0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Як протікає накопичення цукрів в озимих культурах

Триває перша фаза загартування озимих.
Ця фаза характеризується різким збільшенням вмісту цукрів у найважливіших органах рослин, а саме кореневій шийці, вузлі кущення та листках.

Та чи однаково відбувається цей процес в різних культур, і як на нього впливають внесення борних та фосфорних мікродобрив?
 

Розглянемо на прикладі господарств Київської області Васильківського району. Для цього порівняємо кількість цукру в озимій пшениці ( у вузлі кущення та листі) в господарствах, які не проводили внесення фосфорних мікродобрив в осінній період та де ця операція проводилась препаратом компанії Агросфера Фреш Фосфор одноразово у нормі 1,5 кг/га. При перевірці за допомогою рефрактометра соку  в рослинах, що не оброблялись фосфорними мікродобривами виявлено, що в період першої стадії загартування вміст цукру у вузлі кущення зафіксовано в межах - 10.5%, а в листі - 11,5-12,0%. Слід  зазначити, що до початку проходження першої фази загартування вміст цукрів, як в листках, так і в вузлі кущення сягав не більше 5-7%. Тобто фактично кількість цукрів зросла в середньому на 3-5%. Аналіз клітинного соку в рослинах, що оброблялись в осінній період вегетації мікродобривом Фреш Фосфор, за допомогою того ж таки рефрактометра, показало, що вміст цукрів в таких рослинах складає 15-15,5% у вузлі кущення та в межах 17% в листках. Тобто фактичне зростання цукрів становить близько 10-12%, що на половину більше ніж на полях без застосування добрива.

 

Схожа ситуація відмічається і на полях озимого ріпаку
Тут визначення проводились на полях де проводилась обробка тільки борвмісними препаратами з вмістом бору 150 г/л компаній конкурентів у нормі 0,5л/га, з використанням Маджестик бору в нормі 1,0 л/га, та з використанням Маджестик бор по 1,0 л/га і Фреш  Фосфор по 1,5 л/га. До початку загартування кількість цукру, як в кореневій шийці, так і в листі, на всіх 3-х полях була приблизно однаковою і становила в межах 6,5 - 7,0%. Після початку першої фази загартування, було досліджено клітинний сік за допомогою рефрактометра, знову ж таки на всіх трьох полях. Результати показали, що в першому варіанті отримали вміст цукрів в межах 10-12%, як у кореневій шийці так і в листі, в другому ці показники були в межах 15%, а в третьому - вміст цукрів в листках становив 20%, а в кореневій шийці - 22%.

 

Тому радимо проводити такі обробки обов'язково, а ви робіть висновки самі потрібно це чи ні.

 

Петро Шевчук, науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera.

Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії 0 800 20 42 42
або на 
сайті.

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт