0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Особливості захисту соняшнику при різних технологіях вирощування

Україна є країною номер один у світі з виробництва соняшникової олії. Тому не дивно, що соняшник є провідною культурою українських аграріїв. Ми любимо та вміємо вирощувати цю культуру. Проте незайвим буде нагадати про певні особливості захисту даної культури, враховуючи те, що на сьогодні існує щонайменше три прогресивні технології вирощування даної культури. Найдавнішою, проте ще й досі досить ефективною, є так звана традиційна технологія, більш новішою - Clearfield® та Clearfield® Plus технології та найновітнішою технологія - ЕкспресСан™. Відповідно, що і при досить великій подібності в основних, принципових елементах різних технологій, будуть і певні відмінності, пов’язані в основному із системою захисту соняшнику. А якщо точніше, то не з усією системою, а однією із ланок цієї системи – гербіцидним захистом.

 

Якщо у господарстві використовується традиційна технологія вирощування соняшнику, то її впровадження ніяким чином не залежить від обраного агрономом гібриду чи сорту. Основною особливістю даної системи є те, що контроль дводольних, широколистих бур’янів проводиться тільки у досходовий період за рахунок внесення ґрунтових гербіцидів, та не може здійснюватись пізніше у період вегетації культури. Виключенням можуть бути застосування певних дозволених ґрунтових гербіцидів на ранніх стадіях органогенезу культури, не вище фази формування 1-2 пари справжніх листків, зі зменшенням рекомендованої норми. Злакові бур’яни також будуть контролюватись при внесенні ґрунтових гербіцидів, проте на відміну від дводольних, їх можна контролювати і в період вегетації, при виникненні такої потреби, аж до фази утворення четвертої пари справжніх листків. У якості ґрунтових гербіцидів добре зарекомендували себе такі продукти як Екстрем, КЕ з нормою внесення 1,5-2,5 л/га, Пропозит, КЕ по 2,0-3,0 л/га та Рейтар, КС з дозуванням 2,0-4,0 л/га. Слід зауважити, що Екстрем та Пропозит більше будуть контролювати злакові бур’яни, а рейтар – дводольні. Тому видається логічним, що для більш повного та ефективного контролю бур’янів краще застосовувати суміші з двох гербіцидів, наприклад, Пропозит (2,0 л/га)+ Рейтар (2,0 л/га).

 

При встановленні потреби застосування грамініцидів у період вегетації соняшнику, можна скористатись такими гербіцидами як Стилет, КЕ в нормі від 0,4-0,8 до 1,4-1,8 л/га , або Шквал, КЕ з нормою 0,4-1,2 л/га, в залежності від переважаючих видів бур’янів. Для підвищення ефективності та для зниження норми використання слід застосувати одночасно з даними продуктами органо-силіконову ПАР Флокс Експерт по 50-80 мл/га. Контроль бур’янів, за впровадження даної системи, у період вегетації можливий також і агротехнічними методами, зокрема, за допомогою міжрядних рихлень та підгортань.

 

При обрані для вирощування соняшника технологій Clearfield® або Clearfield® Plus, використання ґрунтових гербіцидів не є обов’язковим. Скоріш навпаки, саме для відходу від застосування «ґрунтовиків» та отримані при цьому максимально чистого від бур’янів поля і були розроблені дані системи. Суть їх заключається у використанні в якості гербіцидів діючих речовин з класу імідазолінонівімазамокс, імазапір, імазетапір тощо. Ця особливість вказує на те, що гібриди, які використовуються у цій технології мають бути стійкими до речовин даного хімічного класу. Це обов’язково потрібно враховувати. Імідазолінони – речовини, що відрізняються високоювибірковістютаактивністю. Тому активно накопичуються бур’янами, через кореневу систему, а також через листя та спрямовуються в меристемних ділянках. В певний період досягають критичного рівня та спричиняють порушення ростових процесів з послідуючою неминучою загибеллю. Найефективніше це відбувається у молодих активно ростучих бур’янів на перших етапах органогенезу. Крім того, соняшник, на тих же перших етапах органогенезу, є найбільш пластичним до імідазолінонів і практично безболісно переносить певну ступінь фітотоксичності, спричинену застосуванням даних речовин.Тому саме виходячи з вищесказаного випливають і терміни застосування подібних гербіцидів, а саме від  1-4 пара справжніх листків. Ще одними з факторів на користь даної технології є те, що імідазолінони можуть протягом довгого часу зберігати в ґрунті свою активність захищаючи посіви від нових хвиль бур’янів та їх здатність контролювати як злакові  так і дводольні в т.ч. і проблематичні бур’яни. Серед проблемних моментів варто відмітити ту ж саму їх здатність тривалий час зберігати активність в ґрунті а значить впливати в сівозміні на наступні культури вразливі до імідазолінонів, тому потребують, при формуванні сівозміни, виваженого рішення. Якщо використовується така технологія вирощування соняшнику, то можна скористатись наступними гербіцидами: Молтено, РК та Хантер, РК по 1,0-1,2 л/га, або Юпітер, РК по 0,8-1,0 л/га. Важливо не застосовувати такі продукти в бакових сумішах, особливо з добривами та стимуляторами. Ці компоненти краще вносити окремо з відтермінуванням до 5-7 днів, це сприятиме скороченню стресового періоду культури.

 

Технологія ЕкспресСан™ є досить схожою на попередню, проте вона базується на іншому класі речовин, а саме сульфонілсесовини, зокрема, на такій діючій речовині як трибенурон-метил. Відповідно і підбір гібридів соняшнику для застосування даної технології має спиратись на стійкість їх до трибенурон-метилу. В деякій мірі можна сказати, що дана технологія поєднує в собі дві попередні. Так як з традиційної технології можна застосувати використання ґрунтових гербіцидів, а з Clearfield® технології застосування страхових гербіцидів, в тому числі і проти дводольних. Для цього застосовують гербіцид Меркурій, ВГ по 20-50 г/га. Важливо, щоб трибенурон-метил, який використовується у посівах соняшнику був очищений, тоді посіви будуть менше страждати від фітотоксичності. Саме такий очищений трибенурон–метил міститься у гербіциді Меркурій. Застосовують його також у перші етапи розвитку культури з першої по четверту пери листків. Додатково потрібно застосовувати грамініциди, використовуємо ті ж продукти, що й за традиційної технології. Їх застосування має бути роздільно від застосування Меркурію, не менше 5-7 днів до або після нього, особливо це стосується Шквалу.

 

Яку би технологію вирощування ви не обрали ми будемо раді вам допомогти.

 

 

Шевчук Петро, науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera.  Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії:

0 800 20 42 42 або на нашому сайті.

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт