0 товаров.
0 800 20-42-42 гаряча лінія та консультації 9:00 - 18:00
вихідні дні: субота - неділя
Сравнение:

Щоб ґрунтовий гербіцид «працював» варто знати.

Щоб ґрунтовий гербіцид «працював» варто знати.

 

Одним з перевірених захистів сходів ярих культур (соняшник, соя, цукрові буряки, гірчиця, кукурудза) від бур’янів є внесення ґрунтових гербіцидів. Але ж не всі знають, як вірно підготовитись до цієї операції.

Тому, з огляду на це можна виділити такі основні підготовчі моменти щодо внесення ґрунтових гербіцидів від яких і буде залежати їх ефективна робота.

  1. Аналіз історії поля відносно бур’янів. Кожному полю притаманні певні види бур’янів відносно попередника та регіону розміщення посіву. Тому, варто підбирати препарат відносно його дії на бур’яни або ж комбінувати їх в баковій суміші.

  2. Технологія основного обробітку ґрунту під посів. Обираючи технологію обробітку під певну культуру, слід знати, що рослинні рештки в полі заважають потрапити гербіциду на ґрунт. Тобто, на рештки потрапляє деяка кількість діючої речовини, де вона і розкладається. Варто проводити глибоке дискування, оранку.

  3. Особливості ґрунту. Для внесення ґрунтових гербіцидів необхідно звернути увагу на тип ґрунту, вміст гумусу, гранулометричний склад і кислотність. Гранулометричний склад ‑ глинисті та мулисті ґрунти, що зв’язують значну кількість діючої речовини препарату, а на піщаних ґрунтах із низьким вмістом гумусу процес вилуговування (промивання) гербіцидів відбувається швидше. Тобто норма препарату в першому випадку має бути більшою в другому меншою. рН ґрунту ‑ (чим нижчий показник рН, тим швидше розкладається діюча речовина). Вміст гумусу ‑ (на ґрунтах, з високим гумусом зв’язується більша кількість діючої речовини), тобто норма гербіциду: мінімальна – на малогумусних, легких ґрунтах; середня – на суглинистих з гумусом 3-4 %; підвищена – на суглинкових і важких з гумусом більше 4%.

  4. Передпосівний обробіток ґрунту. Поле перед внесенням ґрунтового гербіциду повинно мати дрібногрудкувату структуру (розмір грудок після обробітку не повинен перевищувати 2 см у діаметрі, а кількість таких гранично допустимих грудок не має бути більшою ніж 20–30% від загальної площі). Тобто, чим менші грудки, тим кращий контакт гербіциду з поверхнею і відповідно, вища ефективність препарату.

  5. Аналіз погодних умов. Ґрунтова волога чи опади дають можливість гербіциду проникнути до насіння бур’янів і діяти на них у момент проростання. Оптимальними будуть опади 5-10 мм, які випали впродовж 15–20 год після внесення, тобто тут препарат зв'язується з ґрунтом і «працює». В умовах повітряної та ґрунтової посухи варто провести заробляння гербіциду на глибину 2–3 см легкими боронами (для препаратів Agrosfera Екстрем КЕ, Рейтар КС) для (Пропозит КЕ) достатньо провести коткування. В посушливих умовах внести гербіцид під передпосівну культивацію на глибину до 4 см.Також варто вибрати діючу речовину щодо вимог до кількості вологи. Отже, в зоні недостатнього зволоження бажано використовувати ґрунтові гербіциди, які краще розчиняються у воді, а у зоні достатнього зволоження - ґрунтові гербіциди, що гірше розчиняються у воді. За розчинністю у воді речовини можна розташувати від найбільш до найменш розчинних у такому порядку: метрибузин, метолахлор, ацетохлор, пропізахлор, прометрин, атразин, тербутилазин, трифлуралін, пендиметалін.

 

  1. Робочий розчин та його внесення. Правильний підбір норми виливу, робочих параметрів обприскувача та врахувати умови навколишнього середовища. Так, норма виливу для ґрунтових гербіцидів: - становить на добре зволожених полях 200-250 л/га, у разі пересихання ґрунту, норма 300-400 л/га. Робочі параметри обприскувача: для причіпних, швидкість – 12-14 км/год для самохідних – не більше 16 км/год, висота штанги 50 або 75 см (відстань від краю розпилювача до поверхні ґрунту) залежно від моделі форсунки та кута розпилу. Найкращі форсунки для внесення ґрунтових гербіцидів з крупнодисперсним розпиленням. Оптимальні умови навколишнього середовища на момент внесення: температура повітря +8-10 до 25°С, вологість повітря – 50% і більше, швидкість вітру 4-5 м/с.

  2. Приготування бакової суміші з препаратів. Правильне приготування розчину, а це суміш з 2-ох, 3-ох препаратів, наприклад: гербіциди компанії Agrosfera Рейтар, КС + Пропозит, КЕ + ПАР Флокс Профі, РК. Тобто, дивимся на формуляцію препарату КС (концентрат суспензії) + КЕ (концентрат емульсії) + РК (розчинний концентрат), така послідовність змішування дасть нам однорідність суміші, ефективність дії та не буде осаду чи розшарування в баку обприскувача. Якщо влити спочатку КЕ, а потім КС може утворитися осад і заб’ються форсунки обприскувача. Робочий розчин необхідно використати протягом 24 годин з моменту приготування

  3. Збереження «ґербіцидного екрану». Ґрунтові гербіциди формують на поверхні поля гербіцидний екран. Цей екран знищує бур’яни в момент їх проростання, потрапляючи через колеоптиль у злаків та через сім’ядолі, коріння у дводольних. Також частина препарату із ґрунтовою вологою проникає в глибші шари ґрунту, поглинається кореневою системою бур’янів. Не рекомендується: проводити міжрядний обробіток у перші 20–30 днів після внесення препарату без нагальної потреби, а це наявність ґрунтової кірки, багаторічні бур’янів вище ЕПШ.

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт