0 товаров.
0 800 20-42-42 гаряча лінія та консультації 9:00 - 18:00
вихідні дні: субота - неділя
Сравнение:

Підготовка до посіву насіння озимих культур

В останні роки економічна доцільність і зміна кліматичних умов при вирощуванні сільгоспкультур привели до порушення сівозмін – основі наукового землеробства. Насичення сівозмін злаковими культурами та соняшником привело до погіршення фітосанітарного стану ґрунту, а саме до зменшення природної родючості, погіршення мікрофлори та водопоглинаючої здатності. Сталося накопичення патогенних мікроорганізмів і шкідників сільськогосподарських культур в ґрунті.
 

Збільшення посівів озимого ріпаку та, частково, озимого та ярового гороху трохи покращило цю ситуацію, але кардинально не змінило. В наш час тільки 10 – 15% озимої пшениці висівають по хорошим попередникам, в оптимальні терміни, а решта посіви по соняшнику, коли вийде. З останніх 10 років тільки дві осені (вересень) були, в деякому роді, сприятливими по вологозабезпеченні під час посівної.
 

Все вище викладене для того, щоб нагадати про важливість підготовки насіннєвого матеріалу. У ці заходи входять: калібрування насіння, їх обробка пестицидами, мікродобривами та стимуляторами росту.
 

Калібрування – це дуже важливий елемент для отримання насіння з високими показниками схожості, подальшого рівномірного посіву та відповідно дружніх сходів на полі. Більшість фермерів калібрують насіння у себе в господарствах, застосовуючи машини первинного очищення ОВС – 25, ЗАВ – 10, ЗМ – 60. Ці агрегати видаляють механічну домішку, сміття, легке зерно. Отриманий після такого очищення продукт насінням вважати можна з великою натяжкою, розбіг у вазі 1000 насінин по фракціям коливається від 20 до 30%. Для якісної доробки насіння використовують машини Петкус з трієрним блоком. Цей агрегат дозволяє вирівняти калібруєме зерно по фракції та вазі, розбіг у вазі 1000 насінин по фракціям не більше 5%, а також видалити дробленку.
 

Протруювання насіння необхідно проводити баковою сумішшю яка складається з фунгіцидів, мікродобрив, стимуляторів росту та ПАР. Існують хвороби і шкідники боротьба з якими ефективна тільки за допомогою протруйників. Це перш за все сажкові патогени, кореневі гнилі та ґрунтові шкідники (жужелиці, совки та дротяники).
 

Компанія Агросфера пропонує кілька препаратів для фунгіцидного та інсектицидного захисту сходів культурних рослин.

Для захисту від хвороб і гнилей: Галеон® (дифеноконазол, 92 г/л + азоксистробін, 27 г/л) – 0,55 – 0,75 л/т; Гранівіт® (карбоксин, 200 г/л + тирам, 200 г/л) – 2,5 л/т; Кольчуга Плюс® (тебуконазол, 120 г/л) з нормою витрати 0,2 – 0,25 л/га; Томагавк® (тебуконазол, 60 г/л + флутріафол, 85 г/л) 0,4 – 0,5 л/т; Форсаж® (карбендазим, 500 г/л) норма витрати 1,0 –1,2 л/т.

Для захисту від шкідників препарат Ін Сет® (імідаклоприд, 600 г/л) – 1,0 – 1,5 л/т або Ін Сет сухий, гранульований (імідаклоприд, 700 г/кг) – 0,6 – 0,75 г/т. Є в нашій лінійці п’яти компонентний препарат, для комплексного захисту і від хвороб і від шкідників: Пентафорс® (імідаклоприд, 160 г/л + лямбда-цигалотрин, 25 г/л + флутріафол, 30 г/л + тирам, 100 г/л + тебуканазол, 7г/л) з нормою витрати 1,5 – 2,0 л/т. Слід звернути увагу на те, що діюча речовина. тебуканазол, будучи кращим триазолам в боротьбі з сажкових хворобами, володіє ретардантною дією, що може привести до затримки сходів культур.

 

На початкових стадіях сходів і розвитку культурних рослин через слабку кореневу систему і дефіциту вологи відбувається недолік макро та мікроелементів для зростаючого організму. Особливо це стосується фосфору і калію. Для поповнення цих елементів, ми пропонуємо додавати в бакову суміш з протруйниками препарат Фосфор Фреш® (індолілмасляна кислота, 10 г/кг + азот – 10%, фосфор – 40%, калій – 11% та інші мікроелементи) з нормою витрати 1,0 кг/т. Вхідні до складу препарату фосфіти блокують розвиток пітіозних кореневих гнилей, тих від яких фунгіцидні протруйники не захищають. Легкодоступний фосфор стимулює швидкий розвиток кореневої системи. Індолілмасляна кислота провокує активне зростання всмоктуючих кореневих волосків. Недостатність калію особливо відчувається на ґрунтах з рН вище 7 – 7,5 з високим вмістом солей натрію.
 

Для того, щоб скористатися природною родючістю ґрунту необхідні волога та органічні кислоти, що синтезуються рослинами. Допомога в швидкій адаптації ще слабкого паростка до природних умов надають регулятори росту. Слабкому паростку потрібен час для розвитку кореневої системи. На ранніх стадіях рослині допоможуть синтетичні амінокислоти та гумінові і фульвокислот – це Гуміленд Фреш® (солі гумінових кислот – 120 г/л, солі фульвокислот – 60 г/л та ін. речовини) – 0,5 л/т + Аміно Фреш® (амінокислоти – 150 г/л, бурштинова кислота – 0,5 г/л та ін. речовини) – 0,5 л/т.
 

Сподіваємося, що наші поради та препарати допоможуть Вам отримати дружні сходи, захищені від усіляких напастей.

Високого Вам врожаю.
 

Ігор Шаблико,
науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera.

 

Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії - 0 800 20 42 42

або на сайті►

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт