0 товаров.
0 800 20-42-42 гаряча лінія та консультації 9:00 - 18:00
вихідні дні: субота - неділя
Сравнение:

Особливості боротьби з бур’янами в посівах кукурудзи

Вибір гербіцидного захисту кукурудзи залежить від видового складу бур’янів на полі. За наявності значної кількості злісних багаторічних бур’янів (пирій, види осотів, та ін.) незважаючи на те, що на кукурудзу зареєстровано немало страхових гербіцидів, які на них досить ефективно діють, боротись з ними краще препаратами на основі різних солей гліфосату: 
- після збирання попередника можна використати наступні препарати - Вулкан Плюс® (гліфосат у формі ізопропіламінної солі, 480 г/л), 
Деліт® (гліфосату калійна сіль, 613 г/л у кислотному еквіваленті - 500 г/л), Аболір® (гліфосат, у вигляді амонійної солі, 757 г/кг у кислотному еквіваленті, 687 г/кг.), 
- або навесні, до посіву, препаратами на основі моноамонійної солі гліфосату Аболір®, оскільки вони мають найбільш швидку дію та відповідно, не затримують сівбу. 

Важливість такого заходу полягає в тому, що до моменту обробки страховим гербіцидом багаторічні бур’яни вже значно пригнітять культурні рослини, що призведе до відставання в розвитку та зниження врожайності.

 

Конкуренція з боку бур’янів на початку вегетації кукурудзи суттєво відбивається на її врожайності, тому застосування ґрунтових гербіцидів дає змогу більш повно реалізувати потенціал культури. Традиційно в системах захисту кукурудзи найбільш широко представлені гербіциди, що відносяться до хімічної групи хлорацетаміди (ацетохлор, пропізохлор, метолахлор), перевагою яких є добрий контроль однорічних злаків (плоскуха, види мишію), які є найбільш проблемними для цієї культури. Кукурудза без суттєвих ушкоджень витримує максимальні для даного типу ґрунтів норми застосування гербіцидів, що містять діючу речовину ацетохлор Екстрем® (ацетохлор, 900 г/л) це дозволяє контролювати максимальний спектр як однорічних злакових, так і двосім’ядольних бур’янів та забезпечує їх відсутність до фази 5-го листка у культури, а за сприятливих умов і довше. Ацетохлор добре себе зарекомендував в зоні достатнього зволоження та на поливі. В умовах дефіциту вологи кращі результати забезпечує пропізохлор Пропозит® (пропізохлор, 720 г/л) однією з переваг цього препарату є можливість його застосування після сходів культури, в фазі 2-4 листків у культури.
поле на момент обробки гербіцидами Екстрем, КЕ + Вулк
ан Плюсполе на момент обробки гербіцидами Екстрем, КЕ + Вулкан Плюсполе на момент обробки гербіцидами Екстрем, КЕ + Вулкан Плюс

Ґрунтові гербіциди та бакові суміші, що містять компоненти з інших хімічних груп, наприклад триазини (прометрин, тербутилазин, атразин) не використовуються широкого, в основному їх застосовують на ділянках гібридизації та при вирощуванні батьківських форм які чутливі до страхових гербіцидів.
 

При вирощуванні кукурудзи за технологією No-till гарні результати досягаються в результаті обробок баковими сумішами гербіцидів групи хлорацетамідів та гліфосатів по вегетуючим бур’янам до посіву або до cходів культури. Прикладом такої суміші є  Вулкан Плюс® (2,0 л/га) + Екстрем® (2,0 л/га). Завдяки такій обробці успішно знищуються вегетуючі однорічні бур’яни та забезпечується контроль їх наступних сходів, в разі наявності багаторічних бур’янів, норму гліфосату слід збільшити.


Фото 1. Поле на момент обробки гербіцидами Екстрем (2,0 л/га) + Вулкан Плюс (2,0 л/га)


Фото 2. Посіви кукурудзи після досходової обробки Екстрем (2,0 л/га) + Вулкан Плюс (2,0 л/га), попередник соняшник


Обійтись без страхових гербіцидів, якщо вносились ґрунтові, вдається дуже зрідка, цьому на заваді стає недостатнє зволоження та наявність стійких до дії ґрунтових гербіцидів бур’янів – багаторічних, та деяких однорічних, наприклад проса волосовидного та нетреби колючої, і падалиці культурних рослин, зокрема соняшнику. Виходячи з цього, агрономи в середніх та невеликих господарствах, знаючи видовий склад бур’янів на своїх полях можуть застосувати індивідуальний підхід до кожної ділянки. Загалом, після внесення ґрунтових гербіцидів планують обробки страховими гербіцидами проти двосім’ядольних бур’янів препаратами на основі флорасуламу та 2,4-Д-2-етилгексилового ефіру - Сулам® якщо переважають однорічні бур’яни, або поєднання дикамби та діючої речовини з групи сульфонілсечовин Футурин® (дикамби натрієва сіль, 600 г/кг + тифенсульфурон-метил, 60 г/кг) в разі наявності багаторічних. Обробки гербіцидами які діють проти злаків планують за наявності багаторічних (пирій повзучий) або стійких до дії ґрунтових гербіцидів (просо волосовидне) бур’янів, в такому разі застосовують гербіциди з діючою речовиною римсульфурон Крейсер® або нікосульфурон Нікоміл®.
 
Фото 3. Поле через 7 днів після обробки Сулам + Нікоміл
 

В разі, якщо обробки ґрунтовими гербіцидами не плануються, застосовують післясходові обробки переліченими вище страховими гербіцидами або, залежно від видового складу бур’янів, їх баковими сумішами або готовими двокомпонентними препаратами, наприклад Апач® (римсульфурон,25 г/кг + дикамби натрієва сіль, 468 г/кг) або Еліот® (мезотріон, 75 г/л + нікосульфурон, 30 г/л). За умов, якщо очікуються декілька хвиль бур’янів дуже ефективні обробки препаратами, що мають добру ґрунтову дію, наприклад гербіцид Еліот® забезпечує контроль однорічних та багаторічних злакових та двосім’ядольних бур’янів протягом сезону та має широке вікно застосування від 2 до 8 листків у культури, добре справляється з перерослими бур’янами.


 

Геннадій Підпальний, 
науковий співробітник з агрономії компанії Агросфера



Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії: 0 800 20 42 42
​або на нашому сайті►.

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт