0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Роль бору в посівах ріпаку. Весна


Всі хто вирощує озимий ріпак, знає, що одним з важливих елементів для культури є бор.

Найбільш критичні періоди потреби бору в озимого ріпаку: осінь ‑ формування листової розетки; весна ‑ відновленні розетки - початок росту стебла та фаза початку бутонізації для покращення процеси цвітіння та формування насіння.
 

На даний час нас цікавить весняний період, оскільки в різних регіонах України ріпак знаходиться в різних фазах: у кого відновлення розетки – початок росту стебла , а от на Херсонщині вже є бутони.

 

Аграрії дуже часто задають різні питання.
Ми давали бор осінню, чи варто ще давати весною?
Коли краще давати бор?

Скільки необхідно бору?
Який бор краще?

 

Відповідь наша така.

 

Осінню бор сприяв зміцненню кореневої системи, нагромадженню цукрів у кореневій шийці, підвищував еластичність тканин, що знижує розтріскування кореневої шийки під час морозів і сильного росту (морозо- і зимостійкість).
 

А весною бор впливає: ‑ на ріст кореневої системи, що допомагає швидшому відновлюванню вегетації, ‑ запліднення квіток та утворення стручків, ‑ рівномірність дозрівання, ‑ збільшує еластичність тканин, що зменшує розтріскування стебел та кореневої шийки (дуплистість), ‑ збільшує вміст олії, за рахунок синтезу на який впливає бор. 
 

Дефіциту бору основному проявляється на легких ґрунтах з високими показниками рН (7,0) за посушливих умов, а це поля Півдня України. За цих умов бор переходить у важкорозчинні форми. Доступність елементу обмежується і на ґрунтах із показником рН нижче 5,5, а також за високої забезпеченості рослин азотом та холодної, вологої погоди весною, а ці умови більш характерні Західній частині.
 

А тепер визначимося, скільки і якого нам необхідно бору!
 

1. Ефективно вносити дробно невеликі норми борних мікродобрив позакоренево в основні критичні фази, а їх одна осіню і дві весною. Загалом необхідно 300–600 г бору на 1 га, з них восени ‑ 25% загальної кількості потрібного ріпаку бору (150 – 300 г/га) хто дав, а хто ні, а решта даємо зараз в два прийоми (В-150-225 г/га).

2. Найпоширенішими видами борних добрив є борна кислота та борати натрію або рідкі, в органічній формі ‑ боретаноламіну. Але тут є моменти.

Борна кислота і тетраборат натрію (бура) – малорозчинні сполуки, за рахунок цього борна кислота, може проявляти токсичну дію. Тобто на листову поверхню попадають різні концентрації розчину, в тому числі підвищені, що спричинюють опіки. І ще на поверхні культури борна кислота скоро висихає та кристалізується, а це в цілому блокує поступлення бору в рослину та збільшує небезпеку фітотоксичності. Тому, дешеві добрива (борна кислота в розчині) в кінцевому результаті можуть коштувати більше за рахунок недобору врожаю.
 

Врахувавши це, компанія Агросфера у своєму продукті Бор Маджестик, рідБор– 150г/л, азот – 4,8%, фосфор – 2%, калій – 4% використовує композицію де бор органічній формі. Це добриво повністю розчинне у воді і завдяки наявності NPK та мікроелементів рівномірно розподіляється по листку, що сприяє швидкому проникненню та поглинанню його ріпаком.
 

Тому, спеціалісти компанії рекомендують зараз застосувати Бор Маджестик, рід у фазі розетки – початок росту стебла в нормі 1,0 л/га, а потім ‑ у фазу початку бутонізації 1,5 до 2,0 л/га.

 

Олександр Майструк науковий співробітник з агрономії компанії Агросфера.

Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном  гарячої лінії 0 800 20 42 42
або на сайті►.

 

 

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт