0 товаров.
0 800 20-42-42 гаряча лінія та консультації 9:00 - 18:00
вихідні дні: субота - неділя
Сравнение:

Показник рівня рН води, жорсткість та температура

Вода – основний компонент при застосуванні засобів захисту рослин.

Основою якісної роботи пестицидів є вода і її показники, а це в першу чергу рН, жорсткість, а також час застосування робочого розчину та температура води.

Показник рівня рН води у природі (ставки, свердловина) коливається від 6,5 до 8.

Щоб знати яка у вас вода, то її умовно розподіляють три діапазони рН:

  • рН 3,0-5,0 – кисла;

  • рН 5,0-6,5 ‑ слабокисла;

  • pН 6,5-7,5 – нейтральна;

  • рН 7,5-8,5 – слаболужна;

  • рН 8,5-9,5 ‑ лужна.

Більшість пестицидів негативно реагують на лужне середовище рН понад 7,5.

Тож для яких препаратів, яке рН?

  • Сульфонілсечовини (Меркурій, ВГ, Канцлер ВГ, Крейсер, ВГ, Гурон, ВГ, Нікоміл, МС, Футурин, ВГ) ‑ рН трохи від вище 7

  • Гліфосати (Вулкан, РК, Деліт, РК, Аболір, РГ) ‑ рН 3,5 -5,0

  • Клопіралід (Легіон, ВГ), 2,4 Д (Сулам, Дікам Плюс), бентазон (Ефес), клетодим (Стилет), імідазолінони (Юпітер, Молтено, Хантер), триазини (Рейтар) ‑ рН 5,1-6,5.

  • Всі інші (гербіциди, фунгіциди, інсектициди) ‑ рН 5,5–6,5 і до рН 7.

Отже, коли рН води вилазить за межі оптимального значення, то дія препарату може змінитися відносно шкідливого об’єкта, тому контроль рН води є важливим заходом.

Жорсткість води є важливим виміром після рН. Тобто, на якість води впливають іони кальцію і магнію чим більша їх концентрація, тим жорсткіша вода. Жорстка вода також впливає на баланс системи поверхнево-активних речовин а, отже, на такі познаки, як зволоження та дисперсія.

Більшість ЗЗР зменшують свою ефективність у разі використання жорсткої води з показником більше 400 ррm.

 

Тож, як класифікується вода за жорсткістю?

0-114 ppm ‑ м’яка; 114-342 ppm ‑ помірна жорстка; 342-800 ppm – жорстка; > 800 ppm ‑ дуже жорстка.

Наприклад, такі гербіциди, як гліфосат, 2,4-D амінна сіль, MЦПА диметиламінна сіль і клопіралід негативно реагують на жорсткість води більше 400 ppm. Тобто, іони діючої речовини на прикладі 2,4-Д можуть з’єднуватися з іонами кальцію і магнію, провокуючи випадання осаду, а це знижує концентрацію, підвищує ймовірність фітотоксичності на культуру, а також призводить до забивання форсунок обприскувача. Щодо гліфосатів – то вони піняться в такій воді, що характерно для півдня України.

 

Час для застосування робочого розчину пестицидів відносно рН води є важливим щодо дії препаратів. Так, наприклад період напіврозпаду діючої речовини хлорпірифос при рН 8 – 1,5дня. Тому, існують показники щодо рН води і часу застосування розчину:

рН від 3,5 до 6,0 ‑ недовготривале зберігання (12-24 год). Не підходить для гербіцидів групи сульфонілсечовин.

рН від 6,0 до 7,0 – для термінового використання для більшості пестицидів. Не залишати робочий розчин в обприскувачі більше ніж на 1-2 години, щоб уникнути втрат ефективності. Це є оптимальне рН води по фізіологічному впливу на рослину (фото 1).

рН 7,0-8,0 ‑ використовувати відразу. Обов’язково потрібне підкислення води.

Температура – не менш важливий показник води. Під час змішування препаратів, температура розчину має коливається в діапазоні +12-16°С. Якщо ви берете воду з свердловин з температурою води нижче ніж 10°С, необхідно робити це мінімум за 12 годин, щоб вода могла прогрітися, оскільки препарати в такій воді погано розчиняються та змішуються з іншими в баку обприскувача чи змішувача.

Якщо ви не знаєте рН та жорсткість води у господарстві, наші спеціалісти радо допоможуть вам у визначенні цих показників і порекомендують, як зробити вашу воду придатною до використання в баковій суміші з пестицидами (0 800 20 42 42).

Фото 1. Оптимальні показники води (рН, жорсткість) для термінового застосування пестицидів

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт