0 товаров.
0 800 20-42-42 гаряча лінія та консультації 9:00 - 18:00
вихідні дні: субота - неділя
Сравнение:

Ріпаковий прихованохоботник, небезпечний шкідник, чого очікувати і як з ним боротися?

Увага! Ріпаковий прихованохоботник, небезпечний шкідник, чого очікувати і як з ним боротися? Або Ворога треба знати в лице.

Великий ріпаковий прихованохоботник (Ceutorhynchus napi) зимуює під сухими листям та іншими рослинними залишками.

З місць зимівлі виходить рано, коли верхній шар ґрунту (2 см) прогрівається в межах 5-7°С. Через 12-14 днів після початку масового виходу з місць зимівлі (t +9-12оС) самиця відкладає яйця до 40 штук у верхівки молодих пагонів ріпаку.

Розвиток яйця триває 4-8 днів. Залежно від умов навколишнього середовища, відкладання яєць може тривати впродовж березня-квітня і до початку цвітіння озимого ріпаку.

 

У місцях проколів стебла утворюються темні плями зі світлою облямівкою. Личинки роблять ходи всередині пагонів, внаслідок цього стебло розтріскується вздовж і зигзагоподібно вигинається у вигляді літери S. У місцях пошкодження проникає патогенна інфекція, викликаючи ураження фомозом, білою і сірою гнилями. Втрати врожаю можуть бути 30-60%. В середині стебла вздовж переміщення личинок видно коричнуваті сліди їх життєдіяльності.

 

Особливостями шкідника є те, що відчуваючи загрозу, жук спадає із рослини ріпаку, завмирає, тому його складно знайти на посівах. І ще коли температура вдень +4 до +6°С, в нічні години до -3°С, прихованохоботник ховається в ґрунт, самка не активна.

Для своєчасного виявлення та контролю прихованохоботників варто використовувати жовті чашки-пастки.

 

Тому, чашки вже повинні бути в полі, тобто це ІІ-ІІІ декадах березня. Їх ставлять в залежності від розміру поля:

• 25-50 га – 1-2 шт.;

• 50 - 100 га – 2-3 шт.;

• від 100 га і більше – 4 шт. (по одній з кожного краю поля).

 

ЕПШ на початку виходу шкідника вважається перевищеним, коли за 3 дні в одну чашку втрапить 10 жуків, при масовій появі 2-4 жуки на 25 рослин.

Тому, протягом 2-ох тижнів необхідно боротися з шкідником до початку яйцекладки.

Чому? А тому, що після початку льоту, самки через 2 неділі відкладають яйця. От коли яйцекладка пройшла, то боротися з шкідником не є можливим.

В цей період середньодобова температура коливається зазвичай у межах 7-8°С, тому варто використовувати інсектициди фосфороорганіка + піретроїд (Ріфос, КЕ 0,8-1,0 л/га). При підвищенні температури 10-12оС можна застосувати неоніктиноїд + піретроїд (Дестрой, КС 0,15-0,2л/га).

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт