0 товаров.
0 800 20-42-42 гаряча лінія та консультації 9:00 - 18:00
вихідні дні: субота - неділя
Сравнение:

Лускокрилий «десант» атакує посіви кукурудзи.

Лускокрилий «десант» атакує посіви кукурудзи.

Перша половина літа виявилась досить жаркою, з мінімальною інтенсивністю опадів. В свою чергу це призвело до поширення шкідників, що пошкоджують с/г культури, в т. ч. і кукурудзу. Серед шкідників, які харчуються на кукурудзі, є і сисні і листогризучі. Група листогризучих шкідників широко представлена личинками (гусеницями) лускокрилих видів. Серед них найбільшої шкоди кукурудзі завдають три види, а саме: лучний метелик, кукурудзяний стебловий метелик та бавовникова совка.

Лучний метелик – найбільшого поширення на території України набув у її центральній та східній частині. Метелик має 18-26мм у розмаху крил. По забарвленню передні і задні крила різняться. Передні мають світло- іноді темно-коричневе забарвлення. На них чітко проглядається рисунок із кількох жовтуватих смужок та світлої плями посередині крил. Задні ж крила бурувато жовтого кольору також мають смужки та плями проте більш темніші ніж передні. Крім того, мають жовту смугу і оторочку вздовж зовнішнього краю як переднього так і заднього крила. Лучний метелик має ще одну особливість по якій його можна визначити безпомилково, а саме складені трикутником крила у сидячому положенні. Виліт метеликів з перезимівлі відбувається в кінці травня – на початку червня,у межах тижня метелик дохарчовується на квітучих рослинах та після цього починає відкладати яйця. За умов прохолодної погоди період в який комаха дохарчовується може збільшуватись до 30 днів.

Самка може відкласти від 30-40 до 600яєць, на нижню частину листка, на стебла та рослинні рештки. Відкладає групами по 2-5 штук інколи може і до 20, розміщує їх черепицеподібно. Яйце лучного метелика має видовжено-овальну форму, довжиною 0,8-1,0 мм, знизу як правило пласке, а ширина його становить 0,4-0,5 мм. Забарвлення постійно змінюється і по ньому можна встановити коли відбудеться відродження гусениць. Так, після відкладання яйце має прозоро-біле забарвлення з перламутровим полиском, вже за добу забарвлення змінюється на буро-жовте, а перед відродженням личинок набуває бурого кольору. Відроджені гусениці живляться зісподу листка вигризаючи тканину листка при цьому верхня шкірка не пошкоджується. За період свого розвитку гусениця проходить 4 линьки (віки) змінюючи при цьому розмір, досягаючи 16-25мм та забарвлення від прозоро-зеленої до матово-чорної. Личинки старших віків завдають більшої шкоди грубо об’їдаючи обгортки качанів та навіть вгризаючись в молоді качани пошкоджують молоді зернівки. Після чого заляльковується та через деякий час вилітає нове покоління метеликів.

Повний цикл розвитку покоління може тривати 34-45 днів. Для лучного метелика характерне різке коливання чисельності від поодиноких особин до спалахів масового розмноження. ЕПШ шкідника складає 10 гусениць на 1м2.

Кукурудзяний стебловий метелик – поширений по всій Україні проте найбільшої шкоди, за даними науковців, завдає в захі

дній частині Лісостепу.

 Метелик досягає 27-32 мм у розмаху крил. Забарвлення самки та самця відрізняються. Так, у самця

 передні крила мають бурувато-коричневе забарвлення із широкою зубчастою смугою  світлого кольору вздовж зовнішнього краю крила з темною плямою біля середини переднього краю.

. У самки ж крила набагато світліші і мають блідо-жовте іноді світло-коричневе забарвлення крил.

Літ метеликів відбувається одночасно з викиданням волоті у кукурудзи. Як і у випадку лучного метелика, комахи також потребують додаткового живлення нектаром на квітучих рослинах, після чого вони відкладають на нижню сторону листка по 15-20 штук яєць. Кладка також схожа на кладку лучного метелика так як має черепицеподібну форму, проте у ній більше яєць і загальний вид кладки нагадує застиглу каплю. Плодючість самки становить від250 до 400 яєць в окремі роки може сягати до 1200яєць. Через 3-15 діб відбувається відродження личинок з яєць. Гусениці мають жовто-сіре з додаванням червоного відтінку забарвлення на спині добре помітна темна смужка, голова бурого кольору. Може досягати 25 мм завдовжки.

Відразу після відродження гусениці кукурудзяного стеблового метелика живуть на поверхні рослин харчуючись паренхімою листка, далі проникають через піхву листка всередину стебла і  живуть там приблизно місяць, пошкоджуючи стебла, качани, листки та волоть. Їх розвиток може тривати до 58 діб після чого вони заляльковуються . пошкоджені волоті та молоді качани підламуються, а стебла під впливом вітру повністю ламаються і падають. В пошкоджені органи легко проникають збудники хвороб. ЕПШ для цього шкідника в період викидання волоті – воскової стиглості складає 15% заселених рослин. Для її визначення потрібно провести облік яйцекладок шкідника у 10-ти точках поля на 10-ти рослинах.

Бавовникова совка–на території України переважно поширена на Поліссі та у Лісостепу. Метелик має розмах крил в межах 30-40 мм. Передні крила самок та самців також різні, зокрема, у самок помаранчево-коричневі, а у самців переважають світлі та зеленувато-сірі кольори. Живуть метелики від 14 до 40 днів. Літ метеликів досить розтягнутий у часі починається з першої декади червня та може тривати до листопаду. В зв’язку з цим літ метеликів різних поколінь може накладатись. Комахи після виліту також проходять певний період додаткового живлення нектаром, після чого самиці починають відкладати яйці. Частіше всього відкладають по одному яйцю рідше по 2-3 на опушені стебла та генеративні органи.

Плодючість самки бавовникової совки в середньому становить 300-500 яєць за певних умов може сягати 2700. Через 2-4 дні, іноді цей період може становити до 12 днів, починається відродження личинок. Забарвлення гусениць надзвичайно різноманітне від світло-зеленого до червоно-бурого. Проте голова завжди жовтого кольору з плямами, а вздовж тіла проходять три темні смуги, черевна сторона світлого забарвлення.

Спочатку гусениці І і ІІ віків живляться частинами рослин на яких вони відродились, а з ІІІ віку переходять на генеративні органи, зокрема, качани, де живляться до досягання VI віку. При цьому сильно пошкоджуючи качан до настання фази воскової стиглості. Пошкоджені качани також піддаються впливу хвороб і отримане зерно має вкрай низьку якість. Повний цикл розвитку шкідника становить 40 діб тому за рік може вийти 2-3 покоління. Останнє може повністю не завершити цикл, а на стадії лялечки зимувати в ґрунті до наступного року. ЕПШ в період викидання волоті – воскової стиглості становить 15% заселених рослин.

Варто зазначити, що ці види є багатоїдними шкідниками і здатні окрім кукурудзи пошкоджувати і інші с/г культури

Отож, як бачимо, дані види комах є досить шкідливими. Здатними призводити не тільки до прямих втрат через зниження фізичної ваги, а і до непрямих через зниження якості отриманого урожаю. Сумарно кожен із наведених видів може сприяти зниженню урожаю від 10-15% при незначному заселенню шкідника до 58-62% при високому ступеню заселеності. Тому важливим є відслідковувати ступінь заселення посівів кукурудзи даними шкідниками та вчасно проводити захоти по їх контролю. На даний час заселення може становити 10 -13% стебловим кукурудзяним метеликом та близько 10% бавовниковою совкою. Тому потрібно бути готовим до впровадження захисних заходів.

Для цього можна скористатись такими інсектицидами як Ін Сет, ВГ по 0,007 кг/га, або Дестрой, КС у нормі 0,20-0,25 л/га. основною складністю у застосуванні цих препаратів полягає те, що на момент їх застосування кукурудза має висоту рослин в межах від 1,5 до 1,8 метра, а іноді й вище. Тому навіть за наявності самохідного обприскувача не завжди можна провести даний захід. Останнім часом досить широкого застосування в аграрній сфері набули – агродрони.

З їх допомогою можна легко і якісно провести внесення потрібних препаратів на полях з рослинністю будь-якої висоти, на пошкоджуючи при цьому посіви. Компанія Агросфера також надає послуги по обробці посівів агродронами.

.

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт