0 товаров.
0 800 20-42-42 гаряча лінія та консультації 9:00 - 18:00
вихідні дні: субота - неділя
Сравнение:

Пізні посіви озимої пшениці - до чого готуватися аграріям навесні?

Відповідь на це питання багато в чому залежить від матінки природи.

 

Але є кілька моментів, які дозволять спрогнозувати ситуацію на весну.

 

По-перше, це стан ґрунтів та строки посіву. Якщо ж говорити про осінь 2019 року, то умови для посіву та розвитку озимої пшениці, можна сказати, несприятливі. Серпень і вересень цього року були скупими на опади, а в західних областях ґрунт залишався сухим аж до кінця вересня. Висушений верхній шар ґрунту став причиною дилеми зі строками сівби. В одних господарствах сіяли по строках у сухий ґрунт, а в інших у пізні терміни, чекаючи дощу.

 

По-друге, важливе значення має не тільки термін посіву, а й особливість сортів (зимостійкість), які до настання холодів встигнуть «наклюнутися» або дати паростки 0,5-2,0 см.

 

По-третє, якщо озима пшениця ввійшла в зиму у фазі «шильця», максимум двох листочків, то перспективи пережити зиму у таких посівів є за рахунок наявності цукрів у паростках. У фазі «шильця» рослина містить значну кількість сахарози (цукор з крохмалю зернівки ще не витрачений на проростання), що допомагає пережити температурний стрес. Тому, навіть в такому вигляді, як на фото 1, пшениця може успішно перезимувати.


(Фото 1)


По-четверте, при м'якій зимі, навіть у фазі сходів, пшениця добре перезимовує, бо витримує мороз -12‑14°С.

 

По-п’яте, якщо аномально тепла погода в листопаді-грудні дозволить приблизно 50% рослин утворити вузол кущення, то є всі шанси для перезимівлі. Вузол кущення озимої пшениці ‑ своєрідна комора енергетичних запасів рослини в зимовий період і орган стеблування навесні (фото 2). У вузлі кущення і листі накопичуються цукри. В добре розвинених посівах озимої пшениці в грудні місяці вміст розчинних вуглеводів досягає 30-40%. Такі посіви здатні переносити морози до -18‑20°С в зоні вузла кущення. Надалі цукри витрачаються нерівномірно. В середньому за кожні 10 днів їх вміст зменшується до 2%. На час відновлювання вегетації нормальний вміст цукрів ‑ 18%.

(Фото 2)
 

По-шосте, це час відновлення весняної вегетації (ЧВВВ). Обов’язковою умовою успішного розвитку нерозвинених і ослаблених сходів є ранні терміни ЧВВВ. Весною на не розкущених посівах, а також у стадії «шильця» рослини змушені в короткі строки розвинути кореневу систему (первину та вторинну), а також певну кількість продуктивних стебел. Все це вимагає енергії, тому при переході температури (середньодобова) через межу +5оС включається у рослині фотосинтез за рахунок поживних елементів. А ось із живленням рано навесні проблеми. За рахунок теплопередачі, шар ґрунту де знаходиться коріння прогрівається до температури +5°С в межах двох тижнів після відновлювання вегетації. В цьому випадку азот з ґрунту використовується корінням повільно, а фосфор взагалі не засвоюється. Тому, щоб пшениця почала засвоювати нітратний азот, мінімальна температура ґрунту повинна складати +5°С, а для використання фосфору +14°С. Тому, навесні рослини довший час залишаються «голодними». Причому нестача фосфору спостерігається якраз тоді, коли пшениця формує кореневу систему. І ще, при браку фосфору навесні у рослин різко знижується ефективність азотного живлення.

 

Врахувавши ці моменти, ми можемо допомогти посівам, але вже навесні, через позакореневі підживлення. Так, швидкість використання фосфору з ґрунту у весняний період активного росту практично в 15 разів нижче, ніж через поверхню листя. Отож, на весну «кормити» варто не ґрунт, а корені, але ‑ через листок.

 

Весною для слабо розвинених посівів компанія Agrosfera рекомендує позакореневе підживлення мікродобривом Фосфор Фреш 2,0 кг/га в суміші з карбамідом 7-10 кг/га. Ця комбінація прискорює розвиток рослин та формування потужної кореневої системи. Обробку слід проводити при перших ознаках відновлення вегетації. За рахунок цієї комбінації кількість продуктивних стебел під час весняного кущення збільшується (фото 3).

(Фото 3)
 

Для підвищення ефективності листових підживлень доцільно застосовувати стимулятори росту. Такі, як гумати, фульвати калію Ленд Фреш, Гуміленд Фреш та органічні речовини з морських водоростей Флорід Фреш. В даному випадку при застосуванні весною препаратів компанії Agrosfera Фосфор Фреш 1,5 кг/га + Ленд Фреш 0,3 кг/га або Гуміленд Фреш 1,0 л/га + карбамід 5 кг/га покращується засвоєння елементів живлення та холодостійкість у слаборозвинених посівах в умовах затяжної холодної весни. А комбінація Фосфор Фреш 1,5 кг/га + Флорід Фреш 0,3 кг/га стимулює кущення у посівах, що перезимували у фазі сходи ‑ початок кущення.

 

Це основні перевірені у виробничих умовах України комбінації позакореневих підживлень, які допоможуть вам отримати хороший урожай.

 

Олександр Майструк, науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera.

 

 

Замовити мікродобрива, регулятори росту для пшениці та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії: 0 800 20 42 42 або на сайті►

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт