0 товаров.
0 800 20-42-42 гаряча лінія та консультації 9:00 - 18:00
вихідні дні: субота - неділя
Сравнение:

Ранньовесняний захист озимого ріпаку від шкідників

Здається, ще зовсім недавно закінчився господарчий рік і більшість сільськогосподарських виробників підбивали підсумки своєї роботи, нагороджували кращих та поринали у вир новорічно-різдвяних свят. Та час швидко спливає приносячи з собою нові надії та переживання. Особливих переживань додає фермерам озима група культур, серед якої почесне місце відведено озимому ріпаку.

 

Озимий ріпак – культура, безумовно, високорентабельна, але і уваги до себе вимагає немалої, особливо це стосується періоду весняного відростання. Тут тобі і збалансування живлення(як макро- так і мікроелементами) і боротьба з бур’янами та хворобами, а ще шкідники, для яких озимий ріпак є в цей період чи не основним джерелом живлення. Так, за сприятливих умов, вже з ІІІ декади березня починається заселення посівів озимого ріпаку прихованохоботниками. Найшкідливішими видами для ріпаку є:  хрестоцвітий стебловий або чорний – (Ceutorhynchus picitarsis), великий ріпаковий – (Ceutorhynchus napi) та капустяний – (Ceutorhynchus quadridens). Слід зазначити, що перший вид заселяє озимий ріпак в основному восени, хоч і весною нерідко це робить, великий і капустяний шкодять виключно весною. Заселення відбувається  за встановлення температури вище +5С, а капустяний дещо пізніше, приблизно в ІІ – ІІІ декаді квітня. Великий ріпаковий прихованохоботник відкладає, як правило, одне яйце в основі стебла, капустяний дещо відрізняється від великого меншим розміром та світлою, добре помітною плямою на спині. Він відкладає від 4 до 8 яєць, як правило в центральну жилку, або черешок листка. Шкоди посівам озимого ріпаку завдають личинки, живлячись серцевиною листкових черешків та стебел вони пошкоджують провідну систему, а також сприяють швидшому зараженню збудниками хвороб.

 

Починаючи вже з середини квітня на посівах ріпаку можна спостерігати цілий комплекс різноманітних шкідників. Це і хрестоцвіті блішки і  ріпаковий пильщик і  клопи і  капустяна попелиця, а також гусениці біланів та совок. А ще в цей період починається заселення ріпаковим квіткоїдом. Тому потрібно ретельно обстежувати посіви для встановлення видового складу шкідників. Це необхідно, щоб правильно побудувати систему захисту посівів від непроханих гостей.

 

Науково обґрунтована система захисту посівів від шкідників повинна включати в себе декілька основних методів, зокрема агротехнічний (сівозміни, система обробітку ґрунту і удобрення); імунологічний (використання сортів стійких до ушкодженя шкідниками); біологічний (використання комах – ентомофагів, кліщів та препаратів на основі патогенних мікроорганізмів) та звичайно ж хімічний, що передбачає використання спеціальних хімічних препаратів на основі хімічних речовин, що називаються інсектициди.

 

Компанія Агросфера завжди готова прийти на допомогу сільгоспвиробникам так як має в своїй лінійці препаратів високоякісні інсектициди з трьох основних хімічних груп.

 

Синтетичні пірітроїди препарати контактної та кишкової дії, які добре працюють при оптимальних плюсових температурах (+12С). Завдяки високій ліпофідності мають миттєве проникнення через покриви комах та швидке ураження. Саме таким є препарат Альтекс, КЕ (альфациперметрин 100г/л), який у нормі 0,1-0,15 л/га забезпечить надійний захист від блішок, гусениць біланів та совок, квіткоїдів та ін. Проте  препарати цієї групи мають значний недолік, а саме швидке звикання комах до діючої речовини. Тому кращим варіантом буде поєднання пірітроїдної діючої речовини з діючими речовинами інших хімічних груп, наприклад неонікатиноїдами або фосфорорганікою.

 

Поєднання з неонінатиноїдами додасть препарату системної дії, а також подовжить період захисту рослин від шкідників. Таким характеристикам відповідає інсектицид Дестрой, КС (імідаклоприд, 250 г/л+лямбда-цигалотрин, 80 г/л) та використовується в нормі 0,1-0,15л/га. Крім того слід зазначити, що пірітроїдна д.р. лямбда-цигалотрин має ще й репелентний ефект.

 

В поєднанні з фосфорорганічною діючою речовиною, зокрема хлорпіріфос,  препарат набуває фумігантних властивостей, що дає змогу боротись з комахами, які ведуть скритий спосіб життя. Препарат Ріфос,КЕ (хлорпіріфос, 500 г/л+ циперметрин, 50 г/л) є саме таким і в нормі 0,5-0,6 л/га безумовно допоможе побороти прихованохоботника.

 

Для боротьби з сисними шкідниками, квіткоїдами та блішками можливо використати системний інсектицид на основі неанікатноїдів Ін Сет, ВГ (імідаклоприд, 700 г/кг), який має високі системні властивості тривалу захисну дію та не залежить від стадії розвитку шкідника. А ще препарати на основі імідаклоприду володіють антистресовим ефектом для сільськогосподарських культур.
 

П. Шевчук, науковий співробітник з агрономії компанії Агросфера

 

 

Купити інсектицид для ріпаку можна на сайті► або замовити за телефоном 0 800 20 42 42

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт