Елемент у живлені ріпаку, який вартий уваги

Елемент у живлені ріпаку, який вартий уваги

Як відомо, осінній період вегетації озимого ріпаку є важливим для формування стійкості проти низьких температур, загартування та утворення майбутнього врожаю, оскільки проростання насіння, сходи, утворення справжніх листків та розетки проходять восени. 

Генеративні органи озимого ріпаку, які визначають потенціал урожайності, закладаються теж у початкових фазах його органогенезу. Вже у фазі осінньої розетки (6-8 листків ріпаку) проходить процес диференціації генеративних органів (формування врожаю) (фото. 1). 

Тому достатнє забезпечення рослин озимого ріпаку макро- й мікроелементами в осінній період росту сприятиме формуванню оптимальних розмірів кореневої шийки, висоти точки росту та перезимівлі. Правильно удобрена рослина нагромаджує в кореневій шийці запасні речовини, які буде використовувати під час весняного пробудження та відновлення вегетації. 

Одним із важливих елементів живлення при вирощуванні озимого ріпаку, що впливає на перезимівлю та формування врожаю, є бор. 

На формування 1 т насіння орієнтовно потрібно 60-120 г цього елемента. Бор необхідний для ріпаку впродовж усієї вегетації. На ранніх фазах він сприяє зміцненню кореневої системи та нагромадженню цукрів, підвищує еластичність тканин, що знижує розтріскування стебел і кореневої шийки під час морозів і сильного росту (фото. 2). Це сприяє зниженню ушкодження рослин хворобами та кращому відновленню вегетації весною. 

Восени ріпак засвоює 25% загальної кількості потрібного йому бору, решту – у фазу диференціації бруньок. За нестачі бору восени рослини запізнюються з виходом із фази розетки, молоді листки мають світле забарвлення, а краї їх скручені. На більш старих листках утворюються плями червоного та червоно-фіолетового забарвлення. Дефіцит бору спостерігається насамперед на бідних піщаних, супіщаних, кислих, заболочених та провапнованих ґрунтах, а також під час тривалої посухи. 

Однак цьому можна протидіяти за допомогою різних стратегічних заходів. Зокрема, внесенням борних мікродобрив у позакореневе підживлення. Власне, таким заходом можна якісно допомогти культурі в критичні періоди росту та розвитку. 

На сьогодні спеціалістами нашої компанії створено високоефективне і просте у використанні мікродобриво Бор Маджестик®. Це концентроване мікродобриво з високим вмістом бору (150 г/л), а наявність додаткових поживних речовин (азот, фосфор, калій та мікроелементи) підсилює його дію й запобігає можливому дисбалансу елементів живлення. 

Загалом на ріпаку рекомендують до чотирьох внесень. У разі чотириразового внесення невеликих доз від 100 до 150 г бору на 1 га достатньо й вони ефективні. 

Практичний досвід нашої компанії доводить, що у місцевостях з недостатнім забезпеченням бору внаслідок дворазового листкового підживлення (восени й до цвітіння) мікродобривом Бор Маджестик® у нормі 1,5 л/га досягли середнього збільшення врожайності від 5 до 10%. Без цих внесень спостерігалося гальмування росту рослин, утворення тріщин на кореневій шийці та стеблі. За дворазового внесення дози мають становити від 200 до 300 г бору на 1 га, щоб забезпечити потребу рослин. 

Уже перше внесення бору восени покращує розвиток і зимостійкість. Також знижує вплив пошкоджень морозом, підвищуючи тим самим стійкість проти фомозу. 

Друге внесення слід своєчасно здійснювати навесні. Оскільки найвищу потребу в борі ріпак має на момент цвітіння, обприскування рослин борними мікродобривами особливо рекомендується під час розвитку бруньок. 

Таким чином, завдяки внесенню Бор Маджестик® були отримані високі врожаї на легких, бідних на гумус ґрунтах. Впровадивши комплексну програму підживлення ріпаку, ви отримаєте якісну та кількісну прибавку врожаю за мінімальних витрат на гектар. На кожному етапі внесення добрив наші спеціалісти забезпечать інформаційно-консультаційний супровід, починаючи від стадії передпосівної обробки насіння та завершуючи збором урожаю. 

Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за безкоштовним номером 0 800 20 42 42 або на сайті Agrosfera®.

Олександр Майструк, науковий співробітник з агрономії.

Додати коментар