0 товаров.
0 800 20-42-42 гаряча лінія та консультації 9:00 - 18:00
вихідні дні: субота - неділя
Сравнение:

Чи готовий озимий ріпак до зими?

Чи готовий озимий ріпак до зими?
Актуальне питання на сьогодні!

 

Продуктивність озимого ріпаку, як відомо, багато в чому залежить від умов перезимівлі культури.

Тобто, успішна перезимівля, рослин, один з моментів у технології вирощування ріпаку.

Щоб з’ясувати міру підготовки рослин до зими було проведено ряд досліджень в деяких областях України, зокрема визначення рефрактометром вмісту цукрів в листках та точках росту ріпаку. Дослідження проводилися на полях з різним розвитком рослин, а також де застосовувалися ретарданти та мікродобрива.

Так, на ранніх сходах озимого ріпаку на півночі Хмельницької області де було застосовано препарат Ретардин® (тебуконазол, 250 г/л) в нормі 0,8 л/га + Бор Маджестік® 1,0 л/га, вміст цукру у листках на 05.10.2020 року складав – 5,2-7,3%, у точці росту – 8,1-9,8%. Також тут планується ще внесення Ретардин® 1,0л/га + Калій Фреш®, 1,0 кг/га + Флокс® Профі, 60 г/л.

Така ж ситуація і по інших регіонах (Черкащина, Вінниччина).

А на Київщині де на 19.10.20 року було вже проведено дві обробки ретардантами з застосуванням бору дрібно в нормі 0,7 л/га, ситуація краща. Вміст цукрів від 8,2 до 11,5% в листках та 10,5-13,5% в точці росту.

Отримані результати свідчать, що цукрів у точках росту в цей період більше ніж в листках. Ця закономірність буде спостерігатися і при перших заморозках де вміст цукру буде збільшуватися. Але на даний час це ще задовільний вміст. Температура ґрунту коливалася від 130С до 140С. Цей вміст вуглеводів у рослин ранніх строків посіву пояснюється так. У зв’язку з довшим періодом вегетації ріпак ще розвивається і до настання загартування витрачає більше поживних речовин для життєвих процесів.

Щодо пізніх сходів, то тут велика листова поверхня не встигає утворитися. Тому, внаслідок малих розмірів листя і короткого періоду позитивних температур, рослини не утворюють мінімуму запасів поживних речовин, зокрема цукрів, які необхідні для перезимівлі. На фото ви бачите, що вміст цукрів доволі низький і складає в кореневій шийці лише 2-4%, а у листках від 4% максимум, це 6%. На даному полі на 08.10.2020 року не застосовувалися препарати ретарданти та мікродобрива, тому і така ситуація.

 


 

Для того, щоб не було критичного вмісту цукру, восени необхідно застосовувати, як бор так і калій. В такій ситуації мікродобрива Бор Маджестік® і Калій Фреш® допомагають рослині краще нагромаджувати вуглеводи, як в листках так і в коренях, підвищують концентрацію клітинного соку та вміст сухої речовини.

Стосовно застосування ретардантів, то вони відіграють важливу роль у формуванні майбутнього врожаю та зимостійкості рослин. Вони не лише пригальмовують ріст культури, але й впливають на розвиток кореневої системи, нагромадження вуглеводів та ущільнюють тканини рослин. Бо, досить частенько весною можна спостерігати часткову загибель рослин, що утворили 10-12 листків. Цей факт пояснюється тим, що фізіологічна стійкість перерослих рослин знижується відносно впливу мінусових температур.

На фото ви можете спостерігати обробленні рослини препаратом Ретардин® в нормі 1,0 л/га й огріх обприскувача де рослина не потрапила під дію препарату.

 

Також можна добавити, що на обстежених посівах було проведено контроль бур’янів Шквал®, шкідників Дестрой®Ріфос® та нівельовано нестачу фосфору та бору Фосфор Фреш®Бор Маджестік®.

І ще, ви можете самі визначити стан посівів озимого ріпаку. Осіннє обстеження рослин починають при припиненні вегетації, коли середньодобова температура залишається нижче 5°С, а у південних регіонах ‑ нижче 3°С упродовж 3-ох діб.

На підставі фази розвитку рослин, густоти, забарвлення листків, засміченості бур'янами та ступеня пошкодження шкідниками і хворобами дають візуальну оцінку стану посівів: добрий, задовільний, слабкий та зріджений.

  • Добрий – сформована розетка з 6-10 справжніх листків, висота рослин 12-15 см, діаметр кореневої шийки – 0,8-1,0 см. Рослини добре вкорінені – довжина основного кореня 30 см і більше з оптимальною густотою не менше 80 рослин на 1 м2 для сортів та 40-45 – для гібридів.

 

  • Задовільний ‑ розетка з 6-ти справжніх листків, висота рослин близько 10 см, довжина основного кореня менш як 30 см, діаметр кореневої шийки – 0,5-0,6 см, допускається зрідженість 10-15%.
  • Слабкий ‑ фаза 4-ох справжніх листків з висотою до 10 см, рослини слабо вкорінені, діаметр шийки менш як 0,5 см, посів ушкоджений та зріджений на 10-15%. Ще сюди варто віднести перерослі рослини з висотою 20 см і вище, сформована розетка з 12 справжніх листків і більше.
  • Зріджений ‑ рослини у фазі 2-4 справжніх листки, висота не більше 10 см, діаметр кореневої шийки менше 0,3-0,5 см, слабо вкорінені сходи, пошкоджені та зріджені на 25 % і більше, висота кореневої шийки над ґрунтом понад 1 см.

І на останок можна сказати, що станом на кінець жовтня посіви озимого ріпаку загалом готові до зими на оцінку задовільно та добре. Але ще попереду листопад місяць. Тут буде, і зниження температур, і накопичення цукрів, і перші осінні заморозки. А, як перезимують посіви будемо бачити в сезоні 2021 року.

 

Олександр Майструк, науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera.

Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії 0 800 20 42 42
або на 
сайті.

 

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт