0 товаров.
0 800 20-42-42 гаряча лінія та консультації 9:00 - 18:00
вихідні дні: субота - неділя
Сравнение:

Особливості догляду за озимою пшеницею в осінній період

На жаль, дехто з виробників ще й досі дотримується думки, що осінній догляд за озимою пшеницею полягає лише в протруєнні насіння. Це частково правильно, тому що вже з моменту потрапляння насінини в ґрунт на майбутню рослину чекає різношерста компанія охочих поживитися. Звичайно, якщо застосовувався надійний фунгіцидний протруйник Галеон, Пентафорс 322 FS, що має системну та широкого спектра дії контактну складову, підсилену достатньою нормою інсектициду Ін Сет SC, то більшості цих загроз вдається запобігти. Проте жоден, навіть найкращий протруйник не захистить ваші посіви після початку кущення, бо під час розвитку рослини зменшується концентрація діючих речовин як унаслідок метаболізму, так і внаслідок зменшення концентрації через збільшення маси рослини.

 

Тому вже починаючи з третього, а іноді навіть і з другого листка, за сприятливих для розвитку хвороб умов можна спостерігати ознаки ураження, зокрема септоріозом або гельмінтоспоріозом, збудники яких розвиваються в широкому температурному діапазоні – від +4 до +35°С. Шкода від них в осінній період полягає в зменшенні асиміляційної поверхні, що призводить до затримки в розвитку, погіршенні зимостійкості, надалі в зниженні врожайності.


Тому, за умов нормального розвитку рослин озимої пшениці восени, в стадії кущення слід обов’язково планувати профілактичні обробки фунгіцидами Форсаж, Корнет або за появи ознак хвороби Арбалет. Умови весни 2019 року, коли температури були достатні для розвитку хвороб, але занизькі для обробок фунгіцидами, й не всі господарства змогли застосувати їх вчасно, призвели до значних коливань урожайності озимої пшениці. Запобігти втратам могли б осінні обробки.

 

Для нормального відновлення вегетації навесні важливо, як рослина перезимувала. Зважаючи на роль калію в перезимівлі озимих культур, листові обробки мікродобривом Калій Фреш, спільно з фунгіцидом покращують проходження як першої, так і другої стадії загартовування рослин, оскільки калій сприяє синтезу вуглеводів і збільшенню кількості зв’язаної води в рослині. Тому таке поєднання забезпечить набагато кращі стартові умови для оброблених рослин навесні. Ще однією з підвалин майбутнього врожаю є захист від шкідників. Зазвичай обов’язкові обробки інсектицидами в якості протруйника або страхового препарату плануються на посівах, де попередниками є зернові колосові культури і здебільшого акцент роблять на личинки хлібної жужелиці.

 

Проте й на інших посівах комахи також можуть завдавати значної шкоди. Зокрема часто недооціненою є роль злакових цикадок – дрібного шкідника завдовжки 4-5 мм смугаста, 3,2-4 мм шестикрапкова та 1,7-4 мм темна цикадки. Дорослі комахи та личинки завдають як прямої шкоди, висмоктуючи поживні речовини з рослин, що призводить до відставання в розвитку, так і побічної – поширюючи хвороби. Це проявляється як сприяння проникненню збудників грибних хвороб, зокрема борошнистої роси, так і безпосереднє поширення вірусних (мозаїка). Оскільки проти вірусних хвороб ліків не існує, єдиним дієвим методом боротьби з ними є боротьба зі шкідливими комахами за допомогою інсектицидів.

 

До речі, вірусні хвороби поширюють не тільки цикадки – кожен з більш як 20 видів попелиць, що живляться на сходах озимої пшениці,може заражати рослини дуже небезпечною хворобою – вірусом жовтої карликовості ячменю (ВЖКЯ), симптоми якої (пожовтіння листової пластинки) часто плутають із дефіцитом азоту або з ураженням грибними хворобами, зокрема септоріозом. Під дією вірусу рослини інтенсивно кущаться, але залишаються недорозвиненими. Щоб запобігти непоправним втратам слід вчасно проводити інсектицидні обробки проти шкідників препаратами, що забезпечують комплексну дію – Дестрой або Ріфос.

 

Геннадій Підпальний, науковий співробітник з агрономії компанії Агросфера 

 

 

Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію
можна за телефоном гарячої лінії: 0 800 20 42 42, або на сайті►

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт