0 товаров.
0 800 20-42-42 гаряча лінія та консультації 9:00 - 18:00
вихідні дні: субота - неділя
Сравнение:

Фузаріоз зернових

Fusarium (фузаріоз) зернових – найпоширеніша хвороба між недосконалими грибами (дейтероміцети).

 

Фузаріоз належить до інфекційних захворювань озимих зернових та проявляється на протязі усієї стадії розвитку культури, розпочинаючи від фази сходів у вигляді фузаріозної кореневої гнилі, завершуючи ураженням колоса (фузаріоз колоса).

 

Перш за все - ушкоджуються ті рослини озимих, які вирощуються після стерньових попередників і кукурудзи, при мінімальному обробітку ґрунту та поляганні посівів.  Осередком збудників захворювання є післяжнивні залишки, насіння та ґрунт. Рис 1. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фузаріозна коренева гниль. Захворювання викликає загибель проростків. Проявляється побурінням первинних і вторинних корінців, підземного міжвузля і основи стебла. У вологу погоду на вражених органах формується рожевий наліт. Уражені стеблини створюють недорозвинутий колос з щуплявим зерном, або зостається пустоколосим. Знижуються якісні показники.

 

 

Фузаріозна плісень – снігова (Fusarium nivale F). Рис 2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розповсюджена в зоні Полісся та в західних областях Лісостепу. Проявляється хвороба після сходження снігу у вигляді плісняви на листках з білим або рожевим нальотом. Головне джерело інфікування - уражені рослинні рештки і заражене насіння. Впродовж розвитку пшениці, спори поширюються вітром, дощем, комахами.

Збудники Fusarium graminearum, уражуючи колоски пшениці, спричинює захворювання - фузаріоз колоса.

 

Фузаріоз колоса (Fusarium graminearum Schwabe). Розповсюджений скрізь.

 

Інфікування проходить у фазі цвітіння. Інфекція проникає у колос з краплями дощу. Вражатися верхня, середня або нижня частина колоса. Рис.3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Симптоми основному простежуються у фазі молочної стиглості, тобто, на фоні зелених колосків виокремлюються жовті визрілі колоски.

За затяжних дощів, пошкоджений фузаріозом колосок може покритися нальотом грибів: Altemaria tenuis Fr. і Cladosporium herbarum Fr., що спричиняє почорніння (чернь колоса).

Для захисту від Fusarium, виконують комплекс агротехнічних, селекційних і хімічних заходів.

 

По-перше, варто дотримуватися сівозміни (попередники: ріпак, горох, буряк зайняті пари). По-друге, для зменшення дії снігової плісняви необхідне своєчасне живлення азотовмісними добривами і весіннє боронуванням сходів. По-третє, своєчасно очищати поля від післяжнивних залишків, посів в оптимальні строки на глибини рекомендовану для тієї чи іншої зони.

 

 

І останнє, для профілактики ураження фузаріозами на протязі вегетації озимої пшениці необхідно триразове застосування фунгіцидів: перше – в період весняного кущення препаратами компанії Agrosferа – Арбалет, КС (0,5-0,75 л/га) або Корнет, КС + Форсаж, КС (0,5 + 0,5 л/га); друге ‑ в період виходу в трубку ‑ Баліста, КЕ (0,5-0,6 л/га) або Корнет, КС + Ретардин, ЕВ (0,4 + 0,8 л/га); третє – до цвітіння (початок цвітіння 3-6%) для захисту прапорцевого листка та колоса Ретардин, ЕВ (0,8-1,0 л/га).

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт