0 товаров.
0 800 20-42-42 гаряча лінія та консультації 9:00 - 18:00
вихідні дні: субота - неділя
Сравнение:

Вплив десикації на кількісні та посівні показники врожайності проса, гречки та гороху

Про вплив десикації на кількісні та посівні показники врожайності проса, гречки та гороху (за матеріалами наукових досліджень)

Дозрівання гороху, гречки та проса залежить як від погодних умов, так і від способів збирання. В середньому за роки досліджень виявлено, що найбільший відсоток зниження вологості зерна гороху спостерігається при обробці посівів дикватом (десикант Везувій, РК) - 3,21% на добу, слабкіше при роздільному збиранні та при обробці аміачною селітрою і гліфосатом (десиканти: Вулкан Плюс, РК, Деліт, РК, Аболір, РГ) - 3,08; 3,07 і 3,01% відповідно. Аналогічна тенденція зниження вологості зерна простежується і при збиранні гречки і проса, хоча відсоток зниження вологості зерна менше, ніж у гороху. Найнижче зниження вологості зерна цих культур, відзначено на природно дозріваючих посівах.

 

Десикация і гербіцидна обробка впливають на зміну вмісту води в тканинах рослин. Так, через 9 днів після їх застосування, зниження вологості листя і стебел рослин гороху не поступалася роздільному збиранню. На гречці і просі цей показник був краще при роздільному збиранні. Найменший відсоток зниження вологості листостебельної маси, у всіх культур, спостерігався при природному дозріванні.
 

При застосуванні штучного підсушування підвищувалась врожайність зерна гороху по відношенню до роздільного збирання на 0,04-0,07 т/га і на 0,08-0,11 т/га по відношенню до природного дозрівання на кореню. Застосування диквату і гліфосату дозволило істотно підвищити врожайність зерна гречки в порівнянні з контролем на 0,16; 0,17 і 0,14 т/ га відповідно. Істотне збільшення врожайності зерна проса спостерігалося у варіантах з дикватом, гліфосатом і при природному дозріванні по відношенню до роздільного збирання на 0,16; 0,17 і 0,19 т/га відповідно.

 

Застосування штучного підсушування не чинить негативного впливу на врожайність насіння гороху, а застосування десикації, і гербіцидної обробки дозволяє істотно збільшити врожайність насіння гречки в порівнянні з роздільним комбайнуванням.
 

При збиранні попередньо підсушених посівів гороху гречки і проса спостерігається тенденція до підвищення посівних якостей насіння в порівнянні з роздільним збиранням. Однак, отримане насіння гороху (при природному дозріванні) гречки і проса при роздільному збиранні, по схожості, відповідали лише 2 класу посівного стандарту, а насіння, отримане із застосуванням диквату і гліфосату - 1 класу.
 

Гербіцидна обробка посівів гороху мала істотний позитивний вплив на врожайність зерна в потомстві, де перевищила контроль на 0,10 і 0,16 т / га відповідно. На посівах гречки застосування штучного підсушування істотно не вплинуло на врожайні властивості насіння. Аналогічна закономірність простежується і на посівах проса.

 

 

Геннадій Підпальний, 
науковий співробітник з агрономії компанії Агросфера



Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії: 0 800 20 42 42
​або на нашому сайті►.

 
-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт