0 товаров.
0 800 20-42-42 гаряча лінія та консультації 9:00 - 18:00
вихідні дні: субота - неділя
Сравнение:

Синтетичні ауксини в захисті сільськогосподарськи культур.

Синтетичні ауксини в захисті сільськогосподарських культур.

Багато сучасних засобів захисту (гербіцидів) містять гормони росту, такі, як синтетичні ауксини. Вони діють як інгібітори росту, порушуючи ростові процеси рослинних клітин чутливих бур’янів. Ауксини нагромаджуються в точках росту бур’янів, впливають на процес метаболізму, які спричиняють незворотні порушення гормональної регуляції у рослинах і ведуть до їх загибелі.

 

Найвідомішим із синтетичних ауксинів є:

1. 2,4-Д, МЦПА (2М-4Х) –похідні арилоксиалканкарбонові кислоти.

2. Клопіралід, амінопіралід, піклорам, галауксифен – похідні піридинкарбонової кислоти.

3. Флуроксипір – піридилоксикарбоксилати.

4. Квінмерак – хінолінкарбоксилати.

5. Дикамба – бензоати, (похідні бензойної кислоти).

 

Лінійка компанії Agrosfera представлена деякими синтетичними ауксинами, як однією так і в поєднанні з іншими діючими речовинами. Так:

  • Легіон, ВГ (клопіралід, 750 г/кг), Сулам, СЕ (2,4-Д 2-етилгексиловий ефір,452,42 г/л + флорасулам, 6,25 г/л),
  • Дікам Плюс, РК (2,4-Д у формі диметиламінної солі, 344 г/л + дикамба у формі диметиламінної солі, 120 г/л),
  • Футурин, ВГ (дикамби натрієва сіль, 600 г/кг + тифенсульфурон-метил, 60 г/кг). Дані препарати використовуються на посівах пшениці, ячменю та кукурудзи, а Легіон, ВГ ще на ріпаку, цукровому буряку.

 

Ці речовини потрапляючи у бур'яни через листя та корені, починають скручувати стебло та листки і розривають покривні тканини рослин вздовж стебла. При цьому більшість синтетичних ауксинів дуже швидко розкладаються в ґрунті та майже не мають фітотоксичної дії на наступну культуру сівозміни.

Але, при недотриманні агротехнічних вимог використання препаратів, що мають у своєму складі ауксини, можна зробити фітотоксичність на культурні рослин.

 

Так, внесення гормональних препаратів (синтетичних ауксинів) зі збільшеною дозою, або пізніше рекомендованих строків може призвести до утворення так званої «шаблевидної» кукурудзи та втрати врожаю. У таких рослин листя скручується в нахилені дугою трубки. Тому тут дуже важливим є фаза внесення для таких препаратів. Оптимальними є фази V1-V3 (3-5 розвинутих листків) кукурудзи.

 

Щодо пшениці, то це весняні препарати, в осінній період їх не бажано вносити оскільки це впливає на майбутній врожай (утворюється «пустоколосся»). Але навесні є також застереження щодо внесення синтетичних ауксинів - це внесення від початок фази кущення до виходу в трубку (до фази першого вузла, ВВСН 31 ). Чому? А тому, що є велика вірогідність отримати пустий колос, тому що це гормональні препарати.

Як визначити фазу розвитку ВВСН 31? Для визначення цієї фази необхідно обережно розрізати стебло рослини і знайти перший вузол. Він має вигляд потовщення, перетяжки на стеблі та розташований одразу під колосом. Якщо вузол відсутній, рослина все ще перебуває у фазі розвитку 30. Якщо відстань від першого вузла до вузла кущення або вузла основи стебла менша ніж сантиметр, рослина перебуває у фазі розвитку 30. Рослина досягла фази розвитку 31, коли довжина першого міжвузля становить принаймні один сантиметр. Рослина продовжує залишатися у фазі ВВСН 31 до появи другого міжвузля і допоки відстань від першого до другого вузла не перевищить 2 см (ВВСН 32).

При врахуванні всіх вищеперерахованих факторів, використання синтетичних ауксинів дасть максимальний ефект і дозволить краще проконтролювати проблемні дводольні бур'яни (лобода, амброзія, ромашка, мак, гірчиця польова, грицики, падалиця ріпаку, соняшника, спориш, паслін, осот, берізка польова в посівах культур.

Фото 1 Робота препарату Футурин, ВГ

 

Фото 2 Осот в ріпаку, найкращий контроль препаратом Легіон, ВГ

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт