0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Вирощування гороху. Поради.

Горох - досить цінна культура, яка забезпечує себе та залишає у ґрунті азот завдяки симбіозу із бульбочковими бактеріями. Основна фіксація азоту відбувається під час масового цвітіння. Ще однією особливою та корисною деталлю гороху є те, що його корені глибоко проникають в ґрунт та можуть використовувати елементи живлення, а особливо фосфор, з важкодоступних форм, що покращує фізичні та хімічні властивості ґрунт. Крім того, горох є добрим попередником, культура рано звільняє поле і у аграрія є досить часу для підготовки ґрунту під посів озимини. 

 

 

Горох — здавалося б рослина невибаглива, проте, вона має деякі моменти які варто знати при вирощуванні.

 

 

Горох - культура ранніх строків сівби, насіння починає проростати за температури ґрунту 1–2°С, за її підвищення до 4–6°С сходи з’являються через 12–20 днів. Висівати його необхідно за умов настання фізичної стиглості ґрунту, оскільки ця культура полюбляє вологу. Пов'язано це з тим, що зернобобові культури вимагають значну кількість вологи для проростання (до 120% від ваги насіння). Норма висіву гороху на 1 гектар становить від 0,7 до 1,2 млн. Глибина посіву, легкі ґрунти – 6-8 см, важкі – 5-6 см.

 

 

Обов’язковим першим етапом у захисті гороху є протруєння насіння, оскільки можуть розвиватися фузаріозна, біла та сіра гнилі, пліснявіння насіння, бактеріоз. Компанія агросфера рекомендує протруйники: Галеон (0,55 л/т), який можна застосовувати разом з азотфіксуючими бактеріями та Гранівіт (2,5 л/т), який має контактну та системну дію, але його з бактеріями не варто поєднувати.

 

 

Другим етапом, який потрібно вирішити це бур’яни. Тому обов’язковим є внесення ґрунтових гербіцидів на основі речовини прометрин - Рейтар (3-5 л/га), який основному контролює двосім’ядольні бур’яни. А от злакові необхідно буде забрати по вегетації культури грімініцидом Стилет в нормі 1,2-1,4 л/га залежно від фази розвитку бур’янів. За використання цих препаратів і сприятливих умов поле буде чистим до збору врожаю.

 

 

Проте це не завжди виходить (не вдалося використати ґрунтові гербіциди), тому у фазу 2-6 листків необхідно застосувати страхові гербіциди. В такому випадку застосовують такі комбінації: Ефес (бентазон, 480 г/л), 3 л/га, обприскування посівів гороху у фазі 5–6 листків культури, цим гербіцидом закриваємо питання двосім’ядольних бур’янів. А через сім днів після обробки потрібно провести обприскування проти злакових бур’янів препаратом Стилет 1,4 л/га. Не забуваєм, не можна використовувати речовину бентазон у бакових сумішах з грамініцидами. Також можна застосувати інші препарати, які контролюють злакові і двосім’ядольні бур’яни, а це Юпітер (0,5-0,75 л/га) у фазу 2-3 справжніх листки або Молтено (0,75-1,0 л/га) у фазу 3-5 листків. Але по цих двох препаратах групи імідазолінони є застереження. Після збору врожаю де застосовувався препарат Юпітер, варто провести глибоку оранку і тоді можна сіяти озиму пшеницю, жито, яру пшеницю, кукурудзу. Через 1,5 року – соняшник, картоплю, через 2 роки – буряки, озимий та ярий ріпак. Щодо гербіциду Молтено, то після нього через 4 місяці – озиму пшеницю, через 9 місяців – пшеницю яру, овес, ячмінь ярий та озимий, через 11 місяців – кукурудзу, соняшник, сорго, рис, через 16 місяців –буряки, ріпак озимий та ярий. Щоб знизити післядію цих гербіцидів до мінімуму, то їх варто застосовувати у низьких нормах в комбінації з препаратом Ефес. Так, в зоні достатнього зволоження, Юпітер (0,5л/га) + Ефес (2,0 л/га), якщо ж опадів недостатньо в фазі 3-5 справжніх листків - Молтено (0,75 л/га) + Ефес (2,0 л/га). Також в цей період (3-5 листків) слід провести обробку стимулятором росту кореневої системи Енергія Фреш (0,5 кг/га) для формування потужного коріння, що є надзвичайно важливим.

 

Є ще такі застереження щодо використання гербіцидів. Детермінантні сорти і сорти гороху з вусатим типом листка досить чутливі до препаратів, що містять МЦПА (Агрітокс, Базагран М), тож застосування останніх може спричинити загибель точки росту в цих сортів, зниження врожайності. Для таких сортів основний акцент у системі захисту —внесення ґрунтових гербіцидів, а страхові — використовувати за необхідності. 

 

 

У фазу бутонізації від горохового зерноїда, плодожерки, трипсів, довгоносиків та попелиць вистачить препарату Дестрой (0,15 л/га). Із хвороб у цю фазу можуть проявляти себе борошниста роса, аскохітоз, пероноспороз, іржа, антракноз та фузаріоз. Тому до бакової суміші із інсектицидами варто додати препарати на основі карбендазиму з додаванням флутриафолу, або тебуконазолу (Форсаж 0,5 л/га + Корнет 0,5 л/га; Форсаж 0,5 л/га + Ретардин, ЕВ 0,5 л/га). У разі потреби у більш надійному захисті та наявності переноспорозу антракнозу варто застосувати двокомпонентний препарат на основі азоксистробіну та флутріафолу (Арбалет 0,6-0,8л/га). Окрім захисту у цю фазу досить важливим для гороху є стимулювання та утворення бічних пагонів, тому посіви рекомендується обробити препаратом Флорід Фреш (0,2 кг/га), який є природним джерелом цитокінінів та бором з комплексом макро та мікроелементів (Бор Маджестик 1,0л/га). Це покращить запилення рослин та підвищить врожайність за рахунок збільшення кількості пагонів. 

 

 

В кінці цвітіння для боротьби з гороховим зерноїдом провести обробку препаратом Альтекс (0,15 л/га). 

 

 

У фазу формування та росту бобів за наявності шкідників провести обробку препаратом Дестрой (0,15 л/га). У цей період у посівах гороху можуть розвиватись борошниста роса, антракноз, аскохітоз. Тому слід використати бакову суміш Форсаж 0,5 л/га + Корнет 0,5 л/га або ж Арбалет (0,6-0,8л/га) відносно першого внесення фунгіцидів, чергуємо їх. А підживлення у цю фазу дасть можливість збільшити врожайність гороху. Тут варто застосувати в баковій суміші Калій Фреш 1,0 кг/га.

 

 

Перед збиранням варто провести десикацію препаратом Везувій в нормі 3,0 л/га. Оптимум застосування десиканту на горохові - коли 60-70% бобів мають повну стиглість або 70-75% побуріння стручків при вологості зерна 20-30%. 

 

 

І ще один важливий момент, варто враховувати захисний восковий наліт культури, який перешкоджає проникненню препаратів. Запобігти цьому можна додаючи в бакову суміш ПАР Флокс Експерт (50 г/га), що забезпечить суцільне покриття та швидке і ефективне проникнення розчину при цьому не руйнуючи захисного воскового шару.

 
 

 

Олександр Майструк, науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera.  Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії:

0 800 20 42 42 або на нашому сайті.

 
 
-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт