0 товаров.
0 800 20-42-42 гаряча лінія та консультації 9:00 - 18:00
вихідні дні: субота - неділя
Сравнение:

Захист від хвороб та листкові підживлення соняшнику від компанії Agrosfera.

 

Вже від фази сходів в посівах культури можна знайти ураження такими хворобами як фомоз, фомопсис, біла та сіра гнилі, альтернаріоз, несправжня борошниста роса. Залежно від вологості повітря і ґрунту початкове інфікування може становити від 5 до 50-70%. Пізніше, в червні, масово з’являються плямистості (септоріоз, альтернаріоз, фомоз, фомопсис), які до кінця вегетації, за відсутності боротьби з ними, знищують більшу частину листової поверхні, не забуваємо, що саме від кількості та якості листкової поверхні залежить урожайність культури. З меншою ймовірністю в цей час можуть з’явитися борошниста роса та іржа.

 

Третя хвиля хвороб з’являється за умови високої вологості повітря у серпні – вересні, в цей період проявляються сіра та біла гнилі.

 

Сукупно хвороби соняшнику можуть привести до втрат 50 і більше відсотків врожаю, тому для тих, хто не розраховує на щасливий збіг обставин і планує отримувати стабільні високі результати, питання обробляти чи не обробляти посіви фунгіцидами не стоїть.

 

Очевидно судячи з попередньо наданої інформації про терміни ураження соняшнику хворобами, проводити боротьбу з ними слід в два етапи, перший – коли рослина має 4-7 справжніх листки (листок рахується якщо він має довжину більше 4 см) і другий, в фазі зірочки бажано ближче до цвітіння. З другою обробкою все зрозуміло, а першу деякі господарства проводять пізніше, мотивуючи це тим, що начебто не раціонально обробляти рослини до їх змикання в рядку бо це призводить до втрат препарату, який потрапляє на ґрунт а не на посіви. Наче вірно, але рослини в цей час вже мають виражену ярусність і фунгіциди не потрапляють на нижні листки, які в першу чергу вражаються хворобами, що призводить до зниження ефективності обробки бо на рослинах залишаються необроблені ділянки з яких хвороба потім швидко прогресує.

 

Для захисту соняшнику від хвороб компанія Agrosfera пропонує використовувати фунгіциди Форсаж®, (1,5 л/га) або бакову суміш Форсаж® (0,5 л/га) + Корнет® (0,5 л/га) (для пластичних гібридів), та Арбалет® (0,6-1,0 л/га) (для інтенсивних гібридів). Також Арбалет® слід застосовувати на всіх посівах за наявності несправжньої борошнистої роси, з якою цей препарат, що має в своєму складі два активних компоненти з різних хімічних груп, успішно справляється.

 

Cоняшник – це культура, що дуже добре відкликається не лише на фунгіциди, а й на листкові підживлення макро- та мікроелементами і стимуляторами росту, тому буде правильним поєднувати їх в обробках. Компанія Agrosfera пропонує лінійку препаратів для планових обробок в залежності від стану та розвитку рослин і першим серед них хочу назвати Бор Маджестік® – мікродобриво що містить бор та азот в органічній формі, іноді таке добриво помилково називають «хелатом бору», що не вірно в хімічному сенсі, але по суті механізм його проникнення схожий – бор в складі органічної сполуки, на відміну від інших його форм, повністю поглинається листком. Застосовувати його краще дрібно, в два прийоми, першу обробку в нормі 1 л/га слід проводити коли рослина проходить вегетативний етап росту і має від чотирьох до семи справжніх листків, саме на цьому етапі закладається потенціал майбутнього врожаю, формується коренева система, в творенні якої бор також відіграє значну роль. Друга обробка цією ж нормою під час репродуктивної фази розвитку (від початку бутонізації до цвітіння) допомагає рослинам реалізувати закладений потенціал. Під час вегетативної фази розвитку допоможуть сформувати потужну кореневу систему такі препарати, як стимулятор росту кореневої системи Енергія Фреш®, що містить ауксин – гормон  росту кореню, та мікродобриво Фосфор Фреш® з високим вмістом фосфору, який потрібен для розвитку коренів. Окремим, але не менш важливим випадком застосування препарату Енергія Фреш® є обробка ним рослин, пошкоджених гербіцидами з діючою речовиною ацетохлор – це допомогло врятувати не одну сотню гектарів таких посівів.

 

Від появи дев’ятого листка і до початку цвітіння проходить активний ріст рослин соняшнику, в цей час доцільною буде обробка стимулятором на основі морських водоростей та амінокислот з високим вмістом мікроелементів Мікс Фреш®. Морські водорості містять комплекс біологічно-активних речовин, серед яких можна виділити фітогормони цитокініни, які стимулюють рослину до активного нарощування вегетативної маси. Соняшник є одним з найбільших споживачів калію, тому на етапі активного росту рослин обробки мікродобривом з високим вмістом цього елементу Калій Фреш® стануть в нагоді, особливо за жаркої посушливої погоди.

 

 

Геннадій Підпальний науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera.

Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії:

0 800 20 42 42

або на нашому сайті.

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт