0 товаров.
0 800 20-42-42 гаряча лінія та консультації 9:00 - 18:00
вихідні дні: субота - неділя
Сравнение:

Захист колоса від фузаріозу

Інформація з регіонів України.

 

Захист колоса від фузаріозу.

 

Посіви озимої пшениці на даний час по всій Україні у фазі виходу колоса та початку цвітіння. І наразі таку пшеницю необхідно захистити від фузаріозу

Фузаріоз колоса‑хвороба, яка поширена повсюдно, розвитку хвороби сприяє поєднання високої вологості повітря 70% і температура 25-30°С в період від колосіння рослин до достигання врожаю. Хвороба за шкідливістю посідає одне з перших місць. Недобір урожаю може сягати 20-40%, іноді - до 80%. Випечений із фузаріозного зерна хліб має низьку якість, токсичну і одурманюючу властивості, за що отримав назву “п’яний хліб”.

Коли ж проходить ураження колоса?

Ураження відбувається у фазу цвітіння, яке проходить на протязі 5-7 днів. Інфекція проникає у колос з краплями дощу чи роси. За сприятливих умов на уражених лусочках, залежно від виду збудника, з’являється наліт грибниці рожевого, оранжевого або червоного кольору.Уражатися може верхня, середня або нижня частина колоса.

На фото 1, 2  уражений колос фузаріозом.

 фото 1

 Симптоми хвороби можна спостерігати, як у фазі молочної стиглості, коли на фоні зеленого  колосся виділяються жовті частково або достроково визрілі колоски.

 Фото 3 .Частково визрілий уражений колос

Так і після збирання врожаю, коли серед здорового насіння спостерігаються щупле бліде зерно.

За наявності опадів, уражений фузаріозом колос може покриватися нальотом сапрофітних грибів: «AltemariatenuisFr» (альтернаріоз)внаслідок чого колосся стає майже чорним, так зване почорніння колоса і самої зернівки.

 

 

Колонізація колоса фузаріозом призводить до проникнення патогенна в зерно. На зерні захворювання проявляється у вигляді таких ознак, як білувата, крейдоподібна поверхня, повна втрата блиску та склоподібності, зморшкуватість і щуплість.

 

Коли ж варто захищати колос від фузаріозу?

Захисту колоса від фузаріозу слід провести до цвітіння або в початок цвітіння (3-6% цвітіння на полі) тим самим проводимо і захист прапорцевого листка від плямистостей та іржі.

Фото 4. Початок цвітіння озимої пшениці.

Фото 5. Середина цвітіння

Цвітіння пшениці проходить в середньому за 5-6 днів, тому фунгіцидну обробку необхідно зробити коли пшениця починає квітнути (фото 4), а це 3-6% цвітіння.

В такому випадку варто застосувати препарат компанії Agrosferа: 

  • Ретардин, ЕВ (тебуконазол, 250 г/л) в нормі 0,8-1,0л/га. для контролю фузаріозу колоса, іржі, септоріозу.

Хочу відмітити даний препарат Ретардин, ЕВ у формуляції емульсія масло (олія) у воді. Дана препаративна форма краще забезпечує рівномірне розповсюдження препарату по листках і колосу, прилипання і швидке проникнення в рослину. тобто без зниження цільової активності фунгіциду у порівняні з формуляціями: КС, КЕ, ВГ, тобто на 20 % краще забезпечує дію препарату.

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт