0 товаров.
0 800 20-42-42 гаряча лінія та консультації 9:00 - 18:00
вихідні дні: субота - неділя
Сравнение:

Захист ярого ячменю від компанії Agrosfera.

Ярий ячмінь поширений в Україні в усіх кліматичних зонах – від степу до полісся, посівна площа якого останніми роками становить близько 1,5 млн. га і Україна входить в топ 5 виробників цієї культури. За сприятливих умов та дотримання технологій урожайність культури сягає понад 60 – 70 ц/га, при цьому середня врожайність в Україні в 2019р. склала 32,4 ц/га тож, як бачимо є значний потенціал для росту.

Ярий ячмінь має найкоротший вегетаційний період серед зернових колосових культур – від 75 днів, щоб культура могла сформувати врожай за такий короткий період, природа наділила її адаптивними механізмами: найкращою посухостійкістю та стійкістю до екстремально високих температур, низькою витратою води на формування сухої речовини, але є в ячменю і «Ахіллесова п’ята» – слабка коренева система, тому дефіцит вологи рано навесні значно знижує потенціал рослин. Чим можна допомогти в такому випадку?

По – перше, це сівба в ранні строки (сходи ячменю не бояться приморозків до -3 -6°С), щоб ефективно використати вологу верхнього шару ґрунту не допускаючи його пересихання, запізнення з сівбою призводить до зниження врожайності.

По – друге, правильний підхід до обробки насіння – вірний вибір фунгіцидного протруйника це не тільки питання захисту від хвороб, а й запорука швидкої появи сходів. Не варто використовувати препарати які містять діючі речовини з ретардантною дією, це призводить до затримки появи сходів на декілька днів, за цей час волога з ґрунту може вивітритись. Краще в цій ситуації обрати протруйники з ростостимулюючими властивостями Гранівіт® або Галеон®, ці двокомпонентні препарати не лише надійно захищають від комплексу хвороб насіння та сходів (пліснявіння, кореневі гнилі, сажки) а й прискорюють появу сходів на 1-2 дні порівняно з контролем та забезпечують їх появу в умовах дефіциту вологи.

Для того, щоб мати добре розвинуту кореневу систему, до протруйника слід додати стимулятор росту кореневої системи Енергія Фреш® – унікальну розробку спеціалістів компанії Agrosfera, що містить синтетичний гормон росту кореня.

Також, якщо мова зайшла про обробку насіння, доречно захист від шкідників почати саме на цьому етапі, з огляду на те що культура має ніжні листки чим приваблює велику кількість бажаючих поживитись. Для боротьби з шкідниками сходів (смугастими блішками, гессенською та шведською мухою та ін.) та ґрунтовими шкідниками, насіння обробляють інсектицидним протруйником Ін Сет®. В разі, якщо обробка інсектицидами насіння не проводилась, проти цих шкідників слід обов’язково обробити сходи контактним Альтекс® або контактно-системним Дестрой® інсектицидом. На більш пізніх етапах розвитку посівам ярого ячменю часто завдають значної шкоди п’явиці та попелиці, – за їх появи також проводять обробки вказаними препаратами.

Ярий ячмінь дуже слабко конкурує з бур’янами, ще однією його особливістю є те, що цвітіння відбувається переважно ще до виходу колосу і пізні обробки гербіцидами можуть знизити врожайність, враховуючи ці фактори, боротьбу з бур’янами слід провести до виходу в трубку культури. Кращим варіантом захисту буде застосування швидкодіючих препаратів з групи синтетичних ауксинів Ультра Плюс® або Сулам® які швидко усувають конкурентів, особливо це актуально якщо попередником був соняшник. На полях, посіяних по кращих попередниках, можна застосувати гербіциди з групи сульфонілсечовин – Меркурій®, Канцлер® або Гурон®.

Боротьба з хворобами по вегетації. Ярий ячмінь значно знижує врожайність при ураженні хворобами: сітчастим та смугастим гельмінтоспоріозами, темно-бурою плямистістю, септоріозом, борошнистою росою, видами іржі, фузаріозом. Враховуючи будову рослини, а саме те, що кожен наступний листок має меншу площу ніж попередній, максимальне збереження листової поверхні має вирішальне значення в формуванні врожаю ярого ячменю, тому боротьбу з хворобами слід починати вже з фази кущення, не допускаючи їх розвитку. Найкращим варіантом є двократне застосування фунгіциду Арбалет® в фазі кущення та колосіння. Дві діючих речовини препарату надійно захистять рослини від найскладніших хвороб.

Також не слід забувати і про листкові підживлення: компанія Agrosfera рекомендує одночасно з першою фунгіцидною обробкою застосовувати стимулятор росту та мікродобриво Мікс Фреш®, який містить необхідні для активного росту рослин амінокислоти та мікроелементи. Під час другої обробки фунгіцидом доцільно додати в бакову суміш мікродобриво Калій Фреш®, яке за рахунок високого вмісту калію допоможе подолати стресові коливання температури та вологості в період достигання.

І наостанок про підготовку до збирання: враховуючи, що ярий ячмінь достигає нерівномірно і те, що через декілька днів після фізіологічної стиглості рослини починають використовувати крохмаль, витрачаючи його на дихання, щоб запобігти втрат слід провести десикацію при вологості зерна не більше 30% препаратом Везувій®.

ГЕННАДІЙ ПІДПАЛЬНИЙ, науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera.

Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії:

0 800 20 42 42

або на нашому сайті.

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт