0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Як перезимують посіви озимої пшениці та ріпаку у 2019 році?

В аграріїв стоїть одвічне питання:

«Як перезимують посіви озимих культур»?

В першу чергу треба знати, які сорти озимих сіяли (морозостійкі та зимостійкі), в які строки сіяли (ранні, оптимальні, пізні), у який ґрунт (якісно і вчасно підготовлений ґрунт зі збалансованим режимом живлення та вмістом не менш як 20–30 мм продуктивної вологи в орному шарі ґрунту чи сухий і погано підготовлений).

 

Морозостійкість — це стійкість рослин до низьких температур (в озимої пшениці це ‑15-20°С, в ріпаку - до ‑16-17°С). Зимостійкість — стійкість рослин до несприятливих умов зимівлі в осінній, зимовий і весняний періоди.

 

Ці властивості формуються у рослин восени під час їх загартування. Загартування в озимих відбувається у два етапи:

  • у пшениці, перший настає за денної температури близько +5-10°С, а нічної — від нуля до +4°С, другий — за середньої температури від нуля до ‑5°С;
  • у ріпаку – перший етап при зниженні температури повітря вдень до +5-7°С, а вночі до 0 ‑1°С, другий – при температурі повітря нижче 0°С (мінус 5-7°С). Сходи озимого ріпаку при пізніх строках сівби, що мають 3-4 листки, не проходять загартування і можуть загинути при морозі 6-8°С без снігового покриву.

 

При двох етапах загартування завдяки різним процесам у вузлах кущіння (пшениця), коренях та кореневій шийці (ріпак) нагромаджуються цукри та інші - сполуки. Якщо, вмісту цукрів, у вузлах кущіння до 30% і більше, то озима пшениця здатна витримувати взимку зниження температури на глибині залягання вузла кущіння (3-4 см) до ‑15-20°С, жито озиме до ‑23-24, ячмінь озимий до ‑14-15°С, ріпак озимий, що сформував розетку з 6-ти листків, переносить мінусові температури на рівні кореневої шийки до мінус 16-17°С.

 

І ще, за відсутності снігового покриву, рослини ріпаку здатні витримувати морози на рівні добре сформованої кореневої шийки ‑12-14°С, при наявності снігового покриву 10 см, до мінус 25-30°С, для пшениці озимої ця цифра відповідно без снігу – мінус 14-16, при шарі снігу 10 см і більше повністю витримує морози до 30˚С.

 

Ще на перезимівлю озимих культур впливають льодяна кірка та випрівання.

 

Тому, щоб бути впевненому в перезимівлі озимих, починаючи з 25 січня, а потім 20 лютого та 10 березня, слід проводити моніторинг стану посівів перезимівлі "методом відбору монолітів".

 

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт