0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Зима – період спокою тільки для рослин

З приходом зимового періоду починається, так званий, період спокою, проте це визначення стосується тільки рослин. У агронома робота продовжується. Тож на, що потрібно звертати увагу в даний період і які заходи проводити. 

 

 

Перш за все, це детальний моніторинг посівів озимих культур на предмет їх фізіологічного стану з прив’язкою до конкретних умов перезимівлі. Обов’язково відстежується загальний стан посівів, стан кореневої системи та ймовірні зміни в її розвитку як позитивні, так і негативні. Зміни, що відбуваються в надземній частині рослин, вміст цукрів і основних її частинах. За допомогою отриманих даних на прикінці зими зможемо чітко розуміти, що відбувається на полі та відповідно спланувати або пересів, в разі загибелі більшої частини рослин та втраті необхідної густоти посіву, або ж спланувати комплекс реанімаційних чи підтримуючих заходів. Серед таких заходів можуть бути заходи, що спрямовані на відновлення чи стимуляцію кореневої системи. З цією проблемою допоможуть справитись такі елементи живлення як фосфор, бор, кальцій, а якісно простимулювати та відновити – гумінові речовини, зокрема гумінові кислоти та індолілмасляна кислота. Серед різномаїття представлених на ринку продуктів, що можуть бути застосовані в для якісного «ремонту» кореневої системи хочеться відмітити продукти компанії Агросфера. Їх перевагою є те, що це не просто моно продукти, а збалансовані по макро і мікроелементах препарати з підвищеним вмістом основного елементу. Саме таким є Маджестік Бор з 11% (150 г/л) вмістом бору у формі етанол аміну. Застосовують в нормі 1,0-3,0 л/га. Фосфор Фреш з 40% фосфору у вигляді дигідрофосфату, що застосовують в нормі від 0,5 до 2,0 кг/га. Крім того, цей продукт крім високого вмісту легкорозчинного фосфору та необхідних макро і мікроелементів, що знаходяться в хелатній формі та ретельно підібрані, містить ще й до 10 г/кг індолілмасляної кислоти – одного з найкращих синтетичних ауксинів. Із стимуляторів можна відмітити Гуміленд Фреш із 120 г/л гумінових кислот, що використовується в нормі 1,0-3,0 л/га та зовсім унікальний продукт Енергія Фреш із вражаючими 40 г/кг потужного гормону росту кореневої системи індолілмасляної кислоти з нормою внесення 0,5-1,0 кг/га.

 

 

При відставанні в рості чи затримці лінійного росту стебла радимо застосувати Універсал Фреш з вмістом  40 г/кг бурштинової кислоти (0,5-1,0 кг/га), або Ленд Фреш із 500 г/кг солей фульвокислот (0,3-1,0 кг/га), що здатен ефективно працювати навіть за умов холодної та вологої погоди, в умовах перезволоження та недостатньої аерації ґрунту. Якщо ж потрібно відновити частково втрачену частину асиміляційного апарату чи покращити утворення додаткових пагонів або гілок використовуйте – Мікс Фреш по 0,5-1,0 кг/га чи Флорід Фреш по 0,2-0,4 кг/га.

 

 

Покращенню загального імунітету та стійкості рослин допоможе використання Калій Фреш в нормі 0,5-2,0 кг/га., або Аміно Фреш по 0,5-1,0 л/га. 

 

 

Використання вищезгаданих продуктів можливе як окремо, для вирішення якоїсь однієї проблеми так і в комбінаціях для вирішення певного комплексу виявлених недоліків.

 

 

Звертати увагу, особливо за умов відсутності осіннього внесення засобів захисту, потрібно і на присутність та розвиток бур’янів. Вивчати їх видовий склад, густоту, фіксувати появу нових чи загибель існуючих. Ця інформація допоможе визначитись з вибором гербіциду на весняну обробку та строками їх внесення. На зернових від фази кущіння до виходу в трубку  можна скористатись гербіцидами з д.р. класу синтетичних ауксинів та їх комбінацій з д.р. інших хімічних класів, такими як Дікам Плюс, РК, Ультра Плюс, КЕ по 0,6-0,8 л/га або Футурин, ВГ по 0,15-0,2кг/га., дещо довше, до фази утворення другого міжвузля можемо застосовувати Сулам, СЕ по 0,4-0,6 л/га. За умов прохолодної весни препарати даної групи будуть менш ефективними, тому краще використати гербіциди з д.р. з класу сульфонілсечовин, наприклад, Гурон, ВГ по 30-40 г/га чи Меркурій, ВГ по 20-25 г/га, або з класу тривзолпіримідинів – Корвет, КС по 0,05-0,07 л/га. на полях з ріпаком особливо за умов наявності коренепаросткових бур’янів досить ефективним може бути гербіцид Легіон,ВГ з нормою 0,12-0,2кг/га. Обстеження незасіяних площ дасть можливість визначитись з потребою застосування на них гербіцидів гліфосатної групи, таких як Аболір, ВГ по 1,5-2,0 кг/га, Вулкан Плюс, РК по 2,0-4,0 л/га або Деліт, РК по 2,0-2,5л/га чи ґрунтових гербіцидів або їх комбінацій – Екстрем, КЕ по 1,5-3,0 л/га, Рейтар, КС по 2,0-4,0 л/га та Пропозит, КЕ по 2,0-3,0 л/га.

 

 

Теж саме стосується і фітосанітарного стану посівів, тобто ураженню та прогнозу розповсюдження хвороб. Досить ефективною комбінацією, що володіє як профілактичними так і лікувальними властивостями проти таких небезпечних хвороб як борошниста роса, септоріоз, фомоз, сіра гниль, альтернаріоз є комбінація фунгіцидів на основі карбендазиму та флутріафолу, а саме Форсаж, КС 0,5 л/га + Корнет, КС 0,5 л/га. Ця комбінація буде також привабливою і в контексті ціна-якість.

 

 

Ще одним об’єктом спостереження є заселеність посіві мишевидними гризунами. Можуть фіксуватись як поодинокі нори так і цілі колонії. У випадку виявлення більше однієї колонії на гектар доцільно провести боротьбу з даним видом шкідників це можна зробити за допомогою препарату на основі фосфіду цинку, фосфіду алюмінію, бромадіолану чи інших родентецидів. Одним з таких продуктів є Фосфір, ТБ що випускається у формі таблеток та застосовується  з нормою 1-2 таблетки на нору. Основною умовою ефективної роботи даного препарату є герметизація (прикривання) нірки після закладання таблетки. 

 

 

Отож використовуйте час в період спокою для моніторингу, планування та закупівлі необхідних засобів захисту, щоб весною вчасно відреагувати на будь який виклик, а компанія Агросфера завжди рада прийти вам на допомогу.

 

 

Шевчук Петро, науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera.

 

 
-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт