0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Живлення озимої пшениці в осінній період

Одним з найефективніших та швидкодіючих факторів підвищення врожайності та покращення якості озимої пшениці є живлення.
 

У живленні озимої пшениці виділяють два відповідальних періоди на формування майбутнього врожаю.

Перший період спостерігається від появи сходів до початку перезимівлі рослин, другий період від відновлення росту і до початку виходу в трубку.

 

У перший осінній період рослини озимої пшениці споживають відносно невелику кількість елементів живлення, але дуже чутливі до їх нестачі, особливо фосфору. В цей період для доброго росту та перезимівлі рослини мають бути забезпечені помірним азотним живленням і підвищеним фосфорно-калійним. Достатнє фосфорне живлення підсилює розвиток кореневої системи, підвищує енергію кущення, сприяє кращому поглинанні азоту. Це створює сприятливі умови для нормального розвитку рослин, підвищує їх стійкість проти низьких температур у зимовий період. А достатнє калійне живлення сприяє нагромадженню в рослинах цукрів. Фосфор пшениця особливо інтенсивно засвоює протягом перших 4-5 тижнів росту.
 

Норми добрив встановлюють, виходячи за планової врожайності, родючості ґрунту, сортових, а від біологічних особливостей культури. З одним центнером основної і побічної продукції вона виносить з ґрунту 2,5-3,0 кг азоту, 1,0-1,2 кг фосфору, 2,5-2,6 кг калію та певну кількість мікроелементів. Найбільша фізіологічна потреба пшениці в таких мікроелементах, як марганець і мідь. Кращому розвитку рослин в осінній період вегетації сприяє і удобрення озимої пшениці сіркою. Засвоєння азоту напряму залежить від забезпечення рослини сіркою. Норму внесення сірки встановлюють із розрахунку 1 кг сірки на 8-10 кг азоту.

Для одержання доброякісного зерна озимої пшениці система добрив повинна бути збалансована по елементам живлення: N 1,5 : P 1 : K 1.
 

Азотні добрива з осені вносять лише при посіві. Доза азоту в осінній період може становити до 25% загальної норми, але не більше 30-40 кг/га д.р., для прискорення мінералізації рослинних решток.
 

Фосфорно-калійні добрива вносять восени в повній нормі. Рекомендується вносити частину фосфорних добрив у дозі 10-15 кг/га при посіві, як стартове добриво. Виходячи з наявного вмісту рухомого фосфору і обмінного калію в ґрунтах України, рекомендується вносити 45-80 кг/га діючої речовини даних елементів в основне удобрення.
 

Переносити недонесені до сівби фосфорно-калійні добрива у весняне підживлення молоефективно.
 

Ще є один ефективний фактор для підвищення урожайності це використання мікродобрив та стимуляторів росту при протруєнні насіння.
 

  1. Для закладання та розвитку потужної кореневої системи та забезпечення необхідними елементами живлення на початку росту рослини ‑ Енергія Фреш (0,5-1 кг/т) + (або) Фосфор Фреш (1-2 кг/т).
  2. Для прискорення появи сходів за холодної погоди і (або) пізніх посівів; покращення засвоєння елементів живлення з ґрунту; зимо- та холодостійкість ‑ Ленд Фреш (0,3-1 кг/т), або Гуміленд Фреш (до 1,0 л/т).
  3. Для підвищення енергії проростання травмованого насіння; захист проростків від післядії гербіцидів, внесених під попередник; високий вміст цинку, міді, заліза та марганцю сприяє гармонійному розвитку та зимостійкості рослин ‑ Мікс Фреш (0,5-1 кг/т).

 

 

Олександр Майструк, науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera.

Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії 0 800 20 42 42
або на сайті►.

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт