0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Система захисту ріпаку озимого, на першому етапі вегетації

Жнива озимих і ярих зернових та ріпаку саме в розпалі та вже час подумати про майбутній урожай. Зокрема це стосується озимого ріпаку, бо вже зовсім скоро надійде пора посіву цієї культури. Тому не зайвим буде нагадати, що і коли вносимо та від кого чи від чого будемо захищати рослини. А допоможуть Вам  в цьому продукти компанії Агросфера, на основі яких і буде складатись повна і всеосяжна система захисту ріпаку на першому і найважливішому етапі свого росту і розвитку.

 

 

Отож, розпочнемо з вибору попередника та обробітку ґрунту. Вибір попередника має велике значення в технології вирощування і визначається, насамперед, терміном збирання, а також відсутністю спільних шкідників та хвороб. Дуже добре на цю роль підходять чорний пар, ярі та озимі зернові культури, а також бобові багаторічні трави (люцерна, конюшина), що вже вичерпали свій ресурс і призначені до переорювання. Такі попередники не надто пересушують ґрунт, а у випадку чорного пару направлені на накопичення та максимальне збереження вологи, залишають багато пожнивних решток, які легко зароблюються в ґрунт і слугують в майбутньому органічним добривом та мають мінімум спільних шкідників і хвороб.

 

 

Обробіток ґрунту під культуру має бути спрямований на створення твердого насінневого ложа та дрібно-грудочкуватої структури ґрунту, для здійснення якісного посіву. Тому поля після зернових переорюють на 23-25см. без попереднього лущення за 2-3 тижні до посіву, а безпосередньо перед посівом приводять передпосівну культивацію на глибину 5-6см. У випадку чорного пару, якщо він підтримувався протягом року в чистому виді проводять лише передпосівну культивацію. Якщо ж на полі присутні бур’яни за 2-3 тижні до посіву потрібно внести гербіциди гліфосатної групи. Це може бути Аболір РГ де гліфосату знаходиться у формі амонійної солі - по 2кг/га, Вулкан Плюс, РК з ізопропіламінною сіллю гліфосату - по 3-4 л/га, або ж Деліт, РК, що містить гліфосату у вигляді калійної солі – по 2,5-3 л/га. Ці гербіциди також застосовуємо на полях з багаторічними травами за 10-14 днів до оранки. Для кращої роботи гербіцидів варто додавати в бак обприскувача органосиліконовий ад’ювант Флокс Експерт, РК з нормою 100-120 мл/100 л. води, а для запобігання піноутворенню – піногасник Ленс, з нормою 10мл./100 л. води. 

 

 

Наступним етапом технології є проведення передпосівної доробки насіння, у випадку посіву насінням власного виробництва. Ця доробка передбачає очистку, калібрування насіння, а також протруєння фунгіцидним та інсектицидним протруйником і обробку мікроелементами і стимуляторами росту кореневої системи. Такими протруйниками є фунгіцидний протруйник Гранівіт, ТН, що застосовується з нормою 2,0-3,0 л /т проти пліснявіння насіння, кореневих гнилей, альтернаріозу та інсектицидний протруйник Ін Сет, КС – по 3,0-4,0 л/т чи Ін Сет, ВГ – по 2,5-3,5кг/т проти ґрунтових шкідників та хрестоцвітих блішок. Із стимуляторів росту кореневої системи можна використати Гуміленд Фреш, Рід – 1,0-1,5л/т, або Енергія Фреш, П по 0,5-1,0кг/га. а із мікродобрив Фосфор Фреш, П по 1,0-1,5 кг/га. І вже підготовленим насінням проводимо посів на глибину 2-3 см., з наступним прикочуванням.

 

 

Боротьба з бур’янами розпочинається ще на етапі підготовки ґрунту-посіву. І розпочинається вона із внесення ґрунтових гербіцидів, які можуть вноситись до посіву під передпосівну культивацію, в разі недостатньої кількості вологи, або після посіву перед прикочуванням. В якості таких гербіцидів можемо використати Тайфун, КЕ в нормі 1,6-2,6 л/га переважно проти злакових бур’янів таких, як види мишію, проса, пальчатки, плоскухи, а також деяких дводольних, зокрема галінсога, види щириці, грицики, портулак. Іншим гербіцидом може бути Пропозит, КЕ по 2,0-3,0 л/га. крім практично всіх злакових бур’янів, він має більший спектр контролю дводольних бур’янів, переважна більшість з яких є зимуючими (підмаренник, види ромашки, кучерявець Софії, волошка синя, лобода, пасльон), що надзвичайно важливо на першому етапі розвитку культури. Для підвищення ефективності роботи ґрунтових гербіцидів, а також для запобігання їх міграції по ґрунтовому профілю в умовах підвищеної вологості ґрунту доцільно додавати до бакової суміші органосиліконовий ад’ювант Флокс Профі, РК з розрахунку 150-200мл/100л води. Також, якщо на момент посіву на поверхні ґрунту є пророслі бур’яни особливо це стосується багаторічних бур’янів, можливе додавання до бакової суміші гербіциду Вулкан Плюс, РК по 3л/га чи Деліт, РК по 2-2,5л/га. В цьому випадку доречним також буде додавання антиспінювача Ленс з розрахунку 5-10мг/100л. води. При цьому варто пам’ятати, що даний продукт є універсальним, тобто здатен як запобігати утворенню піни, при введені його на початку формування бакової суміші, так і руйнувати вже утворену піну, в разі застосування його в кінці.

 

 

Після проростання ріпаку є також можливість контролю бур’янів вже страховими гербіцидами серед яких грамініциди Стилет, КЕ, що використовується в нормі 0,4-0,8л/га проти однорічних злакових та 1,4-1,8л/га проти падалиці озимих і ярих зернових і багаторічних злакових бур’янів та Шквал, КЕ по 0,4-0,8л/га проти однорічних і 0,8-1,2л/га проти падалиці та багаторічних злакових бур’янів. Але в даному випадку слід застерегти від застосування даного гербіциду в максимальних нормах у різі складання екстремальних умов на момент внесення гербіциду.

 

 

Для контролю дводольних бур’янів добре підійде гербіцид Легіон, ВГ з нормою застосування 0,12-0,2 кг/га. Гербіцид добре контролює коренепаросткові буряни, такі як осоти, молочаї, гірчаки, а також зимуючі – волошка синя, види ромашок, королиця посівна та ярих - амброзія полинолиста, вика нетреба, падалиця соняшнику тощо.

 

 

Наступним етапом системи захисту є захист від шкідників. Для контролю наземних (прихованохоботники, блішки, попелиці) та частково ґрунтових (озима совка) шкідників, використовують фосфорорганічний інсектицид Ріфос, КЕ з нормою від 0,5-0,6л/га до 0,8-1,0л/га. Варто пам’ятати, що фосфорорганічні препарати не можна поєднувати в бакових сумішах з іншими препаратами, а також застосовувати будь які обробки раніше ніж 10 днів до чи після застосування Ріфосу. Якщо ж проблеми з озимою совкою не існує, а присутні лише надземні листогризучі шкідники можна обійтись обробкою інсектицидом Альтекс, КЕ з нормою 0,1-0,15 л/га. У випадку заселення наземними листогризучими і сисними шкідниками варто скористатись інсектицидами, що мають системну дію, а саме Дестрой, КС по 0,1-0,15л/га або Ін Сет, ВГ – 0,05-0,07кг/га. Інсектицидні обробки застосовують з перших днів проростання культури, якщо насіння не було оброблене інсектицидним протруйником, або через 2-3тижні після проростання в разі його застосування.

 

 

Не менш важливим етапом захисту є фунгіцидний захист. Основними хворобами на першому етапі вегетації є борошниста роса, циліндроспоріоз, альтернаріоз та фомоз. Для їх контролю застосовуються фунгіциди Форсаж, КС по 0,6-0,8л/га, Арбалет, КС по 0,5-0,75 л/га, та Ретардин, EW, EB по 0,8-1,0 л/га., якщо на полі фіксується значне ураження переноспорозом слід застосувати в нормі 2,5кг/га фунгіцид Юнкер, ЗП. Важливим є також і рістрегуляція, яку починають проводити з фази 5ти листків і спрямовують на правильне формування точки росту, використовуючи для цього Ретардин, EW, EB з нормою 0,5-0,75 л/га або Ретардин, ВГ з нормою 0,25-0,38 кг/га. Як у випадку з інсектицидами так і з фунгіцидами для отримання кращого ефекту застосовуємо Флокс Експерт, РК по 50-80мл/100л. води. 

 

 

І насамкінець не можемо не згадати за використання мікродобрив та стимуляторів росту кореневої системи. Формування потужної кореневої системи є одним з основних завдань першого етапу вегетації. Саме завдяки потужній кореневій системі буде забезпечуватись морозо- та зимостійкість. Тому від проростання до утворення 4того листка використовуємо суміш препаратів Енергія Фреш, П – 0,5-1,0кг/га та Фосфор Фреш, П -1,0-1,5кг/га. Це дасть змогу швидко сформувати необхідну кореневу систему. А укріпити її та підвищити стійкість до несприятливих умов перезимівлі допоможуть внесення у фазу 5-7листків препаратів Маджестік Бор, Р по 1,0-2,0 л/га та Калій Фреш, П по 0,5-1,0кг га.

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт