0 товаров.
0 800 20-42-42 гаряча лінія та консультації 9:00 - 18:00
вихідні дні: субота - неділя
Сравнение:

Інсектицидний захист озимих зернових в період осінньої вегетації.

 

Одним з важливих завдань під часосінньогоетапу вегетації зернових культур, є боротьба з шкідниками. Особливо чітко це проглядається з позиції кількості шкідників здатних заподіяти шкоду озимій групі зернових культур. Це і велика група ґрунтових шкідників, серед яких: дротяники, личинки жужелиць та совок і значна кількість наземних шкідників, найнебезпечнішими серед яких є види блішок і попелиць, цикади, зеленоочка, хлібний клопик, хлібний трун та злакові мухи (опомізи, шведська, ячмінна, пшенична, гессенська та ін.).

 

На осінньому етапі вегетації відбуваються важливі фізіологічні процеси: закладання і розвиток первинної кореневої системи, нарощування фотосинтетичної поверхні, формування вузла кущіння, а такожформуваннямеханізмів зимо- та морозостійкості, тощо. Найменші пошкодження шкідниками вестимуть до гальмування або навіть повної зупинки цих процесів. В результаті отримуємо, як мінімум недорозвинуті рослини, що за складних умов перезимівлі не зможуть якісно подолати цей період.

 

Крім того, через ушкодження заподіяні шкідниками в середину рослин легко проникають грибкові хвороби, на боротьбу з якими доведеться спрямовувати певні кошти. А ще сисні шкідники є рознощиками бактеріальних та вірусних захворювань, які взагалі непіддаються лікуванню та контролю після їх потрапляння до організму рослини. Тому, чим ефективнішим буде боротьба з шкідниками саме протягом осіннього етапу вегетації, тим здоровішими і краще сформованими будуть рослини на момент входження в зиму. А це, в свою чергу, дасть можливість безболісно пережити зимовий період і потужно розпочати фазу весняного відростання, що позитивно вплине на формування майбутнього врожаю.

 

Система захисту озимих зернових в цей період складається з двох етапів. На першому етапі проводиться захист проростків від пошкодження наземними листогризучими шкідниками та зародкової кореневої системи від комплексу ґрунтових шкідників. Цей етап проводиться ще під час допосівної підготовки насіння, шляхом підбору протруйника та проведення, власне, самого протруєння безпосередньо. До інсектицидних діючих речовин, що використовуються для протруєння належать речовини з різних хімічних груп речовин, зокрема, з групи неонікотиноїдів – імідаклоприд, тіаметоксам, клоанітідін та інші. Також можемо відмітити і бета-цифлутрин та лямбда-цигалотрин з групи синтетичних піретроїдів.

 

Імідаклоприд – системно-контактна діюча речовина з класу неонікотиноїдів, що характеризується також і кишковоюдією. Здатна забезпечити найповніший інсектицидний захист озимих пшениці, ячменю та жита від ґрунтових та наземних шкідників. Після висівання обробленого насіння, рівномірно розподіляється по рослині, захищаючи як кореневу систему, так і надземну частину рослини. Має тривалу захисну дію та не має фітотоксичності, також виключається і поява резистентності. Крім того, забезпечує стимулюючу дію, що проявляється  в активізації захисних функції самої рослини. Має високу залишкову активність. Ефективна захисна дія триває протягом 14-28 днів. Обробку бажано проводити в день посіву, але якщо насіння було протруєно завчасно, воно також може зберігатись протягом 10-14 днів у прохолодних, сухих, добре вентильованих приміщеннях. При цьому буде повністю захищене від пошкодження складськими шкідниками.

 

Лямбда-цигалотрин – діюча речовина з класу синтетичних піретроїдів, що характеризується контактною та кишково-шлунковою  дією, а також має потужні залишкову дію та репелентні (відлякуючі)  властивості. Володіє високою початковою токсичністю, тому має подовжену захисну дію. Період напіврозпаду в ґрунті становить в межах 12 днів, тому при потраплянні з насінням  в ґрунт виконує свою захисну дію (так як для більшості рослин цього періоду достатньо для проростання), не завдаючи великої шкоди навколишньому середовищу.

 

Якраз на цих двох діючих речовинах і базуються продукти компанії Agrosfera. Так, протруйник насіння Ін Сет® SC містить в своєму складі 600г/л імідаклоприду, та використовується з нормою 0,3-1,0 л/т. За умови наявності великої кількості хлібної жужелиці норму варто збільшити до 1,5 л/т. Інший препарат Ін Сет® містить 700 г/кг того ж таки імідаклоприду і застосовується уже з нормою 0,25-0,6 кг/т, а за наявності жужелиці норма збільшується до 0,75 кг/т. Є у компанії і комбінований протруйник де, крім інсектицидної складової, що представлена імідаклопридом 160г/л та лямбда-цигалотрином 80 г/л, присутня і фунгіцидна складова у вигляді – тираму, тебуконазолу та флутріафолу. Протруйник має назву Пентафорс® 322 FS та застосовується для протруєння озимих пшениці та ячменю з нормою 1,5–2,0 л/т.

 

На другому етапі захисту проводиться контроль листогризучих та сисних шкідників безпосередньо на полі по вегетуючих рослинах. Для цього можемо використовувати як чисто контактні інсектициди на кшталт альфа-циперметрин, 100г/л, що має назву Альтекс®та ефективно застосовується проти попелиць, блішок, цикад в нормі 0,1-0,15 л/га вже з перших днів проростання, так і системно-контактні, якими є Дестрой®, що містить в своєму складі дві діючі речовини імідаклоприд, 250г/л та лямбда-цигалотрин, 80 г/лта  Ін Сет® з діючою речовиною імідаклоприд, 700 г/кг. Ці продукти, на відміну від попереднього, вже можуть справлятись і зі прихованоживучими шкідниками, наприклад, личинками злакових мух. Використовують Дестрой® в нормі 0,1-0,15 л/га, а Ін Сет® – 0,05-0,07 кг/га. Не можемо не згадати ще один інсектицид широкого спектру дії, що присутній в лінійці компанії та має назву Ріфос®Це інсектицид, що поєднує в собі дві діючі речовини хлорпірифос, 500 г/л з класу фосфорорганічних сполук та піретроїдний циперметрин, 50 г/л. Використовують його в нормі 0,75-1,0 л/га. Особливістю роботи його є те, що за рахунок присутності в роботі газової фази, крім вищезазначених листогризучих та сисних шкідників, він досить ефективно може боротись з личинками підгризаючих совок.

 

 

 

Петро Шевчук, науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera.

Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії: 0 800 20 42 42 або на нашому сайті.

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт