0 товаров.
0 800 20-42-42 гаряча лінія та консультації 9:00 - 18:00
вихідні дні: субота - неділя
Сравнение:

Маленький шкідник - велика шкода. Або як захистити посіви озимого ріпаку від хрестоцвітної блішки

Незабаром сівба озимого ріпаку, і вже слід подумати про захист всходів від шкідників, зокрема від хрестоцвітих блішок, які можуть знищити посіви за добу, якщо рослини знаходяться у фазі сім’ядоль (навіть коли сім’ядолі ще під землею) – першої пари справжніх листків та завдати значної шкоди у більш пізній період розвитку рослин.

 

З них найбільш поширені такі види:

 

Хвиляста блішка (Phyllotreta undulata Kutsch.) Чорного кольору, жовта смужка на кожному надкриллі зовні з неглибокою виїмкою. Довжина тіла 2-2,8 мм.

Чорна блішка (Ph. Atra F.) і південна хрестоцвіта блішка (Ph. Cruciferae Goeze) чорного забарвлення або ж чорного з металево-зеленим відливом. Довжина тіла 1,8-3 мм.

Синя блішка (Ph. Nigripes F.) одноколірного зеленувато-синього забарвлення, з шовковистим відливом; вусики чорні. Довжина тіла 2,2-2,8 мм.

 

Шкідливі комашки виїдають на листках виразки діаметром 1,5-2 мм. Сильно пошкоджені листя засихають, а при ураженні точок росту рослина гине. Активність блішок збільшується в суху і жарку погоду, протягом одного дня вони можуть знищити сходи ріпаку. У прохолодну і дощову погоду активність їх знижується. ЕПШ 4-6 жуків на 1 м2.

 

Засоби захисту ріпаку від хрестоцвітної блішки:

 

Враховуючи те, що блішки починають шкодити на дуже ранніх етапах життя рослин, обов’язковим заходом є обробка насіння інсектицидним протруйником Ін Сет, SC, КС в нормі 3-4 л препарату на тону насіння. Цей захід допоможе захистити посіви в період сходів. При появі шкідника в більш пізній період розвитку рослин, слід провести обробку контактним інсектицидом Альтекс, КЕ 0,1-0,15 л/га або контактно-системним інсектицидом Дестрой, КС 0,1-0,15 л/га.

 

 

Геннадій Підпальний, науковий співробітник з агрономії компанії Агросфера.

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт