення гербіцидів, рослини культури необхідно обробити сумішшю стимуляторів росту та мікродобрив: Енергія Фреш® - 0,5 кг/га + Мікс Фреш® - 0,5 кг/га + Цинк Маджестик® - 1,0 л/га та прилипач Флокс® Профі - 0,1 л/га. У фазі розвитку 5 - 6 листків кукурудзи починається закладка генеративних органів і цей енергетичний, живильний «фреш» допоможе рослині закласти більшу кількість зерен в майбутньому качані.

 

Гарного Вам врожаю…


 

Ігор Шаблико,
науковий співробітник з агрономії компанії 
Агросфера.

 

Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії 0 800 20 42 42 

або на сайті►

 

 
-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт